Tällainen on THL:n raportti, joka vaikutti vaalien siirtoon – Tervahauta HS:lle: Kyse on mallinnuksista, jotka eivät välttämättä toteudu

THL:n oikeusministeriölle toimittamassa korona-arviossa muistutettiin, että ”päätös on yhteiskunnallinen ja siinä on punnittava muitakin seikkoja kuin pelkästään epidemiologisia”.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta muistutti, että arvio tartuntamääristä sisältää myös paljon epävarmuustekijöitä.

6.3.2021 21:02

Oikeusministeriön kuntavaalien siirtämisen pohjaksi pyytämä THL:n riskiarvio jättää runsaasti tulkinnanvaraa sen suhteen, millainen epidemologinen tilanne vaalien alkuperäisenä ajankohtana 18. hutikuuta maassa vallitsee.

IS tutustui oikeusministeriön valtiosihteeri Malin Brännkärrin perjantaina ministeriön käyttöön tilaamaan raporttiin. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksonin (r.) esittelemä raportti oli asiantuntijoiden kuulemisen ohessa keskeisessä roolissa, kun eduskuntapuolueiden puoluesihteerit kokoontuivat ministerin johdolla päättämään kuntavaalien siirtämisestä.

Päätöksenteon pohjana olleessa raportissa päivittäisten koronalukujen arvioidaan olevan vaaleja seuraavana maanantaina 2 638 ja 11 170 tartunnan välissä. Se tarkoittaa, että tartuntoja olisi 3–13 kertaa enemmän viime päivien ennätyskorkeana pidettyyn tasoon nähden.

Raportin allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen pyytävät sen alkuriveillä huomioimaan, että arvio touko-kesäkuun tilanteesta sisältää useita epävarmuustekijöitä joiden kokonaisvaikutuksesta ei voida ennakkoon saada täyttää varmuutta.

Markku Tervahauta korosti tätä myös Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän muistutti THL:n laatineen mallinnuksen, jonka luvut eivät välttämättä toteudu todellisessa elämässä.

– Tähän on vain esitetty tiettyjä mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä näin tai voi olla käymättä, mutta ei tämä ole se meidän arvio. Oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi, Tervahauta sanoo HS:lle.

Henriksson sanoi aiemmin lauantaina tiedotustilaisuudessaan, että THL:n antamat, hirvittävät lukemat yllättivät jokaisen oikeusministeriössä. Hänen mukaansa päätös vaalien siirrosta tapahtui nopeasti. Vielä eilen aamulla hän uskoi, että vaalit voitaisiin pitää huhtikuussa.

THL:n koronatilannearvioiden pohjana olevat tarttuvuus eli Re-luvut vaihtelevat raportissa 1,15–1,35 välillä. Keskimääräisellä Re-luvun arvolla 1,25 päivittäisiä tartuntoja olisi huhtikuun 18. päivänä noin 5 600, mikä sekin on liki kahdeksan kertaa enemmän kuin viime päivien ennätyksellisen korkeat luvut.

Iso-Britannian virusmuunnoksen noin 1,3–1,5 kertaa aiempia virustyyppejä korkeamman tarttuvuuden arvioidaan vaikuttavan koronatilannetta huonontavasti.

Raportissa ei oteta kantaa siihen, millaisen ilmaantuvuuden vallitessa vaalien järjestäminen on turvallista ja millainen riski on hyväksyttävä. Yksiselitteistä terveydellistä perustetta vaalien siirtämisen välttämättömyydelle raportissa ei liioin esitetä, vaan korostetaan tekeillä olevan päätöksen yhteiskunnallista monitahoista luonnetta.

”THL ei pysty tätä yksin arvioimaan vaan päätös on yhteiskunnallinen ja siinä on punnittava muitakin seikkoja kuin pelkästään epidemiologisia”, raportissa todetaan.

Ei varmana, vaan todennäköisenä pidetään sitä, että toukokuussa koronatilanne on rokotusten edistymisen ja kausivaihtelun ansiosta parempi kuin vaalien alkuperäiseen aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?