Näissä liikunta­harrastuksissa korona on tarttunut, yksi laji erottuu selvästi – katso lista Husin alueelta

Kuntosaleilta, crossfitistä ja jalkapalloilusta tuli kaksi kolmasosaa kaikista liikuntaharrastustartunnoista.

10.3.2021 6:01

Kuntosaliharjoittelu erottuu nyt selvästi sisäliikuntaharrastuksista tulleissa koronavirustartunnoissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan Husin alueella 11.1.–28.2. havaituista koronavirustartunnoista liikuntaharrastuksiin liittyviä tartuntoja oli kaikissa ikäryhmissä yhteensä 196 kappaletta. Video yllä: Kolme vastausta koronatilanteesta – sulkutila, muuntovirus ja tehohoito.

Ruotsalainen muistuttaa, että todellinen lukema on suurempi, sillä kaikkia harrastuksiin liittyviä tartunnanlähteitä ei ole tilastoitu tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi.

Kuntosalien osuus varmoista tai epäillyistä tartuntalähteistä oli selvästi suurin, yli 40 prosenttia.

  • Kuntosalit: 82 kappaletta (41,8 %)

  • Crossfit: 35 kappaletta (17,9 %)

  • Jalkapallo + futsal: 13+3 kappaletta (8,2 %)

  • Jääkiekko: 10 kappaletta (5,1 %)

  • Padel: 9 kappaletta (4,6 %)

  • Salibandy: 6 kappaletta (3,1 %)

  • Tanssi/baletti: 4+1 kappaletta (2,6 %)

Yksittäisiä tartuntoja tuli muun muassa joogasta ja pilateksesta sekä muista lajeista, joissa ollaan lähikontaktissa muiden kanssa.

Kuntosalien osuus liikuntaharrastustartunnoista on noussut tämän vuoden puolella koko ajan. Ruotsalaisen mukaan 11.–31. tammikuuta kuntosaleilta tuli 22 prosenttia harrastusliikuntatartunnoista, osuus nousi helmikuun kahden ensimmäisen viikon aikana 46 prosenttiin ja helmikuun loppupuolella jo 55 prosenttiin. Kuntosalilta tartunnan saaneet ovat olleet pääasiassa 17–39-vuotiaita.

Jääkiekkoon jäljitettiin tarkasteluaikana 10 koronatartuntaa, vaikka jäähallit olivat pääsääntöisesti kiinni aikuisharrastajilta.

Ruotsalainen muistuttaa, että tilasto on tehty aikana, jolloin julkiset tilat, esimerkiksi kunnalliset jää- ja palloiluhallit oli jo suljettu aikuisten harrastustoiminnalta. Se heijastuu eri lajeissa havaittuihin tartuntamääriin.

– Aikuiset eivät ole ryhmäharrastaneet niin paljon. Se on varmaan yksi syy, että ryhmäharrastukset ovat jääneet tauolle ja ihmiset ovat menneet yksilöharrastusten pariin esimerkiksi kuntosalille. Liikuntaharrastuksen aikana sisätiloissa ei juuri käytetä maskia. Kosketustartuntakin on toki mahdollinen, mutta näkisin maskittomuuden suurimmaksi tekijäksi, etenkin kun virusmuunnos tarttuu paljon ärhäkämmin, Ruotsalainen sanoo.

Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen suosittelee sisäliikuntaharrastusten jättämistä nyt tauolle.

– Tilastointiajan tartunnoista suuri osa on tapahtunut yksityisissä harrastustiloissa, koska kuntien julkisen puolen tiloissa harrastustoiminta on keskeytetty yli 12-vuotiailta, Ruotsalainen sanoo.

Crossfitin isoa osuutta selittää tammi-helmikuulle osunut yksi iso tartuntarypäs, jossa sairastui ainakin 35 henkilöä. Jatkotartuntoja perheissä löydettiin vielä 30 lisää.

Ruotsalainen kehottaa vakavasti harkitsemaan, että sisätiloissa tapahtuvat liikuntaharrastukset jätettäisiin nyt paussille ja mentäisiin sen sijaan vaikka ulkoilemaan yksin tai samassa taloudessa asuvien kanssa.

– Jos kaikkialla tulisivat yhteiset rajoitukset voimaan samanaikaisesti, epidemian taittaminen olisi helpompaa. Nyt rajoituksia tulee voimaan tipoittain, ja jotakin muuta saa kuitenkin tehdä.

Padelista on tullut korona-aikana uusi trendilaji. Se näkyy valitettavasti lajin piiristä tulevissa koronatartunnoissakin.

Ruotsalainen muistuttaa, että nyt poikkeusoloissa perusohjeiden noudattaminen on paras keino estää virusta leviämästä: käytä maskia, pidä yli kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin, noudata hyvää käsihygieniaa ja vältä tapaamasta oman kotitalouden ulkopuolisia ihmisiä, jotta ylimääräiset kontaktit saadaan painettua minimiin.

– Jos kaikki ihmiset toteuttaisivat näitä, pääsisimme jo pitkälle, Ruotsalainen sanoo.

Kuntosaleista yleisimpänä harrastusliikunnan tartuntalähteenä kertoi ensin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?