Kulttuurialan ahdinko saa ymmärrystä – Helsingin Razmyar toivoo oikeudenmukaisuutta, Tampereen Lylystä ”näyttää pahalta”

”On liian aikaista edes ennakoida, pystytäänkö kesän kulttuuritapahtumia järjestämään”, pormestari Lyly toteaa.

14.2.2021 17:15

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyarin mukaan koronarajoitukset pitää kohdistaa nykyistä oikeudenmukaisemmin. Hän on huolissaan kulttuurialan ahdingosta ja toivoo, että tartuntatautilakiin tulossa olevat muutokset auttavat reilummassa kohdistamisessa.

Kulttuurialan ahdingosta on käyty viikonloppuna keskustelua sen jälkeen kun muusikko Paula Vesala kommentoi perjantaina alan huonoa tilannetta kovin sanoin Suomen Kuvalehdessä. Hän arvioi, että hallitus on hoitanut tilanteen erittäin huonosti ja nosti tikunnokkaan pääministeri Sanna Marinin (sd) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd).

– Heiluttaisin kirvestä Marinin ja Kiurun suuntaan, jos siihen olisi mahdollisuus, Vesala totesi lehdelle.

Razmyar ymmärtää huolen.

– Esiintyvät taiteilijat, tapahtuma-ala ja kulttuuriala ovat joutuneet kestämään aivan liian kovan iskun koronaepidemiasta, hän sanoo STT:lle.

Apulaispormestarin mukaan ala myös kokee epäoikeudenmukaisuutta vallitsevista koronarajoituksista.

– Epäoikeudenmukaisuuden tunne tulee siitä, että baarissa voidaan soittaa musiikkia levyltä sadoille ihmisille. Sitten jos laulaja haluaa esittää biisinsä, paikalla ei saa olla kymmentä enempää.

Razmyar: Jos jostain lievennetään, jostain täytyy kiristää

Vesala nimitettiin syksyllä työryhmään, jossa viranomaiset ja kulttuuri- ja urheilualan edustajat selvittivät keinoja järjestää tapahtumia turvallisesti. Hän sanoo Suomen Kuvalehdessä, että rakentavia ehdotuksia on välitetty hallitukselle, mutta mikään ei ole muuttunut – edes tapahtumat, joiden riskitason voi luokitella matalaksi, eivät ole saaneet armoa viranomaisilta.

Razmyar ei näe mahdollisuutta lieventää koronarajoituksia kulttuuri- ja tapahtuma-alan osalta, ellei sitten samaan aikaan kiristetä toisaalla. Tämän voisivat tehdä mahdolliseksi tartuntatautilakiin suunnitellut muutokset. Niiden myötä viranomainen voisi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

– Esimerkiksi kaupoissa ja ostoskeskuksissa voitaisiin selkeämmin viestiä, että isoja ryppäitä ei nähdä missään, Razmyar pohtii.

Marin: Tuki valmisteilla

Toisessa normaalisti vilkkaassa kulttuurikaupungissa Tampereella tautitilanne on parempi kuin pääkaupungissa. Teattereita ja muita kulttuurin yleisötapahtumia ei kuitenkaan olla avaamassa.

– Mielellämme avaisimme teattereita ja muita tapahtumia, mutta kyllä pahalta näyttää, että menee lähelle kesää ennen kuin rokotteetkaan saadaan riittävästi vaikuttamaan, sanoo pormestari Lauri Lyly.

Esimerkiksi teattereiden suunnalta ollaan viestitty kaupungin johdolle, että avaaminen yleisölle vaadittavilla kahden metrin turvaväleillä ei olisi edes kannattavaa.

– Tässä pitäisi miettiä, onko tilaisuudelle saatavilla esimerkiksi valtiolta muuta tukea, että näytös tulisi kannattavaksi, jos isoa katsomoa ei saada täyteen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) osallistui keskusteluun lauantaina tviitillä, jossa muistutti, että tapahtuma- ja kulttuurialan paremmin huomioiva tuki on valmisteilla työ- ja elinkeinoministeriössä.

– Hallitus on käsitellyt asiaa tammikuussa, ja yhteinen tahto asian edistämiseksi on, hän kirjoitti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tviittasi sunnuntaina, että täytyy tehdä ”skenaariotyötä”, jolla voidaan arvioida kesän tapahtumien mahdollisuuksia.

– Katsottava myös esimerkiksi, voisiko tapahtumissa olla rokotetodistuksen tai testitodistuksen käyttö pääsyvaatimuksena.

Lyly totesi, että on liian aikaista edes ennakoida, pystytäänkö kesän kulttuuritapahtumia järjestämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?