Näin Suomi sulkeutuu – nämä korona­rajoitukset astuvat voimaan tällä viikolla

Ravintolat menevät kiinni kiihtymis- ja leviämis­alueilla. Koulut siirtyvät laajaan etäopetukseen ja kokoontumisrajoitukset muuttuvat tiukemmiksi.

8.3.2021 7:48

Maanantaiaamuna tuli voimaan uusia koronarajoituksia. 8.3. alkaen Suomessa vallitsee niin sanottu sulkutila.

Maaliskuun alussa Suomessa astuivat voimaan poikkeusolot. Tällä viikolla voimaan tulee useita erilaisia rajoituksia, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään hillitsemään.

Rajoitukset koskevat lähtökohtaisesti leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevia alueita eli suurinta osaa Suomesta. Tällä hetkellä perustason alueita ovat vain Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Kainuu, Pohjois-Karjala (Joensuuta, Liperiä ja Kontiolahtea lukuun ottamatta) ja Keski-Suomi (Jyväskylää lukuun ottamatta).

Ravintolat ja baarit kiinni

Eduskunta käsittelee tänään lakia, jonka mukaan leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevien alueiden ravintolat, kahvilat, baarit, yökerhot ja terassit suljetaan kolmen viikon ajaksi eli 28.3. saakka.

Muun muassa ravintolat sulkevat ovensa.

Ruoan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin yhä sallittua. Sulku ei koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Tällaisia ovat esimerkiksi henkilöstöravintolat.

Koulut laajemmin etäopetukseen

Leviämis- ja kiihtymisvaiheiden alueiden yläkouluja, ammattioppilaitoksia ja lukioita suositellaan siirtymään epäopetukseen maanantaista alkaen kolmen viikon ajaksi eli 28.3. saakka. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät yhä lähiopetuksessa.

Aluehallintovirastot (avi) tekevät kuitenkin lopulliset päätökset alueensa toimenpiteistä. Pohjois-Pohjanmaalla jatketaan näillä näkymin lähiopetuksessa, vaikka alue on kiihtymisvaiheessa.

Julkiset tilat ovat menossa kiinni ja kokoontumisrajoitukset muuttuvat tiukemmiksi.

Voimaan tulee kuuden hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva kokoontumisrajoitus.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Myös yksityisiä tiloja suljettu

Tartuntatautilain antamin uusin toimivaltuuksin leviämisvaiheen alueilla on suljettu jo maaliskuun alusta myös yksityisiä tiloja.

Aluehallintoviraston päätös on voimassa 14. maaliskuuta asti. Uudellamaalla rajoitukset koskevat Espoota, Helsinkiä, Kauniaista, Vantaata, Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Näillä paikkakunnilla sulkeminen koskee nyt näitä tiloja:

 • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

 • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

 • Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

 • Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

 • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

 • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Nykyisen lain mukaan sulkemismahdollisuus koskee vain sellaisia sisätiloja, joita käytetään yli kymmenen asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun.

Aluehallintovirastot ovat tulkinneet, että laki sallii tilojen jäämisen auki, jos osallistujamäärä rajoitetaan kymmeneen.

Oleskelu kauppakeskusten yleisissä tiloissa on periaatteessa kielletty osassa Uuttamaata.

Leviämisvaiheessa kovimmat rajoitukset

Yhteensä yhdeksän sairaanhoitopiiriä eli Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Etelä-Karjala, Päijät-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi ovat epidemian vakavimmassa eli leviämisvaiheessa tai lähellä sitä.

Näitä alueita on ohjattu ottamaan käyttöön täysimääräisesti nämä toimet:

 • Yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttäminen

 • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus

 • Riskiryhmien suojaaminen

 • Korkeakoulujen etäopetus

 • Julkisten tilojen käytön rajoittaminen ja sulkeminen

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen

Mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset. Sen lisäksi leviämisvaiheen alueille tuli vielä lisätoimia:

 • Yli kuuden hengen kokoontumisrajoitus

 • Kuntien tehostettava karanteeni- ja eristystoimintaa.

Lisäksi kiihtymisvaiheen alueille suositellaan käyttöön kaikkia samoja toimia. Nämä alueet ovat tällä hetkellä Itä-Savo, Etelä-Savo, Pirkanmaa, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus päätti erilaisista suosituksista torstaina 25.2. Rajoitukset tulivat voimaan kahdessa vaiheessa eli ensimmäiset kiristykset jo maanantaina 1.3. ja maanantaina 8.3. alkoi sulkutila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?