Kommentti: Marinin ja Vapaavuoren kiista kierroksilla – kylmä virus ratkaisee - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Marinin ja Vapaavuoren kiista kierroksilla – kylmä virus ratkaisee

Pääkaupunkiseudun koronakriisin pahetessa pääministeri Marinin ja pormestari Vapaavuoren yhteenotot eivät jää tähän, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus

Pääministeri Sanna Marinin ja pormestari Jan Vapaavuoren kiistat pääkaupunkiseudun koronakriisin hoidosta jatkuvat.­

22.2. 10:56

Helsingin Senaatintorilla tunnelma käy yhä hyytävämmäksi. Toinen koronakevät on kova.

Torin toisella laidalla pormestari Jan Vapaavuori (kok) halusi jo helpotuksia osaan koronarajoituksista pääkaupunkiseudulla. Toisella laidalla pääministeri Sanna Marin (sd) pelkää viruksen uuden hyökyaallon leviävän muualle maahan, jos tilanne Uudellamaalla karkaa käsistä.

Marin moitti sunnuntaina pääkaupunkiseudun aietta palata lähiopetukseen lukioissa ja ammattikouluissa vastuuttomaksi. Vapaavuoren mukaan tämän rajoituksen ”vaikuttavuus epidemian leviämiseen on vaatimaton”.

Vapaavuori toimii pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän puheenjohtajana.

Kiistassa ei ole hallitus-oppositioasetelmaa. Helsingissä lähiopetukseen paluuta toisella asteella ovat puolustaneet vihreiden Emma Kari ja Anni Sinnemäki sekä vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Vapaavuoren kanssa samassa rintamassa seisova Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on demari.

Toisaalta kokoomuksen Terhi Koulumies erosi viime viikolla Helsingin kaupunginhallituksesta vastalauseena rajoituksen purkamiselle.

Harvinaista nykyaikana, mutta asiat tuntuvat riitelevän enemmän kuin puolueet. Ja niissä vastakkain ovat tuiki tärkeys ja kuolemanvakavuus.

Varsinkin ammattiopetusta on vaikea etänä antaa ja yhdeltä vuosiluokalta uhkaa käytännössä jäädä vuosi välistä. Virusmuunnokset ovat entistä tartuttavampia. Kumpi painaa enemmän?

Stadin tappelukukko

Uudenmaan tilannetta pitävät kriittisenä HUS, STM ja THL. Syynä on alueen suuri väkimäärä. Jos virus pääsee täällä riehumaan, muukaan maa ei säästy.

Tosin uusimaalaiset perheet kirmasivat jo talviloman viettoon ympäri maata, mahdolliset virukset mukanaan. Voi olla, että virus on muutenkin niin laajalle levinnyt, että viime kevään kaltainen Uudenmaan sulku olisi jo tehoton.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan hallitus todennäköisesti tällä viikolla keskustelee koronastrategian muuttamisesta Uudenmaan osalta. Tiukempia toimia mahdollistavat lait tulivat voimaan maanantaina.

Kokoontumisrajoituksia on jo tiukennettu.

Vapaavuori on pääkaupunkiseudun kuntien tappelukukko. Uusia yhteenottoja hänen ja Marinin välillä on odotettavissa.

Virus ratkaisee

Riitaa seuraa hiljaa kylmä ratkaisija, koronavirus. HUSista on jo päivitetty kriisisuunnitelma.

Pääkaupunkiseudulla kiertää jo vauhdilla uusia virusmuunnoksia, jotka voivat olla vanhaa kantaa tartuttavampia. Niitä on muuallakin, mutta vähempiväkisillä alueilla tartuntaketjut on helpompi löytää.

Muutamassa viikossa voimassa voivat joka tapauksessa olla vähintään viime kevään voimaiset rajoitukset.

Tämän hetken arvovaltakiistoja katsotaan silloin ihan eri vinkkelistä.

Juttua päivitetty klo 15.44: Täsmennetty toisessa kappaleessa sitä, että Vapaavuori haluaa höllennyksiä osaan koronarajoitteisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?