Mikael Jungner otti ensimmäistä kertaa taksin Helsingin rautatie­aseman edestä ja äimistyi: ”Sinne voisi laittaa varoitus­kyltin”

Ensimmäinen taksi sanoi ei. Toinen taksi taipui neuvottelun jälkeen.

| Päivitetty

Aikamoista.

Näin viestintäjohtaja Mikael Jungner ajatteli viime torstai-iltana ottaessaan elämänsä ensimmäisen taksin Helsingin rautatieaseman taksitolpalta.

Jungner on taksien suurkuluttaja ja taksiappien käyttäjä.

Nyt hänellä oli kiire kotiinsa Helsingin Bulevardille, alle kilometrin päähän.

– Yritin ottaa rautatieasemalta siinä jonottavia takseja, Mikael Jungner kertoo.

– Eka taksi sanoi ei käy, liian lyhyt matka. Toinen taksi olisi ottanut 25 euroa, mutta sitten hän kuitenkin taipui 20 euroon.

Jungner kertoo käyttävänsä taksia paljon. Tämän tyyppisiä ongelmia hänellä ei ole ollut koskaan.

– Tuntuu, että rautatieaseman taksitolppa on aivan oma maailmansa. Sinne voisi laittaa varoituskyltin Helsinkiin matkaaville.

– Luulen, että kaikki Helsinkiin tulevat eivät tiedä, että rautatieaseman taksit ovat kalliita, jos ei ota bränditakseja.

Kuntavaaleissa Liike Nytin ehdokkaaksi asettuva Jungner kertoi kokemuksestaan Twitterissä, jossa se viritti innostuneen keskustelun.

Aihe ei ole uusi. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra on verrannut Helsingin rautatieaseman taksitolppaa aiemmin muun muassa Lähi-idän toriin.

Viime lokakuussa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) väläytti eduskunnassa tekevänsä oman kuntalaisaloitteen, jotta aseman taksisota saataisiin talttumaan.

– Tuossa viimeksi kiinnitettiin huomiota siihen härdelliin, joka vallitsee esimerkiksi Helsingin rautatieaseman luona. Siinä täytyy kyllä liikenne- ja viestintäministerin ehkä varautua tekemään kuntalaisaloite sen eteen, että Helsingin kaupungin järjestyssääntö puuttuisi asiaan, Harakka vastasi eduskunnassa kysymyksiin Asema-aukion taksihärdellistä.

Mikael Jungnerilla ei ole ollut muualla Helsingissä taksien kanssa ongelmia, ainoastaan Helsingin rautatieasemalla.

– Nyt ensimmäisen kerran huomasin, että aikamoista. Markkinaan kuuluu, että jotkut taksit ovat edullisia ja jotkut kalliimpia. Jos ajattelee Taksi Helsinkiä ja muita brändejä, niiden kanssa ongelmia ei ole ollut.

Nykyinen hallitus on korjaamassa viime vaalikaudella liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla 2018 tehtyä taksilakia, jossa kilpailu vapautettiin ja säädöksiä purettiin.

Ministeri Timo Harakka kertoi viime lokakuussa Ilta-Sanomissa, että korjaussarjan tarkoituksena on parantaa turvallisuutta, hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja taksien saatavuutta sekä kitkeä harmaata taloutta. Korjaussarjalla pyritään palauttamaan asiakkaiden ja alan toimijoiden luottamus taksialan toimintaan.

Taksilain korjaussarjassa muun muassa taksinkuljettajilta edellytettävän kokeen sisältö määritellään tarkemmin, taksiyrittäjille tulee myös yrittäjäkoulutus, taksiluvan edellytyksenä on yrittäjän y-tunnus, sekä asiakkaalle on selkeästi näytettävä ennen matkan alkua joko taksimatkan kiinteä hinta tai taksamittarin hinnoittelu.

Vuoden 2018 taksiuudistus on saanut paljon kritiikkiä siitä, että taksialalle on tullut osaamattomia ja kielitaidottomia kuljettajia sekä harmaata taloutta.

Oikaisu 14.2.2021 klo 19.09: Taksinkuljettajille on koe jo nyt, mutta taksilain korjaussarjassa kokeen aihealueet ja sisältö määritellään tarkemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?