Tassu-kissa aisti omistajan hengen­vaarallisen tilan ja toimi – sai Sankari­kissan arvo­nimen

Neljä kissaa on saanut Sankarikissan arvonimen sankarillisista teoistaan.

14.2.2021 10:26

Neljä kissaa on saanut Sankarikissan arvonimen tänä vuonna, tiedottaa Suomen Kissaliitto.

Yhdistys myöntää vuosittain Sankarikissan arvonimiä kissoille, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut ja vakavilta sairaustapauksilta on vältytty.

Kissa voi saada kunniamaininnan myös muista sankariteoista.

Tassu on maatiaskissa.

Yksi vuoden 2020 Sankarikissoista on Hammaslahdella Pohjois-Karjalassa asustava kotikissa Tassu. Se on aistinut kolme kertaa omistajansa vakavan sairauden sekä hengenvaaralliset oireet.

Viimeisimmällä kerralla Tassu herätti omistajansa voimakkaasti puskemalla ja päällä pyörimällä, jolloin omistaja heräsi, ja omistaja huomasi kärsivänsä vaarallisesta verenvuodosta. Omistaja pystyi ajoissa soittamaan sairaalaan ja verenvuoto saatiin hallintaan.

Viipuri on rodultaan brittiläinen lyhytkarva.

Helsingissä asuva Viipuri herätti hoitajansa aamulla asunnossa olleen voimakkaan savun vuoksi. Mikroaaltouuni oli keittiössä päällä, ja sen sisällä oli hiiltynyt esine.

Myöhemmin selvisi, että mikron oli käynnistänyt hoitajan puoliso, joka kärsi vakavasta sairaudesta ja oli menehtynyt aamun aikana. Viipuri-kissan ansiokkaalla toiminnalla mahdollinen tulipalo saatiin estettyä.

Günther on selkirk rex -rotuinen.

Günther on omistajansa kouluttamana hypokissa, joka aistii tämän alhaiset verensokeriarvot ja käytöksellään ilmaisee omistajalle tämän. Güntherin koulutus tapahtui alhaisen verensokerin tuoksua paperinenäliinaan pyyhkimällä, jota kissa sai nuuhkia.

Günther herättää omistajansa öisin voimakkaasti naukumalla sekä päivisin kiinnittää omistajansa huomion herkeämättömällä tuijotuksella, joka tarkoittaa, että omistajan verensokeriarvot ovat alhaiset.

Kombo kiinnitti omistajiensa huomion erikoisella käyttäytymisellään kesken perheen aamutoimien. Kissan omistajat huomasivat, että keittiön hanan liitosputki oli alkanut vuotamaan ja vesi valui kaapista ulos sokkelin etupuolelle ja siitä sokkelin taakse.

Kombo kuuli ja aisti vesivuodon ja herkeämättömällä tuijotuksellaan esti laajemman vesivaurion ja remontoinnin tarpeen.

Kombo on maine coon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?