Jan Vapaavuori kertoi Helsingin korona­tilanteesta: ”Rouva pääministeri, toivon että lopetatte lasten ja nuorten syyllistämisen” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jan Vapaavuori kertoi Helsingin korona­tilanteesta: ”Rouva pääministeri, toivon että lopetatte lasten ja nuorten syyllistämisen”

Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan nostaminen tikun nokkaan ei perustu faktoihin.

26.2. 12:51 | Päivitetty 26.2. 19:57

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori lähetti tiedotustilaisuudessaan katkeransävyisiä terveisiä pääministeri Sanna Marinille (sd).

Koronakeskustelussa on Vapaavuoren mielestä annettu ymmärtää, että lasten ja nuorten harrastustoimintojen avaamien on aiheuttanut koronatartuntoja.

Näin ei Vapaavuoren mielestä ole. Korona on kyllä lisääntynyt lapsilla ja nuorilla, mutta tauti olisi tarttunut muutenkin.

– Rouva pääministeri toivon, että lopetatte lasten ja nuorten syyllistämisen tässä asiassa. Ensinnäkin se ei perustu faktoihin. Toisekseen se ei luo yhteishenkeä, Vapaavuori painotti.

Vapaavuoren mielestä yksi syy koronan leviämiseen on se, ettei rajoja saatu ajoissa tiiviiksi.

Seuraukset nähdään työmailla. Korona on levinnyt vierastyövoiman parissa.

Vapaavuori antoi tiedotustilaisuudessa epäsuoraa palautetta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd).

Vapaavuori on esittänyt satamiin mallia, jossa laivayhtiöt olisivat vaatineet matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestituloksesta. Malli on käytössä kaikissa Pohjoismaissa.

Kiuru on vedonnut perustuslaillisiin ongelmiin. Kiurun mallissa Helsingin satamassa kaikki matkustajat ohjataan koronatesteihin.

Vapaavuori on viitannut siihen, että testaukset vievät niukkoja resursseja, joita tarvitaan muun muassa jäljityksessä. Uusi malli ei myöskään toimi silloin, kun matkustajamäärät kasvavat satamassa.

Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa, että päätösten pitää perustua asiantuntemukseen.

– Haluan kiittää THL:ää, jonka asiantuntevuuteen voi luottaa, Vapaavuori muotoili.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?