Nuoren naisen hillitön tupakointi teki asunnosta selvää jälkeä – tällainen näky odotti vuokra­kämpässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nuoren naisen hillitön tupakointi teki asunnosta selvää jälkeä – tällainen näky odotti vuokra­kämpässä

Naisen vuosikausia kestänyt tupakointi turmeli vuokra-asunnon – jopa betonilattiaa jouduttiin avaamaan.

Tupakointi turmeli vuokra-asunnon.­

13.3. 14:43 | Päivitetty 13.3. 14:44

Hieman päälle 20-vuotiaat naiset vuokrasivat Seinäjoen kaupungin omistamalta vuokrataloyhtiöltä asuinhuoneiston marraskuussa 2007. Kun naiset lopulta muuttivat asunnosta pois 11 vuotta myöhemmin, niin vuokrataloyhtiön edustajia odotti asunnossa karu näky.

Kun asunnon seiniltä oli poistettu taulut, niin tupakoinnin jäljet näkyivät selvästi.­

Vuokralainen kertoi tupakoineensa ainoastaan keittiössä liesituulettimen alla.­

Vuosikausia jatkunut hillitön tupakointi huoneistossa oli jättänyt jälkensä joka puolelle. Seinät, katto ja kalusteet olivat vuosikausia kestäneen tupakoinnin seurauksena saastuneet niin pahoin, että kaikki meni uusiksi. Lattioiden osalta ei riittänyt edes muovimattojen poistaminen, vaan mattojen alla ollutta betonipintaa jouduttiin piikkaamaan auki, jotta hajusta päästiin lopullisesti eroon.

Huoneiston seinät ja katot jouduttiin käsittelemään akrostop-eritysmaalilla ennen lopullista maalausta, keittiökaapit, vaatekaapit, hyllyt ja vesikalusteet jouduttiin uusimaan ennen­aikaisesti. Sähkölaitteista vaihtoon menivät sähköpatterit, katkaisija, pistorasiat, kattorasiat, kiinteät valaisimet, ilmastointikone päätelaitteineen ja liesituuletin.

Taloyhtiölle poikkeuksellisen laajasta muuttoremontista koitui lähes 50 000 euron lasku. Tästä laskusta taloyhtiö lähti perimään vuokralaisilta reilua 28 000 euroa.

Naiset pitivät normaalina kulumisena

Naiset kiistivät vastuunsa asunnon tilasta. He pitivät asunnossa ilmenneitä puutteita normaalin asumisen seurauksena. Vuokralaiset myös korostivat, ettei vuokrasopimuksessa ollut kielletty tupakanpolttoa.

Toinen naisista ei ollut asunnossa polttanut. Vuokralaisista vanhempi eli vuonna 1982 syntynyt nainen myönsi polttaneensa sisällä sairautensa johdosta, sillä kylmillä pakkasilla naisen sairaus ei mahdollistanut ulkona tupakointia. Mutta näissäkin tapauksissa tupakointi olisi tapahtunut ainoastaan liesituulettimen alla.

Asiaa ensimmäisenä käsitellyt Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus taipui asiassa vuokralaisten kannalle. Käräjäoikeus katsoi tammikuussa 2020 antamassaan tuomioissa, että kun sopimuksessa ei ollut tupakointia kielletty, niin sopimus ei ole mahdollista tulkita epäselvyyssäännön perusteella heikomman osapuolen vahingoksi.

Hovioikeudesta lasku vuokralaisille

Vuokrataloyhtiö valitti asiasta Vaasan hovioikeuteen, joka olikin sitten toista mieltä. Hovioikeus ei pitänyt uskottavana, että asunto olisi voinut tulla kyseiseen kuntoon vain tupakoinnista liesituulettiminen alla pakkaskeleillä.

– Normaali pintaremontti ei ole ollut riittävä, vaan huoneiston saattaminen on edellyttänyt sen kokonaisvaltaista remonttia. Tähden nähden kyse ei ole ollut enää tavanomaisesta kulumisesta, vaan normaalista poikkeavan, runsaan tupakoinnin aiheuttamista vahingoista, hovioikeus toteaa tällä viikolla antamassaan ratkaisussa.

Vahingonkorvauksia hovioikeus sovitteli ex-vuokralaisten heikon taloustilanteen johdosta. Naisten on maksettava Seinäjoen kaupungin omistamalle Sevas Kodit Oy:lle asuntoremontista 12 000 euron korvaukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?