Ministeriö hyllytti vajaa vuosi sitten Aku Louhimiehen korona-ajan hengen­nostatus­videon, jossa näkyi liikaa kasvo­maskeja – katso video nyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeriö hyllytti vajaa vuosi sitten Aku Louhimiehen korona-ajan hengen­nostatus­videon, jossa näkyi liikaa kasvo­maskeja – katso video nyt

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan videossa näkyi liikaa kasvomaskeja.

23.2. 20:07

Nykyvinkkelistä katsottuna vajaan minuutin mittaisessa videossa näkyy jopa liian vähän maskeja. Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä maskeja oli ihmisten kasvoilla kuitenkin liikaa, mikä johti alkuperäisen videon muokkaamiseen.

Kyseessä oli valtion tilaama korona-ajan hengennostatusvideo ohjaaja Aku Louhimiehen ja näyttelijä Andrei Alénin tuotantoyhtiöltä viime huhtikuussa.

STM kuitenkin halusi kieltää videon esittämisen sellaisenaan ja vaati siihen muutoksia – toisin sanoen vähemmän kasvomaskeja.

Alkuperäisessä – hyllytetyssä – versiossa kuusi henkilöä pitää kasvomaskeja: hiekkalaatikon äärellä oleva lastentarhanhoitaja, leipuri, leivät vastaanottanut jakeluauton kuljettaja, sairaanhoitaja, roskakuski ja keittiötyöntekijä. Videon lopussa osittain samat henkilöt riisuvat maskinsa kasvoiltaan.

Muokatussa versiossa enää leipuri ja sairaanhoitaja esiintyvät maskit kasvoillaan, eikä loppukohtauksessa kukaan pue tai riisu niitä.

Alkuperäinen video maksoi 20 000 euroa, mutta sitä ei koskaan esitetty. Uudelle versiolle kertyi hintaa 17 500 euroa.

Viime huhtikuussa elettiin vielä aikaa, jolloin yleistä kasvomaskisuositusta ei ollut vielä annettu. Vain yksittäiset tahot, esimerkiksi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta oli esittänyt maskien käyttöä yleisillä paikoilla.

STM:n viestintäjohtaja Vivikka Richt perusteli viime lokakuussa Ilta-Sanomille, että keväällä Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus ei koskenut maskien käyttöä, ja STM nojautui siihen ohjeistukseen.

– Siinä kohtaa epidemiatilanne ei näyttänyt siltä, että maskisuositus olisi tulossa. Jo aiemmin oli tehty linjauksia, että ei niin erityisesti nosteta maskeja framille. Uusia linjauksia tuli vasta kesäkuussa. Se on siinä vaiheessa kevättä ollut se näkemys, Richt sanoi IS:lle lokakuussa.

IS kysyi ministeriön kantaa uudelleen tiistaina.

Olisiko video pitänyt esittää alkuperäisessä muodossaan, jos uudesta koronaviruksesta olisi tuolloin tiedetty yhtä paljon kuin nyt?

– Tämän asian suhteen STM:n kanta ei ole muuttunut. THL:n maskisuositus katsottiin aiheelliseksi kesän rauhallisen tilanteen jälkeen vasta syksyn tautitilanteen nousun myötä melko lailla oikea-aikasena, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?