Asian­tuntijaryhmä: AstraZenecan rokotetta voidaan antaa yli 70-vuotiaille

Kokonaan uudet rokotusajat on syytä antaa ensin ikääntyneille, sanoo THL:n johtava asiantuntija.

10.3.2021 15:00 | Päivitetty 10.3.2021 15:56

Lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille, linjaa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä.

Ryhmän puheenjohtajan, professori Ville Peltolan mukaan Skotlannista ja Englannista saatu tutkimustieto osoittaa, että Astra Zenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin Biontechin ja Pfizerin rokote.

– Siksi lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei enää ole, Peltola sanoo tiedotteessa.

Toinen rokoteannos samalla valmisteella

Ikääntyneitä on tähän saakka Suomessa rokotettu Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan mrna-rokotteilla ja alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteella.

Käytännön syistä asiantuntijaryhmä suosittelee, että 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia jatkettaisiin edelleen ensisijaisesti mrna-rokotteilla. Ikääntyneiden rokotussarjat on aloitettu mrna-rokotteilla ja toisella pistoskerralla annetaan aina samaa rokotevalmistetta, jolla rokotussarja on aloitettu.

Mrna-rokotteita myös saadaan maahan Astra Zenecan rokotetta enemmän.

– Rokotuksia pyritään suunnittelemaan kunnissa mahdollisimman pitkäjänteisesti niin, että ensimmäisen rokoteannoksen saaneelle voidaan varata aika myös toista rokotuskertaa varten. Lisäksi rokotteiden jakelu eri puolille maata on sovittu monta viikkoa eteenpäin, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

Kontion mukaan kokonaan uudet rokotusajat on syytä antaa ensin ikääntyneille ja vasta sen jälkeen alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

– Näin noudatetaan Suomen rokotusjärjestystä, jonka tavoitteena on tarjota rokotteen antamaa suojaa ensin niille, joiden riski saada vakava tauti on suurin.

Tiedotteen mukaan on odotettavissa, että 70 vuotta täyttäneet saavat ensimmäisen rokoteannoksensa huhtikuun loppuun mennessä.

Monet maat poistaneet tai nostaneet yläikärajaa

EU-komissio myönsi tammikuun lopussa Astra Zenecan koronavirusrokotteelle ehdollisen myyntiluvan Euroopan lääkeviraston (EMA) suosituksen pohjalta. Myyntilupa annettiin 18 vuotta täyttäneille.

Suomessa asiantuntijaryhmä suositteli tuolloin, että rokotetta annettaisiin vain alle 70-vuotiaille, sillä tutkimustietoa sen tehosta ikääntyneillä oli vielä liian vähän. Suositusta oli määrä tarkastella uudelleen, kun ikääntyneitä koskeva tutkimustieto lisääntyy.

Myös useat muut maat ovat päättäneet Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten poistamisesta tai yläikärajan nostamisesta. Tanskassa, Ruotsissa, Belgiassa ja Saksassa rokotetta voidaan antaa uusien suositusten mukaan myös yli 65-vuotiaille. Ranska puolestaan laajensi ikähaarukkaa niin, että Astra Zenecan rokotetta voidaan nyt antaa myös 65–74-vuotiaille.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 15.55.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?