Perusterve Heini, 32, sairastui koronaan ja joutui ambulanssilla sairaalaan – esittää nyt varoituksen: ”Tämä britti­muunnos on tosi eri asia”

Heini makasi yksin asuntonsa lattialla, pelkäsi pahinta ja tärisi. Silloin viimeistään alkoi taistelu koronaa vastaan.

Heini Lehtonen joutui koronan takia sairaalahoitoon.

28.2.2021 6:55

Heinin olo oli todella heikko. Kuumetta oli noin 40 astetta.

– Makasin eteisen lattialla horkassa täristen ja henkeä haukkoen. Jouduin soittamaan ambulanssin, koska ei ollut muuta vaihtoehtoa. En pystynyt muuten itsestäni huolehtimaan, Heini Lehtonen, 32, kertaa viime sunnuntain kauhunhetkiään.

Hän oli käynyt aiemmin saman päivän aamuna koronatestissä ja saanut myöhemmin päivällä tiedon positiivisesta tuloksestaan.

Heini oli yksin ja peloissaan kotonaan Helsingissä. Hänen miehensä ja pariskunnan kaksi lasta olivat mökillä.

Heini Lehtosta kuvattaessa säilytettiin yli kymmenen metrin turvaväli.

– Kyllä se pelotti. Oli ihan rehellisesti sanottuna yksinäinen, huolestunut ja pelokas olo. Mietin paljon perhettä ja mitä teen, jos tilanne menee entistä pahemmaksi ennen kuin ambulanssi saapuu paikalle.

Heini vietiin päivystykseen, jossa hänelle annettiin happea ja tehtiin ”iso määrä erilaisia testejä”. Esimerkiksi keuhkoja kuvattiin.

– Kaikki testit vahvistivat koronavirusperäisen keuhkokuumeen. Kävi muun muassa ilmi, että veren hyytymistekijät olivat koholla, minkä takia keuhkoveritulpan riski oli merkittävä. Myös happitasot olivat liian alhaiset, Heini sanoo.

Vaikka Heini oli perusterve nuori nainen, oli tilanne koronatartunnan takia vakava. Se, miten Heini päätyi Haartmanin sairaalan vuoteelle, oli hänen omien sanojensakin mukaan absurdia.

Heinin olo oli tukala sairaalassa.

Heini sai koronaviruksen suurella todennäköisyydellä hänen alle kouluikäiseltä tyttäreltään, joka sai viruksen puolestaan päiväkodista helmikuun alkupuolella. Heini ja hänen miehensä eivät olisi ”mitenkään tajunneet”, että heidän tyttärellään voisi olla korona, ellei päiväkodista olisi ilmoitettu altistumisesta sekä suositeltu koronatestiä.

– Ainoana oireena hänellä oli puolen päivän ajan kestänyt nuha ja lievästi löysä vatsa, mikä on hänelle muutenkin tosi tavallista, Heini sanoo.

Tyttären positiivinen koronatulos varmistui testissä. Myöhemmin ilmeni, että kyseessä oli brittiperäinen virusmuunnos, joka leviää ärhäkästi.

– Me oltiin täysin yllättyneitä tästä tiedosta, Heini sanoo.

Myös hänellä alkoi likipitäen saman tien lieviä flunssaoireita, ja hän hakeutui miehensä sekä vauvaikäisen poikansa kanssa koronatestiin, mutta heillä ei virusta todettu. Heinillä nousi kuitenkin myös pientä kuumetta.

Niinpä hän kävi vajaan viikon sisällä vielä kahdesti uudelleen testissä, mutta kummallakin kerralla testi oli ensimmäisen tapaan negatiivinen. Heinin karanteenin oli määrä päättyä viime viikon perjantaina, jolloin hänen oireensa kuitenkin pahenivat. Kuumetta oli yli 38,5 astetta.

Niinpä hän hakeutui vielä neljännen kerran koronatestiin. Ihan vain varmuuden vuoksi.

