Kuva Vantaan yläkoululaisille jaetusta ruoka­kassista kuohuttaa – ”Tätäkö tämä todella on?”

Vantaan yläkoululaisille jaetaan ruokakasseja tällä viikolla, kun yläkoulut on siirretty etäopetukseen. Ruokakassin sisältö on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Ruokakassi sisältää viiden päivän pääruoan. Kouluruokaa vantaalaisiin oppilaitoksiin tarjoavan Vantti Oy:n kassista löytyy tällä viikolla esimerkiksi pyttipannua, kaurahiutaleita, margariinia, näkkileipää sekä tomaatteja.

Vantaalainen 13- ja 14-vuotiaiden teinipoikien isä Jussi Pennanen, 42, aloitti Facebookissa Vantaan Puskaradio -ryhmässä keskustelun siitä, riittääkö ruokakassin sisältö kasvaville teinilapsille.

– Hämmästeltiin, että tätäkö tämä todella on. Kyllä se aika heppoiselta vaikutti, jos hyvässä kasvuiässä olevan, pian 15-vuotiaan pojan täytyisi tuollaisella pärjätä, Pennanen kertoo.

Tällaisia ruokia Vantaan etäkoululaisille jaettavasta ruokakassista löytyi tällä viikolla.

Pennasen mielestä esimerkiksi puuro ei riitä lämpimäksi ruoaksi.

– Puurohan on hyvää, mutta en mä kyllä miellä puuroa lämpimäksi ateriaksi. Aamupalana ja välipalana se menee, mutta lämpimän aterian pitäisi olla jotain muuta kuin puuroa.

  • Millaisia ruokakasseja perheesi yläkoululaiset ovat saaneet? Lähetä meille kuva ruokakassin sisällöstä osoitteeseen faye.lawson@iltasanomat.fi tai Whatsupin kautta numeroon +358 40 6609019 ja kerro, mistä koulusta ruokakassi on saatu ja oletteko olleet tyytyväisiä kassin sisältöön.

Vantaan ruokakassista puuttuvat hänen mukaansa esimerkiksi kasvikset, jauheliha ja kananmunat.

– Ennen kaikkea pitäisi olla monipuolisempaa. Tästä kassista puuttuivat maitotuotteet melkein kokonaan. Olisi voinut olla vaikka jauhelihaa, kananmunia ja myös vihreää ruokaa siihen kylkeen. Tämä ei ollut ihan sitä, mitä odotettiin.

Ruokakasseja jaetaan yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille myös muissa kaupungeissa. Pennasen mukaan esimerkiksi Vantaan naapurikunnan Vihdin ruokakassi oli sisällöltään huomattavasti monipuolisempi kuin Vantaalla.

– Oli aikamoinen kontrasti esimerkiksi Vihdin kassiin, se oli huomattavasti kattavampi. Miksi tällainen ero? Onko tämä se, mihin pystytään?

– Vihdin kassissa oli ihan kunnon elintarvikkeita, mistä voi valmistaa kunnon ruoan, Pennanen jatkaa.

Vihdin Luksia-ammattikoululaisille jaettavasta kahden viikon ruokakassista löytyy monenlaisia valmisruokia, maitoa, juustoa sekä jauhelihaa.

Aikataulu vaikeutti kassien toteutusta

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon on huomannut sosiaalisessa mediassa käydyn vilkkaan keskustelun ruokakassien sisällöstä.

– Kritiikin lisäksi olemme saaneet myös paljon positiivista kommenttia kassien sisällöstä, Kalo kertoo.

Kalon mukaan ruokakassien tekeminen ei ole tiukan aikataulun takia ollut helppoa.

– Lyhyellä aikajäänteellä piti tehdä iso määrä näitä ateriakasseja. Mielestäni tämä on onnistunut suoritus siihen nähden, että viikon sisällä piti järjestää tämä, kun valtioneuvostosta tuli linjaus.

Kassien sisältöä on suunniteltu Kalon mukaan niin, että ne sisältävät riittävästi monipuolista ravintoa.

– Monipuolisuutta on rajoittanut se, että tuotteiden saatavuus on ollut näin nopealla aikataululla rajallinen. Vantaalla oppilasmäärät ovat suurempia kuin monessa muussa kaupungissa.

Lisäksi tuotteet on valittu Vantaalla siten, että ruokahävikin määrä olisi mahdollisimman pieni.

– Olemme halunneet kasseihin sellaisia tuotteita, joissa on pitkät säilytysajat, koska emme voi varmuudella tietää, kuinka paljon kasseja tullaan hakemaan. Olemme halunneet varmistaa, ettei ruokaa jouduta heittämään pois.

Kalon mukaan noin kolmannes yläkoululaisista on tällä viikolla turvautunut ruokakassiin.

Facebookissa Vantaan puskaradioryhmässä ruokakassien sisällöstä on käyty vilkasta keskustelua sekä puolesta että vastaan.

Eräs kommentoi, että kassin sisällöllä ei pärjää viittä päivää, ellei halua syödä kuivaa puuroa. Toinen kritisoi sitä, että Vantaalla ollaan muuhun Suomeen verrattuna eriarvoisessa asemassa, sillä osassa kaupunkeja ruokakassin sisältö on monipuolisempi.

Suurin osa kommentoijista toisaalta kiittelee ruokakassin sisältöä ja ihmettelee siitä herännyttä kritiikkiä. Monet pitävät valituksia turhana ja ovat tyytyväisiä siihen, että koululaiset saavat ilmaista ruokaa myös etäopetuksen aikana.

Yksi kommentoi, että ruokakassin sisältö on monipuolisempi kuin viime vuoden keväänä, jolloin yläkoululaiset jäivät koronaepidemian takia etäopetukseen ensimmäistä kertaa.

Vantaalla tarjotaan ateriakassien sijaan myös lämmintä kouluruokaa kolmessa eri koulussa.

Jussi Pennanen ei aio enää tämän viikon jälkeen turvautua ruokakassiin.

– Tässä meidän alueella on lähikoulu, missä voi käydä ruokailemassa parin tunnin aikahaarukassa. Kun tämä etäopetus kestää kuitenkin vielä kolme viikkoa, niin taidetaan tämän viikon pussin jälkeen vaihtaa siihen lähiruokalaan, varmasti on parempi vaihtoehto.

Juttua korjattu klo 10.32. Vihdin esimerkkiruokakassi oli tarkoitettu Luksia-ammattikoululaisille, ei yläkoululaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?