Raportti: Koronapotilaiden tehohoito­kuolleisuus lisääntynyt talven aikana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raportti: Koronapotilaiden tehohoito­kuolleisuus lisääntynyt talven aikana

Koronapotilaat vievät 40 prosenttia Husin sairaaloiden tehohoitokapasiteetista.

4.3. 16:58

Koronapotilaiden tehohoito- ja sairaalakuolleisuus on lisääntynyt tammi-helmikuun aikana, käy ilmi keskiviikkona julkaistusta tehohoidon tilannekuvaraportista.

Tehohoitokuolleisuus oli alkuvuodesta 17 prosenttia ja sairaalakuolleisuus 21 prosenttia, kun syys-joulukuussa lukemat olivat 15 ja 18 prosenttia.

Taustalla on iäkkäämpien tehohoitopotilaiden määrän lisääntyminen.

Viime kuukausina suurin tehohoitopotilaiden ikäluokka on ollut 60-69-vuotiaat, joiden kohdalla tehohoitokuolleisuus on 17 prosenttia ja sairaalakuolleisuus 20 prosenttia.

50–59-vuotiaiden kohdalla vastaavat lukemat ovat seitsemän ja kahdeksan prosenttia.

Yli 80-vuotiaista koronan takia tehohoitoon joutuneista potilaista 38 prosenttia on kuollut. Sairaalakuolleisuus ikäryhmässä on 46 prosenttia.

Sairaalakuolleisuus sisältää sekä teho-osastolla menehtyneet että tehohoidon jälkeen sairaalassa menehtyneet.

Koronapotilaat vievät raportin mukaan 40 prosenttia Helsingin ja Uudenmaan alueen sairaaloiden tehohoitokapasiteetista.

Kun mukaan lasketaan muutkin tehohoitopotilaat, on Husin Meilahden ja Jorvin sairaaloiden tehohoitopaikoista jo yli 80 prosenttia täynnä.

Husin teho- ja kivunhoito -tulosyksikön toimialajohtaja Ville Pettilä viestittää, että ”rajat eivät vielä onneksi tule vastaan”.

– Husissa 30 covid-tehopaikkaa ja 20 potilasta tänään. Nostamme suunnitellusti ensi viikolla kapasiteetin 35:een ja tarvittaessa edelleen 45:een covid-tehopaikkaan siirtämällä kiireetöntä leikkaustoimintaa.

Pettilän mukaan erityisjärjestelyillä Hus-alueen koronapotilaille saadaan noin 85 tehohoitopaikkaa.

Pettilä, hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander ja Hyks-sairaanhoitoalueen johtaja Matti Holi kirjoittivat Helsingin Sanomissa lauantaina, että toisin kuin viime keväänä, ”sairaalamme ovat nyt täynnä potilaita”.

– Kasvaneet tartuntamäärät ennustavat koronaviruspotilaiden määrän kasvua sairaaloissa lähiviikkoina. Emme voi hoitaa samanaikaisesti kasvavaa määrää koronaviruspotilaita ja normaalia määrää muita potilaita, he kirjoittivat.

Kolmikko huomautti, että yhtä tehohoitopaikkaa kohti tarvitaan noin viisi tehosairaanhoitajaa ja muuta henkilökuntaa.

Raportin mukaan joitakin potilassiirtoja on tehty voimakkaimmin kuormittuneilta teho-osastoilta muihin sairaaloihin kuormituksen tasaamiseksi.

– Esimerkiksi täällä Kuopiossa meillä on viime kuukausina ollut tehohoidossa hyvin vähän oman alueen potilaita, mutta olemme hoitaneet joitakin Hus-alueen potilaita, Itä-Suomen yliopiston anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen viestittää.

Kaikilla teho-osastoilla oli keskiviikkona yhteensä 270 potilaspaikkaa. Näillä potilaspaikoilla oli hoidossa 38 koronapotilasta ja 141 muuta tehohoitopotilasta, siis yhteensä 179 potilasta.

Neljänneksellä koronan vuoksi tehohoitoon joutuneista on ollut raportin mukaan diabetes, ja noin neljänneksellä on ollut keuhkosairaus.

Ylipainoisten osuus koronatehopotilaista on suurempi kuin yleisesti väestössä: 48 prosentilla potilaista on ollut painoindeksi yli 30 kg/m2.

Koronan takia tehohoitoon joutuneista 66 prosenttia on ollut miehiä.

Koronapotilaiden tehohoitojaksoja on kirjattu koko epidemian ajalta helmikuun loppuun mennessä 649.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?