Tappaja­bakteeri vei savonlinnalaiselta Heliltä kädet ja jalat – kahdelle lääkärille sakot hoito­virheistä

Kätensä ja jalkansa amputoinnissa menettäneen savonlinnalaisnaisen hoitoon osallistuneet kaksi lääkäriä tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Heli Lyytikäinen kuvattuna vuonna 2018.

1.3.2021 15:56 | Päivitetty 1.3.2021 16:32

Hengenvaarallisen verenmyrkytyksen seurauksena kätensä ja jalkansa amputoinnissa menettäneen savonlinnalaisen Heli Lyytikäisen, 51, hoitoon osallistuneet kaksi lääkäriä on tuomittu sakkorangaistuksiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Tapahtuma-aikaan vuoden 2017 lopulla Savonlinnan keskussairaalan sisätautien päivystäjänä toiminut, vuonna 1991 syntynyt, keikkalääkäri tuomittiin törkeästä vammantuottamuksesta 50 päiväsakkoon, eli 1 450 euron sakkoon.

Takapäivystäjänä ollut sairaalan virkalääkäri sai vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 3 760 euron sakkorangaistuksen. Päiväsakkoja hänelle määrättiin 40.

Käräjäoikeudessa molemmat lääkärit kiistivät syyllisyytensä. Niin teki myös hoidon alkuarviointia tehnyt sairaanhoitaja, jonka syytteen käräjäoikeus hylkäsikin.

Käräjäoikeus katsoi, että päivystävän lääkärin viivyttely antibioottilääkityksen aloittamisessa ja potilaan siirtämisessä tehostetun valvonnan yksikköön oli omiaan pahentamaan tämän tilannetta. Lääkäri piti ensi alkuun potilaan oireita myyräkuumeena, vaikka tällä oli hengenvaarallinen verenmyrkytys eli sepsis. Antibioottihoidon aloittaminen myöhästyi yli vuorokaudella ensimmäisistä infektioon viittaavista oireista.

Sairaalassa Lyytikäisen tila romahti ja hänet siirrettiin intuboituna Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Siellä hän oli hoidettavana puoli vuotta. Verenmyrkytyksen aiheuttaman infektion seurauksena hänen kaikki rajansa jouduttiin amputoimaan ja hänelle jäi elinikäinen invaliditeetti.

Käräjäoikeuden mielestä päivystävän lääkärin toiminta oli törkeän huolimatonta. Oikeuden kuulema Valviran asiantuntija piti mahdollisena, että varhaisempi antibioottihoidon aloittaminen olisi estänyt Lyytikäisen amputaatiot.

Tapahtuma-aikaan päivystäneellä lääkärillä oli vasta vajaan kahden vuoden kokemus lääkärin työstä.

Takapäivystäjänä toimineen, vuonna 1970 syntyneen, sairaalan virkalääkärin saaman syytteen törkeästä vammantuottamuksesta käräjäoikeus hylkäsi, mutta tuomitsi tämän perusmuotoisesta vammantuottamuksesta.

Takapäivystäjänä toiminut erikoislääkäri piti päivystävän lääkärin myyräkuumeepäilyä niin vahvana, että erehtyi pitämään potilaan riskiä pienenä. Hän ei itse tavannut potilasta laisinkaan.

Nopeatahtisessa tilanteessa takapäivystäjän tekemää virhearviointia käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt kokonaisuutena arvostellen törkeänä huolimattomuutena. Virkalääkärinä hänet kuitenkin tuomittiin myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lyytikäisen hoidon tarpeen arviointia tehneen sairaanhoitajan syytteen vammantuottamuksesta käräjäoikeus hylkäsi.

Oikeuden mielestä sairaanhoitaja ei toiminut huolellisuusvelvollisuuksiensa vastaisesti, vaikka yhdistikin Lyytikäisen infektio-oireet työuupumukseen, migreeniin ja vatsatautiin. Hän luotti lääkärikonsultaatioon ja toimi sen mukaisesti.

Käräjäoikeuden päätöksellä tuomitut lääkärit joutuvat yhteisvastuullisesti maksamaan Lyytikäisen noin 10 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut.

Vahingonkorvausvaatimuksia ei oikeudessa Lyytikäisen puolelta esitetty. Tapaus on todettu potilasvahingoksi ja korvaukset siitä maksetaan potilasvahinkolain perusteella. Asian käsittely potilasvakuutuskeskuksessa on vielä kesken.

Etelä-Savon käräjäoikeuden maanantainen päätös ei ole lainvoimainen. Muutosta siihen voi hakea Itä-Suomen hovioikeudelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?