Meteorologi varoittaa sää­muutoksesta – valkea seinämä saattaa yllättää hetkessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologi varoittaa sää­muutoksesta – valkea seinämä saattaa yllättää hetkessä

Sää muuttuu tiistain ja keskiviikon aikana niin paljon, että tiellä liikkujien pitää olla varovaisia. Ensin tulee runsaasti lunta ja sitten seuraa hyytävä pakkanen.

8.3. 14:44 | Päivitetty 8.3. 14:53

Alkuviikon säässä tapahtuu selvä muutos. Ensin tulee runsaasti lunta ja sitten seuraa hyytävä pakkanen. Tämä kaikki tapahtuu parissa päivässä.

– Maanantaina on vielä kaunis pakkaspäivä ja aurinko paistaa, mutta tulossa on muutoksia tiistian ja keskiviikkona, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoo Ilta-Sanomille.

Jo maanantaina maahan saapuvat matalapaineen mukana lumisateet.

– Maanantai-iltana länsirannikolle saapuu lumisateita linjalle Lahti–Vaasa eli Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan seuduille, hän sanoo.

Tämä tietää vaikeuksia autoilijoille, sillä liikennesää muuttuu huonoksi erityisesti tiistaina.

Saarikalle kehottaa ottamaan huomioon sään muutoksen liikenteessä.

– Pöllyävää lunta tulee jo tiistaina hetkittäin paljon, mikä heikentää näkyvyyttä tiellä liikuttaessa. Ilmatieteen laitos varoittaakin huonosta ajokelistä tiellä liikkujia. Tuuli voi tuoda pakkaslunta tuulilasiin niin paljon, että valkea lumen seinämä saattaa hetkessä yllättää autoilijan.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset kannattaa hänen mukaansa nyt jos koskaan ottaa vakavasti. Koronarajoitukset eivät ole ainoa syy pysyä kotikonnuilla ja jatkaa etätöitä.

– Jos ei ole pakko lähteä liikenteeseen, kannattaa pysyä kotona eikä lähteä autolla pahimman kelin aikana ajoon, hän sanoo.

Tiistain matalapaine pitää lämpötilat alimmillaan noin -5– -10 asteessa.

– Keskiviikkona tilanne muuttuu ja lumisateita seuraavat pakkaset, kun matalapaine sukeltaa kohti etelää ja selkeä ja kylmä ilmamassa valtaa Suomen, hän sanoo.

Vaikka satavan lumen määrä ei ole ennätyksellinen, se on yhdessä kylmenevän sää kanssa vaikea yhdistelmä maantie- ja raideliikenteelle.

Keskiviikkona sää kylmenee.

– Keskiviikkona kylmintä on maan itäosissa, missä lämpötila voi olla noin -30 astetta, hän sanoo.

Lukemat eivät ole talven ennätyksiä, mutta ajankohtaan nähden kovia.

– Maaliskuussa keväinen aurinko lämmittää yleensä jo mukavasti, joten keskiviikon alhaisimmat lukemat tekevät säästä ajankohtaan nähden hyvin kylmää.

Talvi ei ole siis vielä ohi, vaan jatkaa vielä jonkin aikaa. Myös jalan­kulkijoiden kannattaa varoa vaikeita kelejä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?