Suomen virus­muunnoksesta vahvistettu toinen covid-19-tartunta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen virus­muunnoksesta vahvistettu toinen covid-19-tartunta

Toinen Suomen virusmuunnoksen aiheuttama koronatartunta on varmistunut. Asiasta kertoo Vita Laboratoriot.

Koronatestauksen näytteenottopiste Helsinki-Vantaan lentoasemalla 11.8.2020­

24.2. 15:02

Suomessa on vahvistettu toinen Suomen virusmuunnoksen aiheuttama tartunta. Asiasta kertoo Vita Laboratoriot.

Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti kertoivat löytämästään uudesta koronavirusvariantista jo viime viikolla. Nyt on varmistunut toinen saman variantin eli virusmuunnoksen aiheuttama koronatartunta.

Vita Laboratoriot kertoo, että Suomesta viikko sitten raportoidun Fin-796H-variantin koko genomi on määritetty.

Sekvensointitutkimuksessa on varmistunut, että kyseessä on uniikki maailmalla aiemmin tunnistamaton SARS-CoV-2-viruksen variantti. Fin-796H poikkeaa kaikista aiemmista varianteista vähintään 15:ssä eri kohdassa viruksen perimää eli genomia.

– Näin suurta määrää muutoksia ei synny hetkessä, joten voidaan olettaa, että variantti on kehittynyt pidempään jossain muualla kuin Suomessa, Biotekniikan instituutin sekvensointiyksiköstä vastaava tutkimusjohtaja Petri Auvinen kertoo.

– Muualta tätä varianttia ei kuitenkaan ole raportoitu, ja siten on mahdollista, että variantin alkuperä on alueella, jolla virusten perimän sekvensointia tehdään vähän tai ei lainkaan, hän sanoo.

Potilaita, joilta Fin-796H-variantti on sekvensoimalla varmistettu, on nyt kaksi. Kummatkin ovat samasta tartuntaketjusta Suomessa. Samaan tartuntaketjuun liittyy neljä muutakin potilasta, joilla diagnoosi on varmistettu PCR-menetelmällä. Siten varianttia on todennäköisesti kahden varmistetun lisäksi ainakin neljällä muulla potilaalla.

Variantin genomi on toimitettu kansainväliseen GISAID-genomitietokantaan. Lisäksi Vita ja Biotekniikan instituutti ovat toimittaneet sekvensointituloksensa, muut varianttiin liittyvät tiedot ja varianttia sisältävän potilasnäytteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Vita on myös välittänyt tiedot Fin-796H-tartunnoista asianomaisten pääkaupunkiseudun kuntien tartuntatautilääkäreille sekä Husille viranomaistyönä tehtävää tartunnanjäljitystä varten.

Aiheesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?