Kommentti: Tuli hyytävän kylmä koronakevät – kaikkien hermot eivät kestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tuli hyytävän kylmä koronakevät – kaikkien hermot eivät kestä

Uusi sulku pistää suomalaisten hermot todella koville. Arpia jää, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Pääministeri Sanna Marin kertoi uusista kovista toimista.­

25.2. 10:30

Pitkien pakkasviikkojen jälkeen ilmat Suomessa lämpenevät. Mutta ilmapiiri hyytyy.

Ollaan jälleen siinä missä vuosi sitten. Ravintolat sulkevat ovensa ja Uudellamaalla jo tehtyjä nuoria koskevia helpotuksia puretaan. Kolmen viikon laaja sulku koettelee hermoja, kun monet kuvittelivat pahimman jo jääneen taakse.

–  Myös minä olen väsynyt kuten me kaikki, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi torstain tiedotustilaisuudessa.

–  Tilanne on se mitä on. Vaihtoehtoja ei ole.

Ne ovat musertavia sanoja monelle.

Ironiaa voi nähdä siinä, että oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) positiivinen viesti oli, että ulkonaliikkumiskieltoa ei sentään oteta käyttöön vielä.

Tällaisia aikoja elämme.

Kuinka kauan vielä?

Euroopan rokotussuunnitelmat saivat iskun tiistaina, kun suuren rokotevalmistajan AstraZenecan ongelmista saatiin uutta tietoa. Tämä on pääasia EU:n torstaina alkavassa huippukokouksessa. Suomi ei ole yksin kriisitunnelmissa.

Eikä Suomen kannata kieriskellä itsesäälissä. Olot täällä ovat joka tapauksessa paremmat kuin ne suurissa EU-maissa ovat olleet koko talven ajan. Niissä ulkonaliikkumiskieltoja on todella määrätty.

Viime keväänä viruksen leviäminen lähes pysäytettiin tiukoilla toimilla. Nyt sama on vaikeampaa, mutta ei vieläkään mahdotonta.

Vastarintaa voi tulla

Viime keväänä mittavat sulkutoimet otettiin vastaan vähin mutinoin, vaikka osan oikeudellinenkin perusta oli epäselvä. Ei tiedetty mikä oli suositus, mikä käsky.

Vuoden jälkeen hermot voivat olla entistä enemmän pinnassa. Moni on pandemian aikana menettänyt toimeentulonsa ja heidän tästä seuraavat ongelmansa kasautuvat.

Ravintoloiden sulkeminen osuu sosiaaliseen elämään, joka on muutenkin ollut pikkuliekillä. Tämä varmasti herättää vastalauseita.

Ravintoloitsijat ovat luonnollisesti kauhuissaan taloudellisista menetyksistään. Ne voivat koskea muillakin aloilla erityisesti pieniä yrityksiä, joiden kassa on jo valmiiksi miinuksella.

Arpia jää. Niitä yritetään parannella sitten, kun kriisi on joskus ohi.

On paha sanoa milloin. Kolmen viikon sulku on vasta alkua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?