Koronarokotusten alussa havahduttiin ruiskupulaan – siihen halutaan kehittää Suomessa ratkaisu

Helsingissä on koronarokotus­asemilla alettu kerätä käytettyjä kertakäyttöruiskuja talteen käytön jälkeen sen sijaan, että ruiskut heitettäisiin roskiin.

Ruiskupulaan saattaa olla tulossa helpotusta, joskaan ei välttämättä ihan lähipäivinä.

4.3.2021 20:16

Koronarokotuksien alkaessa herättiin Suomessa laajalti siihen, että 1 millilitran ruiskuja on käytettävissä paikoittain yllättävän vähän.

Ruiskupulaan saattaa olla tulossa helpotusta, joskaan ei välttämättä ihan lähipäivinä.

Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston LUT:n sekä LAB-ammattikorkeakoulun akatemiatutkijana työskentelevä Katri Laatikainen kertoo, että hänen tutkimusryhmänsä fokus on kehittää eri tyyppisiä erotus- ja puhdistus materiaaleja ja -prosesseja.

Juuri Laatikaisen koordinoimana viime keväänä testattiin terveydenhuollon käyttämien hengityssuojaimien puhdistusta. Mukana projektissa olivat myös Puolustusvoimat sekä monialainen asiantuntijaryhmä.

Katri Laatikaisen työryhmä on testannut muun muassa hengityssuojainten puhdistusta.

Projekti onnistui niin hyvin, että Laatikainen päätti yhdessä muun projektissa mukana olleiden tahojen kanssa luoda yhteiskuntaan kyvykkyyttä, jolla pystytään turvaamaan laajemminkin eri tyyppisten yhteiskunnan kannalta kriittisten tuotteiden riittävyys.

– Luotu kyvykkyys on käytännössä laaja eri alan asiantuntijoista ja organisaatioista koostuva verkosto, jossa riittää sekä osaamista rakentaa tarvittaessa erittäinkin nopeasti suuria infrastruktuureja ja ylläpitää niitä.

– Haluan korostaa että kyse on nimenomaan menetelmän luomisesta. Hankkeen aikana puhdistettuja suojaimia ei ole jaettu eikä käytetty.

Laatikainen kertoo Ilta-Sanomille jatkaneensa nyt viime keväällä luodun kyvykkyysverkoston kehittämistä ja tuloksena siitä on muun muassa rakennettu suuri yrityksistä ja asiantuntijoista koostuva verkosto, jossa kehitetään biopohjaisia suojavarustemateriaaleja ja tuotteita metsäteollisuuden raaka-aineista.

– Koen tärkeänä työtehtävänäni akatemiatutkijana osallistua yhteiskunnan tukemiseen vallitsevassa pandemiatilanteessa.

– Olemme ryhtyneet selvittämään erilaisten kertakäyttöisten muovituotteiden puhdistamista. Aloite on siinä pisteessä, että sitä on esitelty eri viranomaisorganisaatioille, mutta toimeksiantoa eikä rahoitusta sille ei ole vielä saatu.

Helsingissä ollaan koronarokotusasemilla alettu keräämään käytettyjä kertakäyttöruiskuja talteen käytön jälkeen sen sijaan, että ruiskut heitettäisiin roskiin.

Jos Laatikaisen viranomaisorganisaatioille esittelemän ehdotus menee läpi, niin ruiskut saattavat päästä uusiokäyttöön. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka.

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen peräänkuuluttaa luonnollisesti potilasturvallisuutta sekä aseptiikkaa ja näkee ajatuksen hyvänä asiana.

– Varmastikin testataan koko prosessin toimivuutta eli purku, puhdistus, sterilointi ja uudelleenpakkaus.

– Kysehän on tavallaan ihan vastaavasta prosessista kuin mitä leikkaussalien instrumenteille tehdään, Lukkarinen taustoittaa.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen takaa ja alleviivaa, että yhtäkään kertakäyttöruiskua ei ole tähän mennessä käytetty uudestaan rokotuksessa.

Ilta-Sanomiin otti aiemmin viikolla yhteyttä huolestunut koronarokotuksia antanut sairaanhoitaja, joka epäili kertakäyttöruiskujen menevän uusiokäyttöön jotain muuta reittiä pitkin.

Lukkarinen muistuttaa, että mitään virallista testausta ei ole tällä hetkellä vielä edes käynnissä sekä takaa ja alleviivaa, että yhtäkään koronaruiskua ei ole tähän mennessä käytetty uudestaan rokotuksessa.

– Se, että muoviroskat heitetään yhdyskunta- eikä viiltävään jätteeseen on itseasiassa ainoastaan oikein, Lukkarinen toteaa.

Laatikainen haluaa teroittaa, että elämämme poikkeuksellista aikaa ja muistuttaa tiimipelin merkityksestä.

– Toivoisin sellaista asennetta koko Suomeen, että autetaan kaveria ja otetaan apua vastaan, jos sitä kaveri tarjoaa. Mitä paremmin me saamme yhteispelin toimimaan, sen paremmin me tästä myös yhdessä selviämme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?