Korona leviää hälyttävästi: Viranomaisen mukaan Huittisissa rikottu määräyksiä karanteenista kotibileissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona leviää hälyttävästi: Viranomaisen mukaan Huittisissa rikottu määräyksiä karanteenista kotibileissä

Huittisten kaupungissa on todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa.

19.2. 16:27 | Päivitetty 19.2. 22:30

Huittisten kaupungissa Satakunnassa on todettu viime aikoina useita koronatartuntoja.

Kaupungin terveyskeskus julkaisi perjantaina iltapäivällä tiedotteen, jonka mukaan korona leviää tällä hetkellä Huittisissa hälyttävästi. Perjantaina Huittisissa on ilmennyt seitsemän uutta koronatartuntaa ja lisäksi tilastoihin on merkitty yksi, aiemmin todettu tartuntatapaus. Kaikki liittyvät aikaisemmin todettuun ja tiedotettuun tartuntaketjuun.

Kaupungin on todettu olevan epidemian leviämisvaiheessa, ja rajoituksia on kiristetty.

Yllä olevalla videolla sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsaus koronaepidemiasta Suomessa (18.2.)

Huittisten kaupungin mukaan terveysviranomaisten tietoon on tullut tapauksia, joissa tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämää karanteenia korona-altistuksen jälkeen on ilmeisesti rikottu. Karanteenin rikkomisessa on kyse terveydensuojelurikkomuksesta.

Terveyskeskukselta muistutetaan, että karanteenimääräyksiä on ehdottomasti noudatettava, sillä niiden tavoitteena on estää koronaviruksen leviämistä. Myöskään tahoillaan altistumiskaranteeniin määrätyt henkilöt eivät voi tavata keskenään, koska osalla heistä tartunta voi olla ja osalla ei.

Huittisten kaupungin mukaan ulkokuntalainen, ja sittemmin koronapositiiviseksi todettu henkilö on ollut Härkäpakarilla sunnuntaina 14. helmikuuta kello 14–16 välisenä aikana ja koronatartunnan saanut huittislainen Brewer’s Pubissa sunnuntaina 14. helmikuuta kello 12–14 välisenä aikana. Samaan aikaan Härkäpakarilla tai Brewer’s Pubissa olleita pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi testiin.

Karanteeniporukoilla omia bileitä

Ilta-Sanomien tavoittama Huittisten terveyskeskuksen ylilääkäri Tiia Levonen kertoo, että heille tulleiden huhujen mukaan karanteeniin määrätyt olisivat pitäneet keskenään kotibileitä ja yhden karanteeniin asetetun jopa käyneen töissä. Levonen painottaa, että vaikka viranomaiset eivät ole voineet tarkastaa huhujen todenperäisyyttä, on karanteenimääräykset otettava aina vakavasti.

– Ihmisten on pysyttävä karanteenissa, eikä tämä ole mikään vitsi, Levonen muistuttaa.

Ylilääkäri Levonen kertoo, että karanteeniin on laitettu paljon nuoria, joille taudin vakavuus ei välttämättä ole selvä.

– Yritetään kertoa heille, mistä tässä on kyse, eikä karanteeniin asettaminen ole naurun asia, hän muistuttaa.

Levonen ei kuitenkaan usko, että karanteenista oltaisiin menty paikallisiin baareihin, vaan kokoontumiset ovat tapahtuneet kotibileissä. Hänen mukaansa tiedotteessa mainituissa ravintoloissa ei ole hänen uskoakseen käyty tietoisesti tartunnansaaneina, vaan tartunnat on todettu vasta ravintoloissa käynnin jälkeen.

Hän muistuttaa, että tilanne Huittisissa oli aiemmin melko rauhallinen, mutta tänään todettu tartuntaketju on otettava vakavasti.

– Kun ollaan karanteenissa, niin silloin ollaan karanteenissa, ei sinne ketään huvikseen laiteta, ylilääkäri muistuttaa.

Artikkelia täydennetty ylilääkäri Tiia Levosen haastattelulla ja hänen antamillaan tiedoilla Huittisten karanteenitilanteesta kello 18.04. Poistettu otsikosta myös viittaus siihen, että koronapotilaita olisi käynyt ravintoloissa. Tartunnat on todettu ravintolakäyntien jälkeen. Täsmennetty kello 22.30 ajankohtaa, jolloin koronapositiiviseksi todettu henkilö oli Härkäpakarilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?