Asiantuntija: THL:n hirvein skenaario tuskin toteutuu – vaatisi ennen­näkemättömän käsistä lähdön

Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo uskoo, että uudet rajoitustoimet hillitsevät koronaepidemiaa.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, että tiedonkulku viranomaisten välillä ei ole ollut kriisin aikana parasta mahdollista.

7.3.2021 15:02

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi lauantaina kolme matemaattista skenaariota sille, mitkä voisivat olla päivittäiset koronatartuntamäärät alkuperäisenä kuntavaalipäivänä 18. huhtikuuta. Kuntavaalit päätettiin siirtää kesäkuulle.

Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo ei usko, että ainakaan THL:n vakavin skenaario jopa yli 11 000:sta päivittäisestä tartunnasta toteutuu.

– Se on todella epätodennäköistä. Arvion toteutuminen tarkoittaisi, että epidemiatilanne päästettäisiin Suomessa käsistä tavalla, jota ei ole tähän mennessä tapahtunut, Aivelo sanoo.

THL:n kevyimmässäkin skenaariossa päivittäisiä tartuntoja olisi alkuperäisenä kuntavaalipäivänä noin 2 600. THL:n johtajat ovat myöhemmin painottaneet, että kyse on vain matemaattisista laskelmista.

Aivelon mukaan mallinnukset on laskettu sillä oletuksella, että epidemiatilanne pahenee samaa vauhtia kuin tällä hetkellä. Maanantaina voimaan astuu kuitenkin lisää uusia rajoituksia, jotka todennäköisesti hillitsevät epidemiaa.

– Se on avainkysymys, että painuuko tartuttavuusluku (R-luku) alle yhden, jolloin epidemia hiipuu. Selvää joka tapauksessa on, että R-luku pienenee uusien rajoitustoimien ansiosta, Aivelo sanoo.

– Ja jos epidemia jatkaisi kiihtymistään, niin silloin todennäköisesti asetettaisiin kovempia rajoituksia. Siihen on selvästi olemassa poliittinen tahto, että epidemiaa ei päästetä laukalle.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo.

Aivelon mukaan optimaalisimmassa tilanteessa THL olisi laskenut muistioonsa myös skenaarioita, joissa rajoitustoimet olisi otettu huomioon. Hän toivoo, että päätös kuntavaalien siirtämisestä on tehty kokonaisharkinnan perusteella.

– Jos päätös on perustunut 11 000 tartunnan kauhistelulle, niin se kuulostaa väärältä ja huonolta perustelulta.

Mallinnuksista noussut kohu kertoo Aivelon mukaan rikkinäinen puhelin -ilmiöstä viranomaisten välillä.

– THL:n muistioon on ilmeisesti nopeasti tehty excel-pohjainen laskelma, joka perustuu oletukseen tilanteen jatkumisesta ennallaan. Oikeusministeriö sitten nosti nämä luvut keskiöön, vaikka luvut eivät välttämättä ole vakavasti otettavia. Oikeusministeriössä ei ehkä ole ymmärretty, mitä THL yritti sanoa.

– Tämä kertoo siitä, että tiedonkulku viranomaisten välillä ei ole ollut kriisin aikana parasta mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?