Valoa tunnelin päähän! THL:n mukaan koko aikuisväestö voi olla rokotettu kesäkuun loppuun mennessä

Tämän hetken arvion mukaan kesäkuun loppuun mennessä Suomeen pitäisi olla saapunut 5–7 miljoonaa rokoteannosta.

11.3.2021 23:09

Suomen epidemiatilanne on juuri nyt vakava ja huolestuttava, mutta edessä siintää kuitenkin kirkas valo. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL puhuivat torstaisessa koronainfossaan ensimmäistä kertaa virallisesti siitä, että lähes koko aikuisväestö voi olla rokotettuna ainakin kertaalleen jo kesäkuun loppuun mennessä.

Tieto ilmeni, kun STM:n osastopäällikön Tuija Kumpulaisen esityksen aikana valkokankaalle heijastettiin kuva, jossa toisen vuosineljänneksen jälkeen (kesäkuun loppuun mennessä) Suomeen olisi tullut kuusi miljoonaa rokoteannosta.

– Tämä alkaa näyttää selvästi paremmalta, Kumpulainen sanoi.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio esittää haarukaksi 5–7 miljoonaa annosta.

– Kuusi miljoonaa ei ollut pessimistisin arvio mutta ei optimistisinkaan, Kontio sanoi Ilta-Sanomille.

Kontion mukaan merkittävää lisäystä Suomeen toimitettaviin rokotemääriin odotetaan toukokuun alussa. Vapusta alkaen Suomeen pitäisi tulla noin 450 000 annosta viikoittain.

– Pelkästään touko-kesäkuussa puhutaan neljästä miljoonasta rokoteannoksesta. Se on todella paljon ja on ilman muuta erittäin positiivinen asia.

Jos Suomeen tulee yhteensä viisi miljoonaa rokoteannosta kesään mennessä ja miljoona suomalaista saa kaksi annosta, ykkösannos riittää vielä kolmelle miljoonalle muulle. –Ilman muuta positiivinen asia, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio iloitsee.

Kontio huomauttaa, että osa tulevista rokoteannoksista menee kakkosannoksiin. Nykyisin vallalla olevalla 12 viikon annosvälillä kaikki huhtikuun alkuun mennessä ykkösannoksen saaneet tarvitsevat kesäkuun loppuun mennessä toisen annoksen.

Jos tällaisia ”valmiiksi rokotettavia” on esimerkiksi miljoona, viidestä miljoonasta annoksesta riittäisi ykkösannos silti vielä kolmelle miljoonalle muulle, kuudesta miljoonasta annoksesta jopa neljälle miljoonalle.

– Suurin osa rokotteista jää ykkösannoksiksi, Kontio vahvistaa.

Rokotetoimitusten lisäys johtuu pääasiassa Pfizerin/BioNTechin rokotteen tuotantomäärän merkittävästä kasvusta. Pfizerin Puursin-tehtaalle Belgiaan on rakennettu toinen tuotantolinjasto, ja lisäksi BioNTechin Saksan Marburgiin valmistunut tehdas alkaa suoltaa isoa määrää rokotetta huhtikuussa.

Lisänä tulevat Moderna, jonka toimitusmäärät Eurooppaan kasvavat hiljalleen, ja torstaina Euroopan lääkeviraston EMAn hyväksymä Johnson & Johnson.

Synteettisesti valmistettu mRNA-rokote (esim. Pfizer) ei ole niin altis tuotantohäiriöille kuin elävästä viruksesta viljelty adenovirusrokote (esim. AstraZeneca). Jos vain raaka-ainetta riittää, Pfizer/BioNTechin tehtaista valmistuu sovittu määrä tasalaatuista rokotetta.

Suomen kunnilla on kapasiteettia antaa yhteensä yli puoli miljoonaa rokotusta viikossa.

– AstraZeneca on erittäin epävarma edelleen. He eivät pysty kovin paljon etukäteen ilmoittamaan toimituseriensä kokoa, Kontio sanoi.

Entä sitten itse rokottaminen? Onnistuuko rokotusurakka, jos rokotetta tosiaan alkaa tulla satojentuhansien kappaleiden viikkotahtia? Kontion mukaan onnistuu.

– Teimme sairaanhoitopiireille kyselyn tammi-helmikuussa. Vastausten perusteella Suomessa pystytään rokottamaan 550 000–600 000 annosta viikossa. Eli pystymme rokottamaan niin paljon kuin rokotetta tulee, Kontio lupaa.

Kontion mukaan huomioitavaa on myös se, että jo nyt yli 80-vuotiaista yli kaksi kolmasosaa on rokotettu kertaalleen, ja kaikkien yli 70-vuotiaiden osalta ensimmäinen rokotuskierros pitäisi olla valmis huhtikuun loppuun mennessä.

– Sen jälkeen tautiin kuolleiden määrän pitäisi pudota selvästi, Kontio enteilee.

Euroopassa on noussut jo esiin arvioita, että syksyllä saatettaisiin tarvita vielä kolmaskin annos tehosteeksi pidentämään suoja-aikaa ja vahvistamaan suojatehoa virusmuunnoksia vastaan.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mielestä on aihetta selvittää, pitäisikö Suomen rokotusjärjestystä muuttaa niin, että pahimmat epidemia-alueet rokotetaan ensin. Se olisi kuitenkin hankalaa kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta sekä vaatisi myös huolellisen mallinnuksen ja pohdinnan logistiikkaketjun uudelleenjärjestämisestä.

Vielä ei ole varmaa tietoa rokotteen tehoajasta, ja alati muuntuva virus herättää huolta myös.

– Jos viruskanta muuntuu oleellisesti erilaiseksi ja jos koronasta tulee influenssan kaltainen hengitystieinfektion aiheuttaja, on mahdollista, että influenssaviruksen rinnalle vakiintuu vuosittain otettava koronavirusrokote, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kuvasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?