Näistä valmiuslain pykälistä hallitus keskusteli tänään Säätytalolla – päätöksiä luvassa perjantaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näistä valmiuslain pykälistä hallitus keskusteli tänään Säätytalolla – päätöksiä luvassa perjantaina

Hallitus keskusteli myös vaalitoimitsijoiden rokottamisesta.

Sisäministeri Maria Ohisalo saapumassa Säätytalolle keskiviikkona.­

3.3. 21:06

Hallitus keskusteli tänään keskiviikkona Säätytalon neuvotteluissa neljän valmiuslain pykälän käyttöönotosta.

Valmistelutyötä jatketaan, ja hallituksen tavoitteena on tehdä päätökset asetuksista valtioneuvoston istunnossa perjantaina 5. maaliskuuta, jonka jälkeen ne annetaan eduskunnalle.

Esillä olivat oletetusti pykälät 106 ja 107, jotka koskevat hallintoviranomaisten viestintää ja viranomaisten toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa.

Tämän lisäksi pohdinnassa olivat myös sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat pykälät, sillä huoli terveydenhuollon kantokyvyn säilymisestä on kasvussa.

Etenkin Husin alueella tehohoitopotilaiden määrä on kääntynyt selvään kasvuun, ja se tulee ennusteiden mukaan kasvamaan seuraavien viikkojen aikana.

Näiden osalta pohdinnassa olivat pykälät 86 ja 88.

Pykälän 86 avulla voitaisiin muun muassa siirtää potilaita julkiselta yksityiselle puolelle ja terveydenhuollon resursseja paikkakunnalta toiselle.

Pykälällä 88 voidaan luopua kiireettömän hoidon määräajoista.

Hallitus jatkaa myös ulkonaliikkumiskiellon ja liikkumisen rajoitusten valmistelua siltä varalta, että tautitilanne pahenee entisestään. IS:n tietojen mukaan ne eivät kuitenkaan olleet keskiviikon neuvotteluissa pöydällä.

Hallitus keskusteli neuvottelussaan myös kuntavaalien kotiäänestystä toimittavien vaalitoimitsijoiden rokottamisesta. Tämä tarkoittaisi valtioneuvoston asetuksella vahvistetun rokotejärjestyksen muuttamista.

– Mikäli vaalit pidetään ajallaan, hallituksella on valmius muuttaa rokotusjärjestystä. Koronarokote voidaan antaa kotiäänestystä suorittaville vaalitoimitsijoille. Sen lisäksi kunnat huolehtivat riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden vaalitoimitsijoiden rokottamisesta hyvissä ajoin, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan kevään kunnallisvaaleissa kotiäänestykseen ilmoittautuvien määrän ennakoidaan nousevan. Kotiäänestykseen voivat ilmoittautua myös korona-altistuksen vuoksi karanteeniin määrätyt henkilöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?