HS: Oireettomasta tartunnasta lähti 34 tartunnan ketju – ylilääkäri varoittaa vaaran paikasta

”On yllättävää, kuinka pienistä tilanteista jatkotartuntoja lähtee syntymään.”

14.3.2021 8:42 | Päivitetty 14.3.2021 8:42

Koronavirus voi lähteä nopeasti leviämään vaarattomilta vaikuttavissa tapaamisissa. Helsingin Sanomat kertoo, miten yksi koronaketju lähti leviämään ystävien tapaamisesta. Alkuperäinen tartuttaja oli oireeton helsinkiläinen. Ystävät eivät osanneet arvata saavansa tartuntaa.

Reilun kolmen viikon päästä 34 oli samassa ketjussa saanut koronavirustartunnan. Lisäksi 296 ihmistä oli altistunut virukselle.

Brittimuunnos tarttui perheissä, ravintoloissa, kuntosalilla.

– Yhä edelleen moni ajattelee, että jos tapaamme ihan vain pienellä kaveriporukalla. Mehän olemme tuttuja, terveitä eikä meillä ole oireita. Näemme tartunnanjäljityksessä kuitenkin, että juuri näissä yksityisissä tapaamisissa kotona ja mökkireissuilla tauti leviää, Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi vetoaa lehdessä.

Isosomppi varoitti launtaina Taloussanomissa, että Helsingissä viruksen leviämisvauhti on erittäin vakava. Helsingin osuus kaikista Suomen tartunnoista on lähes 30 prosenttia.

Kodit ovat yleisin tartuntalähde. Seuraavaksi eniten koronaa tarttuu sosiaalisissa kontakteissa. Sen jälkeen tulevat työpaikat ja ravintolat.

Koronan jäljitys laahaa jäljessä kaupungin ponnisteluista huolimatta. Helsingin koronan jäljityksessä työskentelee 600 ihmistä. Kaupunki rekrytoi koko ajan uusia jäljittäjiä.

Isosompin mielestä Helsingin tilanteessa näkyy ihmisten koronaväsymys. Epidemia on jatkunut pitkään.

– Erilaiset tapaamiset ja illanvietot pienellä porukalla, harrastuksissa tai mökkiviikonloput, ovat inhimillisestä kannalta sinänsä ymmärrettäviä. Nyt kuitenkin sosiaalisia kontakteja tulee välttää. Jaksaminen on kovilla.

– Ihmiset ovat kyllä jo rajoittaneet sosiaalista elämää, mutta eivät kokonaan, ja näistä tilanteista niitä tartuntaketjuja nyt syntyy. On yllättävää, kuinka pienistä tilanteista jatkotartuntoja lähtee syntymään.

Isosomppi arvioi HS:ssa, että vaikka hallitus puhuu liikkumisrajoitusten valmistelusta, kyse on nimenomaan puuttumisesta siihen, minne liikutaan – muiden muassa yksityisiin tapaamisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?