Kommentti: Marin laittanut jo kulisseissa ulkonaliikkumis­kiellon pykälät valmisteluun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Marin laittanut jo kulisseissa ulkonaliikkumis­kiellon pykälät valmisteluun

IS:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin on antanut tehtäväksi valmistella valmiuslain ulkonaliikkumiskiellon pykälät jo valmiiksi. Ulkonaliikkumiskieltoihin voi olla tarvetta jo ensi viikolla, jos päivätartunnat nousevat yli tuhannen, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.

26.2. 20:22

720 uutta koronavirustartuntaa.

Se on kova luku, joka raportoitiin tänään Suomessa. Tilanteen ripeäksi kääntämiseksi oleellista on nyt se, että suomalaisten kontaktit toisiinsa niistetään minimiin.

Ennen kuin hallituksen esittämät sulkutoimet saadaan 8. maaliskuuta voimaan, avainasemassa on, että alueet ottavat täysimääräisesti käyttöön kaikki hybridistrategian tason 2 ja tartuntatautilain mahdollistamat toimet.

IS:n tietojen mukaan hallituksessa pelätään nyt sitä, että kaikkialla tilannekuva virusmuunnosten uhkasta Suomen koronatilanteelle ei ole kristallinkirkas. Alueilla on IS:n tietojen mukaan kirjavuutta ja uskalluksen puutetta toimien täysimääräisessä käyttöönotossa.

Mennään kohta alueisiin tarkemmin. Käydään ensin läpi, mitä seuraa, jos hommaa ei saada ripeästi mallilleen.

IS:n tietojen mukaan hallituksessa käytetään sanamuotoa Suomi on kuilun partaalla, jos alueet eivät nyt käytä valtaansa täysimääräisesti. Eikä kyse ole vain vallasta vaan nykylainsäädännön mukaisesta vastuusta toteuttaa toimet.

Euroopan esimerkkien valossa kaikille pitäisi olla selvää, että virusmuunnokset voivat myös syöstä Suomen kuiluun hyvin nopeasti. Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään EU-johtajien kokouksen jälkeen olevansa tuoreista luvuista hyvin huolissaan ja painotti, ettei valmiuslakiin turvautuminenkaan ole poissuljettua.

IS:n tietojen mukaan Marin on jo kulisseissa antanut tehtäväksi valmistella valmiuslain ulkonaliikkumiskiellon pykälät valmiiksi varmuuden vuoksi. Tällä varaudutaan siihen, että valmiuslain pykälät voidaan ottaa nopeasti käyttöön, jos tilanne tulee jo aivan lähipäivinä eteen. Hallituksella on jo viime vuoden puolelta valmiina luurankoversioita tarvittavista valmiuslain pykälistä.

Jos tautiluvut nousevat ensi viikolla ensimerkiksi jo tuhannen kappaleen päivätasolle, muuta vaihtoehtoa tartuntojen niistämiseksi ei välttämättä ole.

Hallitus ei tietenkään voi ottaa valmiuslain pykäliä käyttöön, ellei se ole aivan välttämätöntä. Se tarvitsee ennen niihin turvautumista THL:ltä ja STM:ltä arvion siitä, että valmiuslain käyttöönotto on aivan välttämätöntä.

Toistaiseksi tällaisia lausuntoja ei ole tullut.

Ilmassa on myös epäilyksiä siitä, onko THL:llä lopulta kanttia todeta, että valmiuslakien kautta toteutettavat ulkonaliikkumiskiellot ovat välttämättömiä. Se tekee ratkaisunsa kokonaisharkintaan perustuen, ja kriisin mukanaan tuomat sosiaaliset ongelmat ovat nyt todellisia nekin.

Tilanteessa ei ole hyviä vaihtoehtoja.

Lopulta vastuu Suomen koronatoimista lepää aina kuitenkin hallituksen harteilla. Hyvällä syyllä voi kysyä myös sen perään, miksi hallitus itse ei toiminut nopeammin. Se kääntyi tällä viikolla julistamaan poikkeusolot ensi maanantaina, ja sulkutila saadaan päälle vasta 8. maaliskuuta.

