Kiuru A-studiossa: Rajojen läpi ei pääse yksikään ilman koronatestausta – ”Myös pormestari Jan Vapaavuorelle lähtee huomenna ohjauskirje” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kiuru A-studiossa: Rajojen läpi ei pääse yksikään ilman koronatestausta – ”Myös pormestari Jan Vapaavuorelle lähtee huomenna ohjauskirje”

A-studion keskusteluun osallistunut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ei pitänyt ohjauskirjettä erityisenä ilouutisena. Hän kaipasi kestävämpää ratkaisua. ”Kolme neljä viikkoa on yritetty tätä hoitaa. Ja meillä oli erilainen ratkaisumalli”, Vapaavuori sanoi.

Krista Kiuru (sd) hehkutti Ylen A-studiossa, että keskiviikko oli läpihuutopäivä. Aluehallintovirastot päättivät rajojen pakkotestauksessa.­

25.2. 23:37

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) hehkutti Ylen A-studiossa, että keskiviikko oli läpihuutopäivä. Aluehallintovirastot päättivät rajojen pakkotestauksesta.

– Olemme siinä iloisessa uutisessa, että myös pormestari Jan Vapaavuorelle lähtee huomenna ohjauskirje, jossa kunnat velvoitetaan siihen, että rajatestauksia tehdään.

Kiurun mukaan rajojen läpi ei pääse yksikään matkustaja ilman koronatestausta.

– Nyt on tärkeintä, että saadaan väki satamaan töihin ja pidetään huolta, ettei sieltä tulee yhtään ylimääräistä porukkaa. Sitten odotetaan niin kauan, että Helsinki saa heidät testattua.

A-studion keskusteluun osallistunut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ei pitänyt ohjauskirjettä erityisenä ilouutisena.

– Kolme neljä viikkoa on yritetty tätä hoitaa. Ja meillä oli erilainen ratkaisumalli.

Tilanteessa, jossa matkustajamäärät lähtevät nousuun, satamaan tarvitaan Vapaavuoren mukaan kestävämpi ratkaisu.

Vapaavuori ihmetteli, miksi Suomen rajoilla ei oteta käyttöön samanlaista mallia kuin on muissa Pohjoismaissa. Pohjoismaat asettavat maahan tulon ehdoksi negatiivisen testituloksen.

Kiuru vastasi, että hän sai Vapaavuorelta kirjeen asiasta.

– Me liikenne- ja viestintäministeriön johdolla esitimme tätä jo eduskunnalle aikoinaan. Ikävä kyllä siinä oli monenlaista huomautettavaa.

Kiuru harmitteli, että Ruotsi sai muutamassa päivässä asian kuntoon pelkällä ilmoituksella, mutta Suomessa hanke on ”aika lailla via dolorosa”.

– Nyt ollaan toista kertaa saman hevosen selässä ja pikkuisen eri tavalla.

Kiuru kertoi, että oikeusministeriön näkemyksen mukaan testitulosta ei voi suoraan pyytää matkustajalta.

Nyt logiikka menee Kiurun mukaan niin, että kaikki tulijat ohjataan testiin. Testistä voi vapautua näyttämällä tiettyjä asiakirjoja, jotka aluehallintovirasto määrittelee. Asiakirja voi olla esimerkiksi rokotetodistus.

– Tämä sama toteutuu näin kiertoteitse. Logiikka on erilainen, mutta lopputulos on lähes sama.

Vapaavuori vastasi, että satamassa on käytännössä mahdotonta järjestää testauksia, jos matkustajamäärät ovat suuria.

– Sen lisäksi kyse on samoista henkilöistä, joiden pitäisi tehdä tartunnan jäljitystä.

Vapaavuoren mielestä ei voida luoda järjestelmää, jossa sidotaan valtavat määrät ihmisiä satamaan tekemään testejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?