Virossa yli 1 200 tartuntaa päivässä – Suomeen saapuville laiva­matkustajille ei pakkotestejä

Ulkomailta saapuville matkustajille ei Helsingin satamissa suoriteta niin sanottua pakkotestausta.

THL suosittelee, että henkilömatkustajia kuljettavat kuljetusyhtiöt ja varustamot edellyttävät negatiivista koronatestitulosta kaikilta ulkomailta Suomeen tulevilta matkustajilta.

2.3.2021 6:08

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toi maanantaina Twitterissä esille Viron heikentyneen koronatilanteen, joka Vapaavuoren mukaan tulee heijastumaan ikävästi Suomeenkin.

– Viron nopeasti heikentynyt hyvin hankala tautitilanne (sunnuntaina 1201 uutta tartuntaa ja testatuista 19.3% positiivisia) heijastuu väistämättä ikävästi etenkin pk-seudulle. On selvää, että tartuntojen määrä täälläkin kasvaa, Vapaavuori twiittasi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Virossa tuli sunnuntaina ilmi 1201 uutta vahvistettua koronatartuntaa. Lauantaina uusia tartuntoja todettiin maassa 1569.

Ilta-Sanomat kysyi Helsingin kaupungilta, miten Virosta Helsingin satamiin saapuvien matkustajien koronatestaamisesta käytännössä huolehditaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) kertoi perjantaina määräävänsä alueen kuntia järjestämään kaikille rajanylityspaikkojensa kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastuksen. Avi:n määräykset ovat voimassa maaliskuun ajan.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perjantaisen tiedotteen mukaan kaikilla alueen rajanylityspaikoilla jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Helsingissä rajanylityspaikkoja ovat matkustajasatamat Eteläsatamassa, Länsisatamassa, Katajanokalla ja Vuosaaressa.

Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo, että Helsingin satamissa saapuville matkustajille ei edelleenkään suoriteta niin sanottua pakkotestausta.

Turpeisen mukaan perjantainen Avin määräys tarkoittaa terveystarkastusmahdollisuuden järjestämistä matkustajille kaikilla rajanylityspaikoilla.

– Avihan määrää, että kunnat mahdollistavat terveystarkastuksen rajoilla, ja edellyttää, että jokaisella rajanylityspaikalla on testauspiste. Pakkotestaus vaatisi päätöksen pakollisesta terveystarkastuksesta.

Turpeinen sanoo, että viime tiistaista lähtien varustamot ovat THL:n suositukseen perustuen vaatineet matkustajilta negatiivisen testituloksen.

THL suosittelee, että henkilömatkustajia kuljettavat kuljetusyhtiöt ja varustamot edellyttävät negatiivista koronatestitulosta kaikilta ulkomailta Suomeen tulevilta matkustajilta. THL:n suosituksen mukaan todistus tulee esittää liikennöitsijälle ennen matkan alkua.

– Viron päässä laivaan tulijoilta tarkastetaan koronatesti tai todistus sairastetusta taudista, Turpeinen sanoo.

– Sitten he tulevat satamissa meidän terveysneuvonnan kautta, jossa kerätään yhteystiedot, jotta voimme lähettää oleskelupaikkakunnalle tiedot kakkostestin tekemistä ajatellen. Annamme myös ohjeistuksen 72 tunnin kakkostestiin sekä omaehtoiseen karanteeniin.

Turpeisen mukaan kaikilta maahantulijoilta pyydetään satamassa yhteystiedot, mutta tähän kaikki matkustajat eivät ole suostuneet.

– Se ei ole pakollista. Kaikki eivät anna yhteystietojaan, eikä niitä voi väkisin ottaa.

Helsingin satamassa on testausmahdollisuus halukkaille, mutta ei siis testauspakkoa.

– Osa ihmisistä, jotka kuuluvat esimerkiksi huoltovarmuuden piiriin, haluavat silti käydä testissä. Rekkakuskeilla ja muilla huoltovarmuuden piiriin kuuluvilla työntekijöillähän on lupa tulla maahan ilman, että heidän tarvitsee esittää negatiivista testitulosta.

Turpeisen mukaan tilannetta rajanylityspaikoilla helpottaa se, että nykyisten rajoitusten vuoksi matkustajia on tällä hetkellä vain vähän.

– Matkustajamäärät ovat tällä hetkellä ylipäänsä pienet, ja rajavartiolaitos tarkastaa, ketkä saavat tulla maahan. Huvimatkalaisiahan nyt ei sillä lailla ole. Sitten kun matkustajamäärät lähtevät nousemaan ja palataan tavallisempaan matkustamiseen, joudutaan systeemi jälleen miettimään uudelleen. Että kuka tarkastaa ja missä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?