Siihen mennessä eduskunta saanee hyväksyttyä hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta. Valmiuslaki antaisi hallitukselle eväät ottaa koronakriisin ohjausvalta alueilta sosiaali- ja terveysministeriölle, kuten keväällä tapahtui. Se voisi nopeuttaa asioiden hoitamista, mutta korttiin ei, kuten sanottua, voi turvautua kuin aivan viimesijaisena keinona.

Mikä alueilla siis mättää?

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) iloitsi eilen siitä, että avit olivat pitkän ja uuvuttavan ohjauksen jälkeen todenneet, että niillä on kuin onkin mahdollisuus pakkotestaukseen rajoilla. Tässä nähdään uskalluksen puutetta ja haluttomuutta ottaa vastuuta.

Eilen suuressa koronainfossaan hallitus linjasi, että yhteensä seitsemää sairaanhoitopiiriä ohjataan ottamaan alueellaan heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen rajoitukset. Lisäksi yhdeksän kiihtymisvaiheen alueen suositeltiin ottavan samat toimet jo nyt käyttöön.

Mitä sitten esimerkiksi tapahtui?

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi tänään, ettei sen sairaanhoitopiirin alueella ole syytä siirtyä etäopetukseen eikä sulkea koulujen tiloja. Koululaiset palaavat normaalisti lähiopetukseen 8. maaliskuuta.

Silloin alkaa hallituksen esittelemä sulkutila. Silloin rajoitustoimiin on määrä tulla lisäksi toisen asteen ja yläkoululuokkien etäopetus. Tähän Pirkanmaa ei ole lähdössä. Perustelu: Sen alueella on todettu tämän vuoden aikana vain yksi koronatartunta yläkoulujen tai toisen asteen oppilaitoksissa. Pirkanmaa kuuluu kiihtymisvaiheen alueisiin.

Sulkutoimien myötä myös yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminta tulisi keskeyttää. Sulun keskeinen asia on ravintoloiden sulkeminen.

Hallituksen ajatuksena on, että kolmen viikon sulun jälkeen lasten ja nuorten rajoituksista voitaisiin luopua ja aikuiset jatkaisivat.

Oma hämmentävä lukunsa tänään oli pormestari Jan Vapaavuoren koronainfo. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että hallituksen kanssa jatkuvasti tukkanuottasilla oleva Vapaavuori esitteli uusia rajoitustoimia pitkin hampain, vaikka koronan ilmaantuvuus on pääkaupunkiseudulla hälyttävä.

Helsinki joutui nyt myös vetäytymään aiemmasta kouluratkaisustaan, jota Marin kutsui edesvastuuttomaksi viime viikonloppuna.

Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Vapaavuoren synkän esipuheen jälkeen, Helsinki kuitenkin otti kaikki hallituksen listaamat toimet täysimääräisesti käyttöön ”kansakunnan edun nimissä”. Pormestari pääsi myös tölväisemään Marinia.

– Rouva pääministeri, toivon että lopetatte lasten ja nuorten syyllistämisen, Vapaavuori messusi.

Viranomaisilta, mutta myös hallitukselta, kysytään nyt uskallusta ja yhteistyökykyä epävarmassa tilanteessa, jossa hyviä vaihtoehtoja ei ole.

Hallitus toteaa siis maanantaina poikkeusolot yhteistuumin presidentti Sauli Niinistön kanssa. Niinistön eilisestä STT:lle antamasta lausunnosta voi lukea, että presidentille tilanteen vakavuus on ainakin kristallinkirkas.

– Olen aiemmin tukenut asiantuntijoita, jotka ovat korostaneet ennakoivien toimenpiteiden merkitystä. Nyt tautitilanne on uhkaavan nopeasti vaikeutunut, joten kaikki torjuntakeinot on arvioitava. Näin ymmärrän hallituksen myös tekevän, Niinistö kirjoitti.

Seuraako poikkeusoloja valmiuslaki ja ulkonaliikkumiskielto jo ensi viikolla riippuu täysin siitä, miten rajoituksia otetaan käyttöön alueilla ja miten tautitilanne lähipäivinä kehittyy. Tartunnat on kuitenkin pakko saada kääntymään laskuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?