Laulaminen ja tanssiminen kielletään ravintoloissa heinäkuun alkuun saakka – Husin Lehtonen arvioi rajoituksen järkevyyttä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Laulaminen ja tanssiminen kielletään ravintoloissa heinäkuun alkuun saakka – Husin Lehtonen arvioi rajoituksen järkevyyttä

Maanantaina 1. maaliskuuta tulee voimaan asetus, joka kieltää ravintoloissa tanssimisen ja karaokelaulamisen. Asetus on voimassa 30. kesäkuuta asti.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että tanssimisen ja laulamisen rajoituksilla pyritään kohtaamisten ja joukkoaltistumisten vähentämiseen.­

28.2. 19:38 | Päivitetty 28.2. 21:31

Valtioneuvosto antoi perjantaina uuden asetuksen, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Asetus tulee voimaan maanantaina 1. maaliskuuta, ja se on voimassa 30. kesäkuuta asti. Asetuksen käytännön soveltamisesta vastaavat aluehallintovirastot.

Ravintolat eivät saa järjestää eivätkä sallia esimerkiksi tanssimista ja karaokepaikan esiintymisiä. Asetusta aletaan soveltaa perjantaina 5. maaliskuuta, eli vasta tuolloin laulaminen ja tanssiminen ravintoloissa kielletään.

Ravitsemisliikkeiden pitää asetuksen mukaan huolehtia asiakkaiden ja asiakasryhmien välisistä etäisyyksistä aiempaa tehokkaammin.

Ravintoloiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa siten, että asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoillaan.

IS kysyi asiantuntijalta, miten tehokkaita ja järkeviä nämä asetuksella määrätyt rajoitustoimet ovat koronavirusta vastaan.

– Tanssimisen ja laulamisen rajoituksilla pyritään kohtaamisten ja joukkoaltistumisten vähentämiseen, mikä hidastaa viruksen leviämistä, Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo.

– Varsinkin laulamisen rajoittaminen on siinä mielessä järkevää, että laulaessa uloshengittämisen volyymi eli tilavuus kasvaa ja hengityksen mukana ilmaan pääsee enemmän aerosoleja kuin puhuessa, hän sanoo.

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että tanssimisen ja laulamisen rajoituksilla pyritään kohtaamisten ja joukkoaltistumisten vähentämiseen.­

– Sisällä laulamisessa on kieltämättä niin sanottujen supertartuttajien levittämän covid-19-taudin riski. Tästähän on esimerkkinä Naistenpäivän konsertti Helsingin Musiikkitalossa maaliskuussa 2020. Tällöin useiden konsertissa olleiden todettiin saaneen tartunta.

Helsingin yliopiston kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi kertoi Ilta-Sanomille 12.2.2021, että ihmisen puhuessa suusta lentää yli yhden metrin päähän vielä noin 40 prosenttia pisaroista, kun taas kahden metrin päähän normaalisti puhuttaessa pisaroista yli 90 prosenttia on jo lentänyt maahan.

– Huutaessa ja laulaessa pisaroita lentää vielä pitemmälle, hän sanoi.

Juttua täydennetty 28.2.2021. Juttuun lisätty tieto, että laulaminen ja tanssiminen kielletään perjantaista 5. maaliskuuta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?