Designmuseo kertoo tarinoita hitti-ilmiöiden takaa – katso tallenne opastetusta videokierroksesta

Suomalaisella muotoilulla on tärkeä rooli hyvinvointivaltion kehityksessä. Designmuseon kokoelmanäyttely tarkastelee muotoilijoiden tekemien matkojen merkitystä sekä esittelee Jopo-polkupyörän, Fiskarsin saksien, Pehtoori-kahvipannun, Nokian kommunikaattorin, Soliferin mopedin ja monen muun tutun esineen tarinoita ja syntyjä syviä.

18.2.2021 7:24

Designmuseo on suljettu koronan takia, mutta sen ovet aukesivat ISTV:lle. Suora lähetys esitteli pian päättyvän Travel as a Tool -näyttelyn (1.6.2020–7.3.2021), joka tarkastelee pohjoismaisten muotoilijoiden ja arkkitehtien matkoja 1940-luvulta tähän päivään saakka. Suunnittelijoiden matkoja esitellään kattavasti päiväkirjojen, kirjeenvaihdon, filmien ja valokuvien kautta.

Travel as a Tool -näyttely valottaa ja erittelee muotoilijoiden ja arkkitehtien matkakokemusten antia.

Utopia nyt – kertomus suomalaisesta muotoilusta -näyttely esittelee tuttuja designhelmiä.

Näyttelyn kuraattori, amanuenssi Anna Vihma toimi asiantuntijaoppaana.

Designmuseon suosittu kokoelmanäyttely Utopia nyt – kertomus suomalaisesta muotoilusta esittelee katsojille suomalaista muotoiluhistoriaa elävinä tarinoina, tämän päivän teknologiaa ja digitaalisia alustoja hyödyntäen. Näyttely kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä.

Suomalaista muotoiluhistoriaa lähestytään monen eri teeman kautta. Tilallisesti näyttely on jaettu kuuteen osaan: Prosessihuoneeseen, Virtuaalihuoneeseen, Aikajanakäytävään, Ikonihuoneeseen, Vaihtuvaan tilaan ja Varastoon. Asiantuntijaoppaana toimi kokoelma-intendentti Susanna Thiel.

Näyttelyn Ikonihuone esittelee klassikkotuotteisiin johtaneita utopioita naiset vahvasti huomioiden. Esillä ovat muun muassa Gunnel Nyman, Vuokko Nurmesniemi, sekä muotoilijapariskuntina Aino ja Alvar Aalto, Tapio Wirkkala ja Rut Bryk.

Gunnel Nymanin (1909–1948) lasiesineet ovat korkeatasoista ja palkittua muotoilua.

Designmuseon gallerianäyttely Gunnel Nyman – Avoin arkisto jäi valitettavasti teknisen ongelman vuoksi pois ISTV:n suorasta lähetyksestä.

Tämä mielenkiintoisella tavalla erilainen näyttely perustuu Designmuseon vuonna 2019 saamaan lahjoitukseen. Tuolloin museon sai haltuunsa muotoilija Gunnel Nymanin (1909–1948) yksityisarkiston. Arkisto sisältää rakastetun lasimuotoilijan luonnoksia, kirjeenvaihtoa, valokuvia ja muuta aineistoa.

Näyttelyssä on esillä Gunnel Nymanin alkuperäisiä, piirtämällä tekemiään luonnoksia huonekaluista, valaisimista ja lasiesineistä.

Näyttely kertoo siitä, miten muotoilijan itsensä säilyttämä aineisto muuttuu museokokoelmaksi. Samalla näyttely avaa museotyön prosessia. Mitä uusia näkymiä aineistosta avautuu muotoilijan työhön ja elämään? Mitä arkistolle tapahtuu, kun se siirtyy osaksi Designmuseon kokoelmaa?

Myös yleisö pääsee osallistumaan museotyöhön Gunnel Nymanin kautta, Designmuseon Designvintti-toimintakonseptin avulla. Museoyleisö kutsutaan luetteloimaan ja skannaamaan kokoelman piirustuksia museon tietokantaan.

Näyttely on avoinna toukokuun loppuun 30.5.2021.

Designmuseo sijaitsee Korkeavuorenkadulla Helsingissä. Rakennuksen on suunnitellut Gustaf Nyström vuonna 1894.

Designmuseon rakennus sijaitsee Korkeavuorenkadulla. Sen on suunnitellut Gustaf Nyström vuonna 1894. Rakennuksessa toimi vuoteen 1977 yksityinen ruotsinkielinen oppikoulu Läroverket för gossar och flickor.

Lähde: www.designmuseum.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?