Sulku jakaa Suomen kolmeen alueeseen – katso, mille alueelle kuulut ja miten rajoitukset vaikuttavat arkeesi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sulku jakaa Suomen kolmeen alueeseen – katso, mille alueelle kuulut ja miten rajoitukset vaikuttavat arkeesi

Valmiuslakia ei ainakaan vielä oteta käyttöön.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kertonut, että yksityiset tilat suljetaan ainakin pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ensi viikon alusta.­

25.2. 20:00

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus kertoi torstaina aamupäivällä uusista koronatoimista.

Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkaen kolmen viikon sulku, joka kestää 28. maaliskuuta asti. Sulkutoimet kohdistuvat kouluihin sekä ravintoloihin leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Perustasolla olevia alueita sulku ei sen sijaan koske.

Jo ennen sulkua kaikilla leviämisvaiheessa olevalla seitsemällä sairaanhoitopiirin alueella ohjataan otettavaksi heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset.

Pallo on alueviranomaisilla; ne tekevät päätökset esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä ja kuntosalien sulkemisesta.

Käytännössä Suomi on jaettu nyt kolmeen eri alueeseen. IS käy alla läpi, mitä rajoituksia sinun alueellesi kuuluu.

1. Leviämisvaiheessa olevat alueet

Niin sanottuun punaiseen eli leviämisvaiheessa oleviin alueisiin kuuluvat Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi.

Näillä alueilla siirrytään etäopetukseen toisella asteella sekä yläkouluissa. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät kuitenkin lähiopetuksessa.

Sen sijaan yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään.

Tämän lisäksi ravintolat on tarkoitus sulkea kolmeksi viikoksi 8.–28.3.2021. väliseksi ajaksi. Hallitus aikoo ensi viikolla tuoda eduskuntaan esityksen laiksi, jonka nojalla ravintolat voidaan sulkea.

Osa ravintoloista ilmoitti torstaina, että ne sulkevat ovensa jo aiemmin.

Esimerkiksi Restel kertoi sulkevansa kaikki Hus-sairaanhoitopiirin juomaravintolansa perjantaista alkaen pääkaupunkiseudun pahenevan koronatilanteen takia.

Muita lisätoimenpiteitä leviämisvaiheen alueille ovat seuraavat:

  • Yli 6 hengen kokoontumisrajoitus

  • Yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttäminen

  • Kunnat ja kuntayhtymät tehostavat toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa

Yle: Etelä-Suomessa kovat otteet käyttöön

Pahiten koko korona-aikana kärsinyt pääkaupunkiseutu ottaa järeät keinot käyttöön. Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) johtaja Riku-Matti Lehikoinen kertoi aiemmin Ylelle, että myös yksityisiä tiloja suljetaan ainakin pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ensi viikon alusta.

Yle on listannut paikat, jotka on jo suljettu tai suljetaan pääkaupunkiseudulla.

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit.

  • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden sekä kylpylöiden allastilat.

  • Tanssipaikat ja esimerkiksi harrastajateatteriin tai muun vastaavan harrastustoiminnan käytössä olevat tilat.

  • Huvipuistot ja eläintarhat.

  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Avi oli ilmoittanut jo keskiviikkona, että torstaista lähtien Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen toimijoiden tulee varmistaa, että yli 10 hengen tiloissa pystytään pitämään kahden metrin turvaväli.

Etelä-Suomen avi kertoo päätöksistään tarkemmin perjantaina klo 15.

Muun muassa ravintolat suljetaan kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.­

2. Kiihtymisvaiheessa olevat alueet

Kiihtymisvaiheessa oleviin alueisiin kuuluvat Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Kyseisiä alueita koskevat laajalti samat ohjeistukset kuin leviämisvaiheessa olevia alueita.

3. Perustasolla olevat alueet

Kolmas alue on perustasolla olevat alueet, joihin kuuluvat Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo sekä Pohjois-Savo.

