Hehkuvan punainen lämpö­massa ympäröi Suomen – meteorologi kertoo, koska lumet ovat muisto vain - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hehkuvan punainen lämpö­massa ympäröi Suomen – meteorologi kertoo, koska lumet ovat muisto vain

Lämmin ja kylmä ilmamassa käyvät taistelua Suomen yllä tulevina viikkoina. Sen verran lämmintä on tiedossa etenkin etelässä ja lännessä, että lumet alkavat sulaa vauhdilla.

24.2. 14:11

Forecan tuoreen kuukausiennusteen perusteella Suomen sää on toisella talvilomaviikolla eli 1. maaliskuuta alkaen normaalia lämpimämpää.

Forecan videokartassa aivan Suomen länsipuolella näkyy kirkkaanpunainen lämpömassa. Kartta ennustaa huomattavan lämmintä säätä esimerkiksi Ruotsiin, jossa on meteorologi Jenna Salmisen mukaan 4–6 astetta normaalia lämpimämpää.

Lämmin ilmamassa ei kuitenkaan yllä sellaisenaan Suomeen, joka on noin maaliskuun puoliväliin saakka lännen lämpimän ja idän kylmän ilman välimaastossa.

– Täällä käydään taistelua hiihtolomien kunniasta, että pääseekö lämmin vai kylmä ilmamassa vaikuttamaan Suomen säähän enemmän, Salminen sanoo.

– Kuunvaihteen tienoilla Suomen itä- ja kaakkoispuolelle voi päästä pyörimään matalapaineita, ja tuulet niistä voivat vetäistä pohjoisesta kylmää ilmaa kohti etelää ja Suomenkin ylle. Samaan aikaan Atlantin matalapaineet tekevät kuitenkin yhtä voimakkaasti työtä toiseen suuntaan. Niiden mukana kiskoutuu paljon lämpimämpää ilmaa kohti Suomea.

Salmisen tutkailemien karttojen perusteella lämmin ilma on ottamassa niukan erävoiton varsinkin maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Länsi-Suomessa on lähtökohtaisesti lämpimämpää ja idässä kylmempää.

– Suomessa voi olla 3–4 astetta normaalia lämpimämpää säätä, mutta toisaalta idässä kylmä voi kutitella kainalosta ja kyljestä.

Maaliskuun ensimmäisen viikon keskilämpötila näyttäisi olevan hieman lämpöasteiden puolella.

– Päiväpakkasiin on mahdollisuus etelässäkin. Sää näyttää todella vaihtelevalta, joten jännitystä on lomalaisille tiedossa.

Viimeisellä talvilomaviikolla eli 8. maaliskuuta alkaen ei näyttäisi olevan odotettavissa suurta muutosta säähän.

Suomi pysyttelee edelleen lännen lämpimän ja idän kylmän ilman välissä. Lämpötila saattaa tasoittua lähemmäs normaalia kuin edellisellä viikolla, mutta vaihtelu on edelleen todennäköistä.

Koska lauhaa ja keväisenkin lämmintä ilmaa vyöryy etenkin maan etelä- ja länsiosiin, lumet alkavat väistämättä sulaa. Salmisen mukaan lunta on etelärannikolla noin 30 senttiä, mutta sulamisvauhti on nopea.

– Loppuviikon aikana lunta saattaa etelässä lähteä kymmenen senttiä tai enemmänkin, Salminen sanoo viitaten parhaillaan käynnissä olevaan viikkoon.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla lumipeitteestä saattaa nykyennusteiden perusteella sulaa toiset kymmenen senttiä lisää. Tällä kaavalla maaliskuun toisella viikolla etelässä sulateltaisiin jo viimeisiä lumia.

– Lumi on sulamassa reipasta tahtia myös lännen suunnalla, johon on tulossa plussakelejä. Lumet lähtevät todennäköisesti ensin lounaasta, ja sitten edetään etelää ja länttä kohti, Salminen sanoo.

Äsken esitetty laskukaava toki perustuu siihen oletukseen, ettei lunta sada lisää.

– Mahdollisuus lumisateisiin pysyy vielä, mutta lumipeitteen odotukset ovat etelässä todella laskusuuntaiset. Lumi ei tietenkään lähde tasaisesti joka puolelta. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla on nyt 45 senttiä lunta, Salminen sanoo.

Kelien lämpeneminen alkaa jo tänään keskiviikkona, kun osassa maata kivutaan plussan puolelle. Torstaina sää lämpenee entisestään, ja kyseessä on viikon lämpimin päivä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?