Sanna Marinin viesti suomalaisille: ”Vältetään turhaa matkustamista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sanna Marinin viesti suomalaisille: ”Vältetään turhaa matkustamista”

Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkaen kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta. Asiasta kertoi hallituksen viisikko tiedotustilaisuudessa. IS seuraa tässä artikkelissa päivän kulkua.

25.2. 5:55 | Päivitetty 25.2. 15:25
  • Tekstimuotoinen seuranta löytyy jutun lopusta.

Tällöin otetaan käyttöön esimerkiksi entistä laajempi etäopetus. Yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa. Ylioppilaskirjoituksien terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään.

Hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla. Ravintoloita ei kuitenkaan suljettaisi perusvaiheessa olevilla alueilla.

Hallitus kertoo jatkavansa yritysten taloudellista tukemista. Tukea kohdennetaan etenkin koronasta pahiten kärsineille aloille.

Leviämisalueilla otetaan käyttöön kuuden hengen kokoontumisrajoitukset. Samaa rajoitusta suositellaan kiihtymisvaiheen alueille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan poikkeusolot yhteistyössä presidentin kanssa.

Marinin mukaan presidentti on omalta osaltaan todennut olevansa valmis poikkeusolojen toteamiseen, mikäli sen mukaisia toimivaltuuksia tarvitaan. Pääministeri on keskustellut eilen asiasta myös eduskunnan puhemiehen kanssa ja kutsunut kaikki eduskuntapuolueet keskustelemaan tilanteesta kello 12.

Tavoitteena on vähentää sosiaaliset kontaktit minimiin pahenevassa epidemiatilanteessa.

Ei ulkonaliikkumiskieltoa toistaiseksi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) painotti, että vaikka poikkeusolot todetaan, käyttöön ei oteta valmiuslakia.

– Annamme perustuslain 23 pykälän mukaisesti lakiesityksen, joka koskee ravintoloita kolmeksi viikoksi. Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kuitenkin tähdensi, että sitäkään ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.

Kuntavaalien tilanteeseen palataan

Oikeusministeri Henriksson sanoo kutsuvansa lähipäivinä puoluesihteerit keskustelemaan, mitä tilanne tarkoittaa kuntavaaleille. Vaaleista päätetään parlamentaarisesti.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) totesi saapuessaan Säätytalolle neuvotteluihin, että puolue ei tule hyväksymään kuntavaalien siirtämistä, jos joku sellaista ehdottaa.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ei ollut näin ehdoton. Vaalien siirtäminen on Räsäsen mukaan nyt vakavan pohdinnan alla. Hänestä demokratia vaatii kuitenkin vakavaa punnintaa siitä, onko vaaleja aivan välttämätöntä siirtää.

Petteri Orpo (kok) ei suoraan ottanut kantaa siihen, pitäisikö kuntavaalit siirtää.

– Jos olen oikein ymmärtänyt niin kolmen viikon sulku loppuisi maaliskuun lopulla ja hallituksen ajatuksena on, että sillä tartunnat voitaisiin saada kuriin. Siten voisi ajatella, että sulku auttaisi myös kuntavaalien järjestämiseen, Orpo sanoi.

Orpo sanoi olevansa asioiden suhteen viisaampi, kun hän on saanut enemmän informaatiota hallitukselta Säätytalolla.

Myös perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio oli närkästyneen oloinen siitä, että oppositio ei juuri saanut varoaikaa tai ennakkotietoa hallituksen aikeista. Tavio piti kummallisena, jos demokratiassa ei pystytä kuntavaaleja järjestämään.

Hän kyseli myös korvaako valtio sitten kuntavaaliehdokkaiden tähän mennessä kampanjointiin laittamat rahat, jos vaalien siirtämistä ryhdytään puuhaamaan. Toistaiseksi kukaan ei ole esittänyt vaalien siirtämistä, mutta se voi tulla ajankohtaiseksi, jos koronatilannetta ei saada uusilla rajoituksilla ja sulkutilalla kuriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?