Näiden alueiden tilanne on tällä hetkellä stabiilimpi, ja niitä eivät koske edellä mainitut rajoitukset.

Perustasolla olevan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo, että Pohjois-Savossa ravintolat ovat tällä hetkellä auki tämänhetkisten ohjeistuksien mukaisesti. Ravintoloissa alkoholinmyynti loppuu kello 24 ja paikat sulkevat ovensa tuntia myöhemmin.

Hedman sanoo Kuopion ja Siilinjärven olleen sairaanhoitopiirin alueista hetkellisesti kiihtymisvaiheessa tammikuussa. Syyksi hän epäili joululomien aikana tulleita tartuntoja.

– Nyt koko sairaanhoitopiiri on taas perustasolla.

Hedman kertoo, että tällä hetkellä peruskoulut ja toisen asteen koulut ovat lähiopetuksessa. Ensi viikosta lähtien Kuopiossa lukiot siirtyvät etäopetukseen kolmeksi viikoksi.

– Haluamme rauhoittaa tilanteen hyvissä ajoin ennen ylioppilaskirjoituksia. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat olleet etäopetuksessa jo pidemmän aikaa.

Perustaso tarkoittaa käytännössä sitä, että Pohjois-Savon alueella nuorten harrastukset pyörivät turvaohjeita noudattaen. Myös aikuisten harrastustoimintaa on avattu hetkellisen viime kuun kiihtymisvaiheen jälkeen.

Hedman myöntää Etelä-Suomen talvilomien jännittävän.

– Tahkovuorella on paljon lomalaisia, joten perästä päin nähdään, että pysymmekö perustasolla.

Kolmostasolle voidaan siirtyä, jos aiemmat toimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi.­

Jos kakkostasokaan ei riitä

Kolmostasolle voidaan siirtyä, jos aiemmat toimenpiteet osoittautuvat riittämättömiksi ja jos epidemiatilanne uhkaa terveydenhuollon kantokykyä tai jos se on välttämätöntä väestön hengen tai terveyden turvaamiseksi muuten.

Kolmostasolla otettaisiin käyttöön eriasteisia liikkumisrajoituksia aiempien tasojen toimien lisäksi. Rajoitusten toimeenpano perustuisi valmiuslain tai perustuslain 23. pykälään, joka käsittelee perusoikeuksien rajoittamista poikkeusolojen aikana.

Hallitus turvautui tällaisiin toimiin viime keväänä, koronaviruspandemian ensimmäisen aallon aikana. Tuolloin Suomessa otettiin poikkeusolojen myötä käyttöön valmiuslaki, jonka nojalla esimerkiksi eristettiin Uusimaa. Perustuslain 23. pykälään puolestaan turvauduttiin, kun ravintolat ja kahvilat määrättiin sulkemaan ovensa.

Samaa perustuslain 23. pykälää aiotaan käyttää Suomessa nyt kolmen viikon sulun aikana ravintoloiden sulkemiseksi leviämis- ja kiihtymisalueilla. Pykälä mahdollistaa perusoikeuksista poikkeamisen poikkeusoloissa. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtioneuvosto on valmis toteamaan Suomeen poikkeusolot yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Valmiuslakia hallitus ei kuitenkaan aio ottaa käyttöön.

Juttua muokattu 25.2.2021 kello 21.18. Jutun loppua täsmennetty poikkeusolojen ja kolmostason osalta.

Juttua muokattu 25.2.2021 kello 21.26. Korjattu kohtaa, jossa kerrottiin, että Pohjois-Savon lukiot siirtyvät etäopetukseen maanantaina. Etäopetukseen siirtyvät vain Kuopion lukiot. Muokattu myös kohtaa, jossa kerrottiin ravintoloiden alkoholinmyynnin loppuvan Pohjois-Savossa kello 22 ja menevän kiinni 23. Alkoholinmyynti loppuu kello 24 ja ravintolat menevät kiinni tuntia myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?