Parilla sadalla suomalaisella todettu korona­tartunta rokotuksesta huolimatta – näin rokotteiden teho kasvaa viikkojen kuluessa

Arviolta noin parilla sadalla suomalaisella on todettu koronatartunta ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. THL:n mukaan lukumäärä saattaa olla tätäkin suurempi. Rokotetyypistä riippuen suojateho nousee 90 prosentin tienoille 3–4 viikossa.

5.3.2021 17:02

Ensimmäinen koronapiikki ei anna vielä riittävää suojaa koronavirustartuntaa vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tämänhetkisen arvion mukaan noin parilla sadalla suomalaisella on todettu laboratoriovarmistettu koronatartunta ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo Ilta-Sanomille, että tartuntamäärä voi olla tätäkin suurempi. Tämä selittyy sillä, että kaikkia suomalaisia ei testata koronasta, eikä siten kaikki mahdolliset tautitapaukset tule tietoon.

– Nyt kysymys on niistä, jotka ovat hakeutuneet näytteen ottoon, Nohynek sanoo.

THL päätyi arvioon, kun se vertaili tartuntatautirekisterin ja rokotusrekisterin tietoja.

– Nämä tiedot laahaavat jonkin verran jäljessä, ja tietojen oikeellisuus pitää tarkistaa. Sen takia emme anna vielä tarkkoja lukumääriä julkisuuteen ulos, Nohynek sanoo.

THL:n pitää esimerkiksi tutkia, kuinka nopeasti koronatartunta on tullut rokotuksen jälkeen. Rokotteiden suojateho on noin 50 prosenttia kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Rokotetyypistä riippuen suojateho nousee jopa 90 prosentin tienoille 3–4 viikossa.

Nyt käytettävissä olevilla rokotteilla suojateho paranee entisestään toisen rokotekerran jälkeen.

Markkinoille on tulossa myös rokotteita, joilla yhden annoksen arvellaan riittävän hyvän suojatehon saamiseksi.

Yhden koronarokotteen Suomessa on saanut 448 680 ihmistä. THL:n vahva viesti on, että rokote kannattaa ottaa.

– Kyllä ilman muuta, Nohynek sanoo.

THL:n arvion mukaan Suomeen tulevien rokotemäärien pitäisi kääntyä selvään nousuun huhtikuussa. Riskiryhmään kuulumatonta aikuisväestöä päästään näillä näkymin rokottamaan kesäkuussa.

Siitä ei ole tietoa, päästäänkö kesää viettämään normaalinkaltaisissa olosuhteissa. Esimerkiksi monet festarinjärjestäjät miettivät parhaillaan kesän järjestelyjä.

– Ainahan täytyy haaveilla. Mutta, miten tilanne realisoituu rokotesuojan osalta, niin se on sitten se kysymys, johon Suomeen saapuvien rokoteannosten määrä ja ihmisten rokotushalukkuus antaa parhaiten vastauksen, Nohynek kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?