Sairaalatyöntekijä jäi ilman koronarokotetta – ”Me ollaan luotisateessa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sairaalatyöntekijä jäi ilman koronarokotetta – ”Me ollaan luotisateessa”

Rokotepula ja uusi rokotusjärjestys on viivästyttänyt joidenkin sairaalatyöntekijöiden rokottamista.

Laitoshuoltajat voivat työskennellä sairaaloissa monenlaisissa eri tehtävissä.­

7.3. 7:28

Sairaalassa työskentelevä laitoshuoltaja pettyi pahasti työpaikkansa koronarokottamiseen. Hän joutuu työssään jatkuvasti tekemisiin koronapotilaiden kanssa.

Töihin kuuluu muun muassa koronapotilaiden huoneiden siivous.

– Pannaan maskit, visiirit ja kaikki vermeet päälle. Jos on enemmän potilaita, menee enemmän aikaa huoneessa. Altistus on aika suurta, kun meitä ei ole rokotettu.

Huoltaja odotti saavansa koronarokotuksen heti sairaanhoitajien ja lääkärien jälkeen.

Pari viikkoa sitten hän sai esimieheltä ilmoituksen, että rokotusjärjestystä on muutettu. Laitoshuoltajia ei tässä vaiheessa rokoteta.

– Me ollaan luotisateessa yhtä lailla kuin hoitajat. Onko tämä yleinen käytäntö, ettei laitoshuoltajia ja muita rokoteta.

Laitoshuoltaja tietää, että rokotteista on pulaa.

– Pian on pulaa meistäkin, jos me altistumme.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen selvittää, että pula rokotteista sai sairaalapiirin muuttamaan alkuperäistä rokotusjärjestystä.

Kinnunen kertoo, että sairaanhoitopiiri noudattaa mahdollisimman tarkasti THL:n ohjeita.

THL:n ohjeiden mukaisesti Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä rokotettiin alkuvaiheessa kriittistä henkilöstöä, joka on suorassa kontaktissa koronapotilaiden kanssa.

– Sitten THL otti varsin tiukan ohjauskannan siihen, että nyt henkilöstölle annettavat rokotukset täytyy panna tauolle. Rokotteissa on niukkuutta.

Määräyksen mukaan kaikki rokotteet piti osoittaa korkean riskin potilaisiin ja hoivan piirissä oleviin.

Alun perin Keski-Suomessa piti rokottaa henkilöstöä laajemmin.

THL:n ohjauskirjeen ja suullisen ohjauksen jälkeen rokotetta ei ole annettu hoitohenkilöstölle, lääkäreille ja muulle henkilökunnalle, vaikka he joutuvat tekemisiin koronapotilaiden kanssa.

– Meillä on paljon lääkäreitä ja hoitajia, jotka vaikka päivystyksessä tai röntgenissä hoitavat koronapotilaita tai epäilyksen alla olevia potilaita.

Koronapotilaiden kanssa joutuvat tekemisiin myös henkilöstöä sairaalan tukitoiminnoissa, kuten siivouksessa ja ruokalassa.

– Periaatteessa heidät pitäisi pystyä rokottamaan heti paikalla, kun rokotteita saadaan siinä määrin paljon, että voidaan henkilöstön rokottamista viedä eteenpäin.

Kinnunen sanoo, että sitten kun rokotteita aletaan saada reilummin lisää, Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä jatkuvat henkilöstön rokottamiset.

– Meidän ohjeemme on ollut nyt se, että näiden potilaiden hoitotilanteessa tulee suojautua huolellisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?