Vallilan taposta tuomio – 16-vuotiaalle päätekijälle yli 9 vuotta vankeutta

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kynttilöitä tapahtumapaikan läheisyydessä Vallilassa marraskuussa.

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Helsingin Vallilassa viime vuoden lokakuussa tapahtuneesta henkirikoksesta.

Kahdelle 16-vuotiaalle pojalle luettiin syytteet taposta helmikuun alussa.

Käräjäoikeus tuomitsi päätekijänä pidetyn pojan ryöstöstä nuorena henkilönä, törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä ja nuorena henkilönä tehdystä taposta 9 vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen. Lisäksi oikeus tuomitsi hänen käyttämänsä puukon menetetyksi valtiolle.

Käräjäoikeus katsoi, että tuomitun lukuisat puukoniskut ja ääneen todettu tappouhkaus kertoivat siitä, että hän osoitti rikosoikeuden tuntemaa ylintä tahallisuuden astetta, tarkoitustahallisuutta. Arkikielellä sanottuja se tarkoittaa sitä, että tuomitulla oli selkeä tarkoitus ryöstää uhrin hallussa ollut omaisuus ja hän on voinut saada sen haltuunsa ainoastaan surmaamalla uhrin.

Toinen taas tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä ja avunannosta nuorena henkilönä tehtyyn tappoon 4 vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen. Oikeus arvioi, että uhrin puukottaminen ja ylipäätään se, että päätekijällä oli hallussaan puukko, tuli tuomitulle yllätyksenä. Muun muassa sen vuoksi oikeus katsoi, ettei tuomittu tappanut uhria yhdessä päätekijän kanssa.

Hän kuitenkin syyllistyi avunantoon, sillä hänen on oikeuden mukaan täytynyt ymmärtää oman toimintansa merkitys. Lisäksi syytetyn toiminta edesauttoi päätekijää, sillä hän muun muassa auttoi ottamaan karkuun pyrkivän ja jo useasti puukotetun uhrin kiinni.

Vankeustuomioiden lisäksi oikeus määräsi tuomitut maksamaan korvauksia uhrin vanhemmille heidän kokemistaan kärsimyksistä sekä oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen kustannuksista. Tuomittujen puolustuksen kustannukset taas jäävät valtion maksettavaksi.

Samassa jutussa tuomittiin myös kolmas poika, joka osallistui aiemmin tapahtuneesee ryöstöön tappojutun päätekijän kanssa. Hän sai tuomion ryöstöstä nuorena henkilönä ja tuomioksi tuli kuusi kuukautta ehdollista vankeutta.

Ilta-Sanomat ei julkaise tuomittujen nimiä, koska he ovat alaikäisiä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä osapuolet voivat halutessaan valittaa siitä hovioikeuteen.

Tappotuomioon johtaneessa tapauksessa nuori mies puukotettiin ja pahoinpideltiin hengiltä lokakuussa Helsingin Vallilassa, Mäkelänkadun Alepan edessä.

Syyttäjän mukaan teko oli suunniteltu huumeryöstö. Puukolla lyönyt nuori myönsi käräjillä syyllistyneensä törkeään ryöstöön ja nuorena henkilönä tehtyyn tappoon.

Pahoinpitelyyn osallistui myös kolmas poika. Hän oli tapahtumien aikaan 14-vuotias. Lain mukaan alle 15-vuotiaaseen ei voi kohdistaa pakkokeinoja, joten hän ei saanut syytettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?