Seppo Varjuksen kolumni: Neandertal on in – ja kivikausi jyrää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Seppo Varjuksen kolumni: Neandertal on in – ja kivikausi jyrää

Kaiken nähneet neandertalilaiset tietävät saman kuin rokkidinosaurukset: kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

7.3. 8:00

Aikaa riittää. Kun sitä on riittänyt tarpeeksi, mikä tahansa palaa suosioon. Niin kuin neandertalinihminen.

Tiedemaailmassa kiistellään ovatko nykyihmisten neandertaleilta perimä geenit siunaus vai kirous, kun korona jyllää.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden haukkui viikolla Texasin ja Mississipin kuvernöörit ”neandertalilaisesta ajattelusta”. Nämä halusivat hellittää maskipakkoa, kun tilanne hetkellisesti helpottui.

Kuulostaa pahalta, mutta kaiken nähneet neandertalilaiset tietävät saman kuin rokkidinosaurukset: kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta.

Neandertalilaisia tuskin hätkäyttäisi edes oletus, että papilloomavirus tarttui kymmeniätuhansia vuosia sitten heistä nykyihmiseen seksin yhteydessä.

Puhukoot mitä puhuvat, kunhan puhuvat.

Kevään muoti on suoraan luolien periltä. Kivointa kivikautta. Mammutinnahka niskaan ja radalle. Varokaa sapelihammaskissat ja villasarvikuonot!

 Kevään muoti on suoraan luolien periltä. Kivointa kivikautta.

Neandertalinihminen kehittyi Euroopassa, nykyihminen Afrikassa. Läheistä sukua toki oltiin. Ei mitään apinaihmisiä enää.

Ensimmäinen neandertalilainen löydettiin Neandertalin laaksosta Saksasta vuonna 1856. Tai hänen jäämistönsä, neandertalinihmisiähän ei enää ole.

Aluksi jämäkkäluiset neandertalilaiset tulkittiin vähäjärkisiksi muskelimiehiksi. Hienostelevia nykyihmisiä pidettiin kaikin tavoin parempina. Luolamaalaukset ja kaikki.

Puolentoista vuosisadan kuluessa heidän arvonsa ovat nousseet. Neandertalilaiset olivatkin käteviä käsistään. He elivät hyvin järjestäytyneissä perheyhteisöissä ja hautasivat vainajiaan. Heidän musiikin ja taiteen harrastuksillaan on spekuloitu.

Hurriganesin kaikkia esikuviahan ei tunneta.

Useinhan nurkassa hiljaa istuvia ihmisiä pidetään vähän hölmöinä. Kun annetaan mahdollisuus, he puhkeavat kukkaan. Kun neandertalilaisille annettiin mahdollisuus, esihistoria kirjoitettiin uusiksi.

Neandertalilaisten kukkia lakastivat jatkuvasti päälle puskeneet jääkaudet. Nykytutkimuksessa on esitetty ajatus, että he saattoivat selvitä niistä talviunia nukkuen.

Näin koronatalvena olisi ollut tosi hyvä periä tuo ominaisuus.

Neandertalilaisten uskottiin pitkään hävinneen kokonaan nykyihmisen tieltä. Viimeiset jäljet heistä löytyvät Euroopan kaukaisimmalta rannalta Gibraltarista. Ne ovat noin 30 000 vuoden takaa. Ahtaaksi kävi neandertalilaisten olo ennen kuin tuli pilkku kokonaan.

Nyttemmin on saatu lohdullisia tutkimustuloksia. Neandertalilaiset eivät kadonneet kokonaan, vaan jättivät geenejään suurimpaan osaan ihmiskuntaa. Lajit siis viihtyivät ainakin välillä niin hyvin yhdessä, että elinkelpoisia jälkeläisiä syntyi. Luolissa hehkui intohimo.

Neandertalilaiset tarjosivat halukkaasti ja ystävällisesti kylmänkestäviä geenejään afrikkalaisten tulokkaiden käyttöön.

 Luolissa hehkui intohimo.

Nykyäänhän katukuvassa törmää neandertalilaisiin helpoiten ravintoloiden sulkemisaikaan. Kun ravintolat sulkeutuvat ensi viikolla ainakin kolmeksi viikoksi, moni suomalainen neandertalilainen haluaisi vetäytyä kevätunille.

Herätäkseen taas uuteen kukkaan, kun tämäkin piina aikanaan päättyy. Pientä se on jääkauden rinnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?