Marin kertoi, että THL arvioi maski­pakon kosmeettiseksi – näin terveys­viranomainen vastaa

THL viestitti Twitterissä, että mahdollisimman kattava maskien käyttö on tärkeää.

13.3.2021 14:38

Pääministeri Sanna Marinin (sd) maskikommentit lauantaina Ylen Ykkösaamussa herättivät sosiaalisessa mediassa välittömästi ihmetystä. Marinin mukaan THL on arvioinut hallitukselle, että maskipakolla ei saavutettaisi merkittävää lisähyötyä koronan torjunnassa.

Marin kertoi, että THL:ltä on tiedusteltu maskipakon vaikutuksista ja arvio ei ollut kovin valoisa.

– He katsoivat, että maskipakko olisi ehkä enemmän tässä vaiheessa kosmeettinen kysymys kuin vaikuttava toimi, Marin sanoi.

Marinin kommentit nosti esiin muun muassa Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä. Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kysyi samassa ketjussa, onko Marinin esittämä tieto THL:n virallinen kanta ja mihin se perustuu.

THL vastasi viralliselta Twitter-tililtään puolen päivän jälkeen Laiholle ja monelle muulle somessa asiaa ihmetelleelle. Vastauksessa THL kertoi, että mahdollisimman kattava maskien käyttö on tärkeää ja että THL tukee vahvasti eri toimijoiden riskitilanteisiin kohdistamia maskipakkoja. Sen sijaan viranomaisten määräämä yleinen maskipakko ei laitoksen arvion mukaan yksikään toisi merkittävää lisäarvoa.

Tämän tarkemmin THL ei arviotaan avannut.

THL:n vastaus on herättänyt samassa kommenttiketjussa ihmettelyä. Muun muassa kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin pitää vastausta omituisena.

– Onpa omituinen vastaus. Asiantuntijaviranomaisen, THL, asia on tunnistaa riskitilanteet, hallituksen ja eduskunnan asia reagoida tähän säätämällä täsmälliset pykälät, ja sitten AVI:en ja kuntien asia soveltaa noita oikeusnormeja missä ja milloin välttämätöntä ja oikeasuhtaista, Scheinin twiittasi.

IS ei ole tavoittanut lauantaina THL:n asiantuntijoita kommentoimaan tarkemmin asiaa.

Suomessa maskipakko on voimassa VR:n junissa ja Helsingin seudun liikenteen joukkoliikennevälineissä. Myös useat muut joukkoliikenneyhtiöt edellyttävät maskin käyttöä liikennevälineissään. Tampereen ja Turun joukkoliikenteessä maskipakko alkaa ensi maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?