Yle: Koskelassa surmattua 16-vuotiasta ei etsitty koko viikonlopun aikana, vaikka vanhemmat pyysivät

Helsingin Koskelassa henkirikoksen uhriksi joutunut poika jäi yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolelle, Yle uutisoi.

12.2.2021 10:06

Ylen laajan selvityksen mukaan Koskelan uhri jäi ilman tarvittavaa tukea erityisesti alakoulun aikana sekä lastensuojelun asiakkaana.

Poliisi on kertonut huoltajien luvalla, että poika oli tapahtumien aikaan sijoitettuna lastenkotiin. Henkirikos tapahtui perjantaina 4. joulukuuta Helsingin Koskelan sairaala-alueella. Ylen mukaan tarkkana ja tunnollisena pidettyä poikaa ei etsitty koko viikonlopun aikana, vaikka hän ei palannut sijoituspaikkaansa tapahtumailtana.

  • Video yllä: Tutkinnanjohtaja Marko Forss kertoo Koskelan teinisurmasta (27.1.)

Esimerkiksi pojan vanhemmat pyysivät Ylen mukaan etsintää heti, kun tämä ei saapunut sovittuun tapaamiseen tekoa seuranneena aamuna.

Tieto katoamisesta kiiri myös pojan kouluun, kun poikaa ei näkynyt pulpetin äärellä viikonlopun jälkeisenä maanantaina.

Ennen ruokailua pojan opettaja soitti sijoitusyksikköön. Sieltä opettaja sai kuulla, että poika oli kadonnut.

– Koska uhri oli erityisen kiltti ja tottelevainen nuori, tiesimme jo silloin koululla, että jotain kamalaa on tapahtunut, koulun henkilökuntaan kuuluva henkilö kertoi aiemmin IS:lle.

Uhri löytyi saman päivän aikana. Uhrin löysi ohikulkija.

Uhri kävi Helsingin Käpylän peruskoulua. Ylen mukaan poikaa kiusasivat vuosien aikana myös muut oppilaat kuin murhasyytteen saaneet pojat. Ilta-Sanomien haastatteleman koulutoverin mukaan poikaa esimerkiksi tönittiin ja härnättiin viemällä lippis päästä. Häntä haukuttiin ja nimiteltiin. Tätä tapahtui koulun käytävillä ja pihoilla.

Ylen haastattelemat opettajat pitävät sitä kohtalokkaana, ettei uhrille annettu erityistä tukea tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Erityinen tuki voi olla esimerkiksi erityisopetusta.

Ylen mukaan uhrin tilanteeseen puututtiin kunnolla vasta yläkoulussa. Uhri sai koulussa syksystä 2020 asti erityistä huomiota tilanteensa takia.

– Syksyn edettyä hänen tilanteensa oli parantumassa. Välitimme kaikki hänestä paljon, IS:n haastattelema työntekijä kertoo.

Lähipiiristä kerrottiin Ylelle, että uhri oli tuolloin jo niin masentunut, ettei kunnollisia tutkimuksia tai diagnoosia voitu enää tehdä.

Ylen jutussa osa koulun oppilaista huomasi pojan myös masentuneen kiusaamisen takia.

– Se oli masentunut siitä jatkuvasta kiusaamisesta, yksi oppilaista kertoo.

Koulussa ei tiedetty siitä, että uhri oli alkanut liikkua kaveriporukassa, johon hän kuului kolmen nyt murhasta syytetyn pojan kanssa. Kaksi epäillyistä oli käynyt uhrin kanssa samaa peruskoulua, mutta koulussa he eivät olleet liikkuneet yhdessä.

– Jos olisimme tienneet, keiden kanssa uhri oli tekemisissä, olisimme puuttuneet siihen. Tunsimme tekijöistä kaksi. He olivat hyvin erilaisia uhrin kanssa, IS:n haastattelema työntekijä on kertonut.

Osa Ylen haastatelluista kertoi myös, että opettajien ja rehtorin välillä oli tulehtunut ilmapiiri koulussa, jota uhri ja tekijät kävivät. Aluehallintoviraston vuonna 2015 tekemän työsuojelutarkastuksen mukaan koulun ongelmat voivat täyttää ”terveydelle haitallisen, vaaraa aiheuttavan häirinnän tai muun epäasiallisen kohtelun tunnusmerkit”, Yle kertoo. Tuolloin ongelmat olivat jatkuneet jo lähes kymmenen vuotta.

Murhasyytteiden käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikon keskiviikkona. Murhasta syytetään kolmea poikaa. Tekijät ja uhri olivat tapahtumien aikaan 16-vuotiaita.

Poliisi on kertonut aiemmin, että kaikkien kolmen pojan epäillään kohdistaneen uhriin väkivaltaa. Poliisin mukaan väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu. Epäillyt ovat lähettäneet kuvamateriaalia toisilleen Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille.

Poliisin mukaan kyse oli ”sadistisesta hauskanpidosta”.

Poliisin epäilyksen mukaan pojat kohdistivat uhriin myös ennen murhapäivää väkivaltaa. Asiassa nostettiinkin syytteet myös ryöstöstä, yllytyksestä ryöstöön ja yhdeksästä pahoinpitelystä, joihin murhasta syytetyt pojat liittyvät. Syyte ryöstöstä kohdistuu myös neljänteen 16-vuotiaaseen henkilöön.

Poliisi on aloittanut myös esiselvityksen lastensuojelun ja uhrin koulun toiminnasta. Esiselvityksessä kartoitetaan se, puuttuivatko nämä riittävästi esimerkiksi uhrin kiusaamiseen ja muihin häneen kohdistuneisiin epäkohtiin.

Toistaiseksi esitutkintakynnys ei ole siis ylittynyt, eli asiassa ei epäillä rikosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?