STM ja avi ilmi­riidassa korona­päätöksestä, Varhila otti avin ylijohtajan puhutteluun – tästä farssissa on kyse - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM ja avi ilmi­riidassa korona­päätöksestä, Varhila otti avin ylijohtajan puhutteluun – tästä farssissa on kyse

Avi: ”Meidän päätöksemme perustuu lakiin, siten kuin se on kirjoitettu.”

Kirsi Varhila (vas.) ja Merja Ekqvist.

26.2. 22:04

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kesken puhkesi perjantaina alkuillasta ilmiriita.

Ministeriö hermostui täysin, kun Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist oli iltapäivällä tiedotustilaisuudessa kertonut avin määräävän suljettavaksi julkisia ja yksityisiä tiloja, mutta yhdellä erittäin merkittävällä lievennyksellä.

Se kuului näin:

”Päätös ei kuitenkaan koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa.”

STM haluaa paikat kokonaan kiinni, mutta avi tulkitsee lakia toisin. STM lähti heti alkuillasta hyökkäykseen kahdella kärjellä.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila otti ohjauksensa kohteeksi ylijohtaja Ekqvistin.

Samaan aikaan ministeriön sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osaston osastopäällikkö Satu Koskela alkoi soitella läpi tiedotusvälineitä, jotka olivat ehtineet uutisoida avin päätöksen.

STM:n ja Koskelan mukaan avin tekemä 10 hengen lievennys oli täysin väärin päätetty ja oli omiaan herättämään ”suurta hämmästystä”.

Kansallinen sulkutila, jossa kymmenen ihmistä kerrallaan treenaa kuntosalilla, ei ymmärrettävästi vaikuta ulospäin erityisen suljetulta sulkutilalta.

Marssijärjestys on periaatteessa se, että STM ohjaa, mutta avi päättää.

– Meidän ohjaus on ollut yksiselitteinen, että kun tietyt edellytykset täyttyvät, niin korkean tartuntariskin julkisten tilojen käyttö keskeytetään kokonaan enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan, Koskela ilmoitti.

– Tässä ei olisi pitänyt olla mitään epäselvää, Koskela ihmetteli.

Aistittavissa oli epäuskoa ja jopa tuohtumusta.

– Emme näe tarkoituksenmukaiseksi, että tehdään tällaisia (ministeriön) ohjauksesta poikkeavia tulkintoja.

– Meidän ohjaus oli, että toimenpiteitä sovelletaan täysimääräisesti eikä niitä lähdetä kaventamaan, kun ei sellaiseen ole mitään erityistä syytä.

Koskelan mukaan STM aikoi kehottaa avia tekemään uuden päätöksen – ellei ollut jo kehottanutkin, sillä Varhila oli jo Ekqvistin kimpussa.

Pian kävi ilmi, että avi oli perustanut päätöksensä tartuntatautilain pykälien tulkintaan. Se twiittasi ulos oman näkemyksensä.

Avin tulkinta pykälistä oli toinen kuin ministeriön.

STM ei jäänyt pykälien tulkintoihin makaamaan, vaan myös kansliapäällikkö Varhila tarttui Twitteriin ensi vaiheen kättä pitempänä.

Varhilan mukaan avin tulkinta tilojen sulkemisesta oli väärä, ja ministeriön tulkinta taas se, että tilat voidaan sulkea kokonaan.

”Asia selvitetään mahdollisimman pian juristien toimesta”, Varhila ilmoitti.

Avin ylijohtaja Merja Ekqvist kertoi Ilta-Sanomille oman näkemyksensä hieman myöhemmin illalla sähköpostitse:

– Meidän päätöksemme perustuu lakiin, siten kuin se on kirjoitettu.

– Selvitämme tätä vielä ministeriön kanssa, Ekqvist kertoi.

Hän viittasi uuden tartuntatautilain pykäliin ja hybridistrategian kirjauksiin, ”joihin päätöksemme perustuvat”.

Pykälä on 58 g, ja kyse on sen tulkinnasta ja soveltamisen rajoista.

STM tuli julkisuuteen twiitillä, jossa se halusi ”korjata julkisuudessa ollutta virheellistä tietoa” eli käytännössä avin näkemystä.

”Uuden tartuntatautilain 58 g § mukaisesti ryhmäharrastustoimintaan tarkoitetut tilat voidaan sulkea kokonaan kahdeksi viikoksi kerrallaan koronaepidemian vuoksi”, STM ilmoitti.

Avi oli omassa sosiaalisen median ulostulossaan viitannut hybridistrategian toimintasuunnitelmaan ja sen liitteeseen 3.

Siinä todetaan, että epidemian leviämisvaiheessa kielletään edellytysten täyttyessä tartuntatautilain 58 §:n mukaisella päätöksellä kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan (kursivoinnit toimituksen) kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä.

Tämä kuitenkin edellyttää, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n antamaa ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilaista tulevia velvollisuuksia.

Päätöksistä vastaavat aluehallintovirastot ja kunnat alueellaan.

Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

STM ja avi tiedottanevat lähiaikoina, mihin ratkaisuun ne päätyvät laintulkinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?