Husin diagnostiikkajohtaja toivoo Suomeen muutaman viikon kovia rajoitustoimia, jotta maa pääsisi palaamaan ”normaaliin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husin diagnostiikka­johtaja vaatii kovia rajoitus­toimia, jotta kesällä päästäisiin ”normaaliin” – rokotukset eivät yksin riitä

Lasse Lehtonen uskoo, että suomalaiset jaksaisivat paremmin muutaman viikon kovia rajoituksia kuin pitkään kestävää pientä harmia.

21.2. 19:07

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että koronavirusepidemia pitäisi tukahduttaa Suomessa muutaman viikon tiukoilla rajoitustoimilla.

Lehtonen kirjoitti asiasta Uuden Suomen blogissaan sunnuntaina.

Tiukat rajoitustoimet ovat hänen mukaansa tarpeen, sillä hän ei pidä todennäköisenä, että rokotuksilla epidemiaa saadaan Suomessa hallintaan kesään 2021 mennessä.

– Jotta ”normaali” elämä kulttuuri- ja urheilutapahtumineen olisi kesällä 2021 mahdollista, koronaepidemia pitäisi Suomesta viimein tukahduttaa.

– Valtioneuvoston uusittu koronastrategia eri rajoitustasoineen tämän sinänsä mahdollistaa.

Riittävinä toimina Lehtonen pitää esimerkiksi ravintoloiden, yökerhojen ja muiden palvelujen sulkemista. Hän pitää sitä parempana vaihtoehtoja kuin jatkuvaa aukioloaikojen muuttamista ja epätietoisuutta tulevasta ja uskoo, että ihmiset jaksaisivat paremmin lyhyitä, mutta tiukkoja rajoituksia kuin pitkään jatkuvaa pientä harmia, kuten harrastustoiminnan keskeyttämistä.

– Hetken aikaa olisi kaikki rajoitustoimenpiteet ja sen jälkeen tilannetta yritettäisiin normalisoida, hän sanoi Ilta-Sanomille sunnuntaina.

Tilanne voi huonontua, jos siihen ei puututa

Lehtonen sanoi Ilta-Sanomille, että pitää varmana, että Suomessa koronatilanne huononee, mikäli asialle ei tehdä mitään. Hän mainitsee, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tartuntojen määrä on noussut viikon aikana 20 prosentilla.

– Jos tartuntoja ei saada alas, emme pääse eteenpäin.

Kuluvalla viikolla Husin alueella ylitetään 2 000 viikkotartunnan raja. Samaan aikaan positiivisten testitulosten määrä nousee noin neljään prosenttiin, mikä on enemmän kuin kertaakaan kevään 2020 ensimmäisen aallon jälkeen.

– Sairaalahoidon tarve kasvaa tyypillisesti pari viikkoa tartuntojen kasvun jälkeen, joten alueen sairaalat valmistautuvat nyt kasvaviin potilasmääriin.

Hän pitää erityisen hankalana sitä, että ensi viikko on Etelä-Suomessa hiihtolomaviikko ja ihmiset lomailevat eri puolilla Suomea. Samalla koronaviruksen brittimuunnos voi levitä ympäri Suomea. Husin alueella jo puolet tartunnoista on koronaviruksen brittivarianttia.

Hän toivookin, että ihmiset peruisivat mahdollisia hiihtolomasuunnitelmiaan.

– Silloin on mahdollisuuksia, että kesällä tilanne olisi normaali, hän sanoi Ilta-Sanomille.

Rajavalvonnalla suuri merkitys tukahduttamisessa

Hän näkee rajavalvonnan ja rajoilla testaamisen tärkeänä osana tukahduttamista. Hänen mukaansa Suomessa ongelma suluissa on ollut rajavalvonta, kun virusta on tullut ulkomailta.

– Pystyisimme omassa kuplassamme elämään suhteellisen normaalisti ja samalla vahtimaan rajoilla, että virusta ei tule maahan, hän sanoi Ilta-Sanomille.

– Uudet rajaturvallisuutta koskevat tartuntatautilain säännökset (HE 15/2021 vp.) antavat sitten vuoden odottelun jälkeen viimein mahdollisuuden taudin pitämiseen maamme rajojen ulkopuolella, hän kirjoittaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?