”Tuntuu kamalalta, kun jotkut ihmiset menevät samaan tahtiin kuin ennenkin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Tuntuu kamalalta, kun jotkut ihmiset menevät samaan tahtiin kuin ennenkin”

36-vuotiaan perheenäidin hartain toive on, että koronavirus tukahdutettaisiin.


6.3. 10:33 | Päivitetty 6.3. 12:55

 

Koronavuosi on ollut erityisen vaikea riskiryhmään kuuluville. Monet eivät ole nähneet läheisiään, sillä jokainen tapaaminen on riski. Kosketus, halaus, läheisyys. Ne tekevät meistä ihmisiä, ja juuri nyt yhä useampi jää niitä vaille.

IS kertoo viiden eristäytyneen tarinan.

 

”Elämäämme varjostaa pelko vakavasta sairastumisesta. Minulla ja miehelläni on vakavia riskitekijöitä, kuten lihavuus, vaikka emme ihan tiukkaa riskiryhmäluokitusta ylitäkään. Tunnen usein syyllisyyttä siitä, miksi en ole saanut painoasiaa kuntoon. Kun ongelma on ollut lapsesta asti, niin ei laihtuminen niin vain tapahdu. Ja eihän hyväkuntoisetkaan ole koronalta turvassa.

Olemme olleet viime keväästä asti erityisen varovaisia. Pahinta, mitä voisin kuvitella olisi, että minä, mieheni tai pahimmassa tapauksessa molemmat joutuisimme sairaalaan ilman tietoa selviytymisestä. Mihin me lapset laittaisimme? Tai jos joku sairastuu, eivätkä muut pääse edes lähelle. Pelkään myös long-covidia, joka voi viedä terveyden, työkyvyn ja iskeä lapsiinkin.

Elämme normaalisti aktiivista elämää matkusteluineen, harrastuksineen, kokouksineen, ravintoloineen, keikkoineen, elokuvateattereineen ja juhlineen. Nyt tämä kaikki on jäänyt. Kesällä ja alkusyksyllä – koronatilanteen ollessa parempi – uskalsi vielä jotain varovasti tehdä. Nyt elämä pyörii täysin kodin, etätyön, lasten koulun ja ulkoliikunnan välillä. Ainakin rahaa säästyy.

Viime kesänä vuokrasimme mökin, että olisi edes jotain lomaa. Mökkireissulla kävimme varoen tivolissa. Kun lapset kuulivat siitä, niin pakkohan sinne oli mennä. Olin ainoa ihminen koko tivolissa, jolla oli maski. Kaikkialla oli aivan hirveät ruuhkat ja minä sain pitkiä tuijotuksia, että hulluko tuo on?

Heti aluksi en edes ymmärtänyt, kuinka vakava juttu korona on. Vielä viime vuoden hiihtolomalla kävimme ulkomailla. Tulimme reissulla kipeäksi. Palattuamme kyselimme, että pitäisikö käydä koronatestissä? Ei kuulemma tarvinnut ja töissä sai käydä normaalisti, koska emme olleet käyneet Italiassa.

Erityisesti olemme yrittäneet suojella isovanhempia tartunnalta. Olemme nähneet mahdollisimman vähän. Viimeksi jouluna kävimme tervehtimässä heitä. Juttelimme ovensuussa maskit naamalla. He ikävöivät kovasti etenkin lapsenlapsiaan. Miettivät, milloin pääsisi halaamaan. Tai yökylään. Ei voi, kun lapset voivat koulusta tuoda tartunnan.

Ruokakassit tilaamme pääosin ovelle. Jos täytyy käydä asioilla, käytämme FFP2-maskia. Lapset eivät kehtaa käyttää maskeja koulussa, kun sitä ei suositella, eivätkä muutkaan käytä. Vapaa-ajalla maskien käyttö onnistuu heiltäkin hyvin. Toivoisin alakouluunkin maskisuositusta turvaksi.

 Olemme syrjäytyneet vapaaehtoisesti, koska emme halua saada tartuntaa.

Kun tartuntatilanne oli syksyllä parempi, uskalsimme vielä pitää lapsia harrastuksissa. Nyt molempien lasten ryhmäharrastukset on täytynyt omaehtoisesti keskeyttää. Emme halua ottaa riskiä, että sieltä tulisi tartunta perheeseen.

Syksyllä lasten kaverit kävivät vielä silloin tällöin meillä leikkimässä. Nyt linja on, että kavereita nähdään vain ulkona.

Olemme monessa suhteessa hyvässä asemassa, koska meillä on perhe ympärillä, eikä tarvitse olla yksin. Silti kaipaan ystäviä, harrastuksia ja kaikkea normaalia. Siitä puhutaan aivan liikaa, kuinka rajoitukset haittaavat elämää, kun virushan se tässä elämää haittaa.

Meitä on tosi paljon, jotka noudattavat rajoituksia ja suosituksia erityisen hyvin. Olemme syrjäytyneet vapaaehtoisesti, koska emme halua saada tartuntaa. Siksi tuntuu kamalalta, kun jotkut ihmiset menevät samaan tahtiin kuin ennenkin, eikä mitään saisi rajoittaa.

Hartain toiveeni on, että virus tukahdutettaisiin. Ei se veisi kuin muutaman viikon ja tiukat rajatoimet, jos näin haluttaisiin. Mitä enemmän muut laiminlyövät suosituksia, sitä tiukemmin ja kauemmin perheemme joutuu eristäytymään.

Hannele ei halua esiintyä jutussa oikealla nimellään.

 

 

Ilta-Sanomat noudatti tätä artikkelia tehtäessä koronaturvallisuusohjeita. Kuvattaessa on noudatettu turvavälejä ja kuvaajalla on ollut koko tilanteen ajan FFP2-maski kasvoillaan. Toimittaja teki haastattelut puhelimitse.

 

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?