Suomeen julistetaan kolmen viikon sulkutila – tätä se tarkoittaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomeen julistetaan kolmen viikon sulkutila – tätä se tarkoittaa

Valmiuslakia ei nyt oteta käyttöön.

25.2. 10:02 | Päivitetty 25.2. 10:40

Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkaen kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta. Sulkutoimet kohdistuvat kouluihin ja ravintoloihin.

  • Jutun alussa olevalla videolla pääministeri Sanna Marin kertoo sulusta tiedotustilaisuudessa.

Kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla siirrytään etäopetukseen toisella asteella ja yläkouluissa.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään. Sen sijaan varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa.

– Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan etäopetuksesta huolimatta, opetusministeri Jussi Saramo (vas) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi ravintolat suljetaan kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Hallitus tuo ensi viikon alussa eduskuntaan esityksen laiksi, jonka nojalla ravintolat aiotaan sulkea.

Sulusta aiheutuvia kustannuksia korvataan yrittäjille.

Kolmen viikon sulkutilan jälkeen kaikkia rajoitustoimia ei suinkaan pureta, vaan osittainen sulku jatkuu, pääministeri Sanna Marin (sd) korosti.

Maanantaista 29. maaliskuuta puretaan nuoria ja opetusta koskevat rajoitukset. Sen jälkeen pysytään lähiopetuksessa, jos paikallinen epidemiatilanne sen suinkin mahdollistaa.

Myös ravintoloita voidaan jälleen avata, mutta aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä rajataan. Sulusta syntyviä kustannuksia korvataan yrittäjille.

Esitys ravintoloiden sulkemisesta tuodaan eduskuntaan perustuslain pykälän 23 nojalla.

– Kyse on siis poikkeusolojen lainsäädännöstä, pääministeri totesi.

Marinin mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan Suomeen poikkeusolot yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

Valmiuslakia ei kuitenkaan olla nyt ottamassa käyttöön, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) painotti. Hallitus ei tosin sulje pois sitä mahdollisuutta, että valmiuslakia tarvitaan vielä myöhemmin.

– Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa. Tämä on tärkeätä nyt muistaa, Henriksson sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kuitenkin tähdensi, että sitäkään ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.

Uutista päivitetty uusin tiedoin kello 11.41.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?