– Konsultoin lähipiirissä olevia lääkäreitä, kun tilanne tuntui niin absurdille. Koronatestit ovat kuitenkin kohtuullisen varmoja, ja kahden negatiivisen testin tulos pitäisi riittää. Mutta kun oireet olivat entistä pahemmat, olisi tuntunut vastuuttomalta olla tarkistamatta asiaa, Heini sanoo.

Positiivisen koronatuloksen jälkeen Heinin kamppailu koronaa vastaan kävi tukalaksi Haartmanin sairaalassa.

– Kyyneleet valuivat silmissä. Oli niin vaikea olla.

Heini haluaa muistuttaa, että virusmuunnokseen pitää suhtautua vakavasti, myös lasten vähäisiin oireisiin. Kuvattaessa säilytettiin yli kymmenen metrin turvaväli.

Heini kotiutui sairaalasta lopulta tämän viikon perjantaina, mutta hän on edelleen ”aika kipeä”. Hän on perheensä kanssa eristyksessä mökillä.

– Minulla on täällä (mökillä) mukana verenohennuspiikkejä, kortisoneja, neljää eri särkylääkettä, astmapiippua ja kaikkea mahdollista. Näillä kaikilla ”douppingeilla” pystyn pitämään oireet semmoisessa kuosissa, että pystyn olemaan, Heini sanoo.

Heinin sairaalassa oloaikana myös hänen miehellään ja pariskunnan vauvalla todettiin korona. Hänen miehellään on lievää flunssaa, makuaistin menetystä ja pientä lämpöä. Vauvalla oireita ei ole juuri käytännössä ilmennyt.

Heinin mielestä siihen ei voi ”yhtään tuudittautua”, jos saa koronatestistä negatiivisen tuloksen, mikäli on yhtään koronaan viittaavia oireita.

– En pystyisi hyvällä omallatunnolla olemaan ihmisten ilmoilla, pelkällä negatiivisen tuloksen tiedolla, jos olisi mitään oireita, Heini sanoo.

Heini toivoo, että hän toipuu täysin koronasta. Tämä kuva on otettu vuoden 2018 syksyllä.

Heini haluaa muistuttaa, että virusmuunnokseen pitää suhtautua vakavasti, myös lasten vähäisiin oireisiin. Heinin koronatartuntaa ei ole vielä varmennettu virusmuunnokseksi, mutta se hänellä suurella todennäköisyydellä on, koska sai tartunnan tyttäreltään.

– Tämä brittimuunnos on oikeasti tosi eri asia kuin ”vanha korona”, Heini sanoo.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti sanoo IS:lle, että virusmuunnos leviää lasten parissa ja muussakin väestössä herkemmin kuin alkuperäinen koronavirus.

Heinin mukaan lääkärit kertoivat, että brittimuunnos on paljon rajumpi ja arvaamattomampi kuin alkuperäinen korona.

– Oli myös kiinnostavaa, että vielä kotiutumispäivänä ja koko sairaalaoloajan minulta kysyttiin monta kertaa tupakoimisesta. En ole koskaan tupakoinut.

– Vielä kotiutumispäivänäkin he antoivat hyvin vahvasti ymmärtää, että jos tupakoisin, en pääsisi kotiin, koska ilmeisesti riski äkilliselle takapakille olisi ollut niin kova, Heini selvittää.

Vapalahden mukaan tämänhetkiset, useat tutkimustiedot viittaavat siihen, että virusmuunnos aiheuttaa jopa kolmanneksen enemmän kuolemia kuin alkuperäinen koronavirus. Syynä tähän on se, että virusmuunnos aiheuttaa enemmän tartuntoja ja siten myös enemmän kuolintapauksia. Virusmuunnos on myös muutenkin ”ilmeisesti” tappavampi kuin alkuperäinen koronavirus, Vapalahti kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?