Kaikkia vanhuksia ei koskaan saatu kiinni – ”Osa oli kovasti odottanut soittoa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaikkia vanhuksia ei koskaan saatu kiinni – ”Osa oli kovasti odottanut soittoa”

Oulussa järjestettiin viime keväänä massiivinen soittokierros, jossa päämääränä oli tavoittaa kaikki yli 70-vuotiaat ja kysyä, miten he korona-aikana pärjäävät. Osaa ei koskaan tavoitettu.

Puheluissa kysyttiin muun muassa, tarvitaanko kaupassa käyntiin apua ja yritettiin saada kiinni siitä, millaisissa asioissa vanhuksilla on ongelmia.

12.2. 10:42

Oulussa järjestettiin viime keväänä massiivinen soittokierros ikäihmisille. Kaupungissa tehtiin päätös, että soitetaan läpi kaikki yli 70-vuotiaat.

Se tarkoitti kaikkiaan lähes 24 000 ihmiselle soittamista.

Oulun yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka.

Asian organisoi Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka. Hän keräsi kokoon lähes 200 soittajaa.

– Oli kaupungin omaa väkeä eri toimialoilta, järjestöjen ihmisiä ja seurakunnalta saimme ison avun, hän sanoo.

Soittaminen aloitettiin yli 80-vuotiaista, maalis–huhtikuun vaihteessa. Sen jälkeen alettiin soittaa 70–79-vuotiaille. Suuri työ oli jo siinä, mistä saadaan kaikkien puhelinnumerot ja osoitteet, sillä kaikki eivät ole kaupungin palveluiden piirissä.

– Jos ihmistä ei heti saatu kiinni, soitimme uudelleen. Kaikkiaan kolme kertaa.

Kun tämä soittokierros oli tehty, tavoittamatta oli noin 1 600 henkilöä.

Siinä vaiheessa asiaan irrotettiin 16 kaupungin työntekijää. He jatkoivat vielä soittelua. Suurimmat syyt vastaamattomuudelle olivat, että numero oli ollut virheellinen tai ihminen ei vastannut tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun.

Lopulta noin 1 000 ihmistä jäi tavoittamatta.

Millainen vastaanotto puheluilla oli?

– Ihmiset olivat tavattoman iloisia, että heille soitettiin. Eniten korostui kuuntelemisen taito, Laukka sanoo.

– Meillä oli soittamassa myös paljon nuoria. Kävi niin, että puhelun molemmat osapuolet olivat kovin tyytyväisiä.

Puheluissa avattiin koronakaranteenin syitä, kysyttiin tarvitaanko kaupassa käyntiin apua ja yritettiin saada kiinni siitä, millaisissa asioissa on ongelmia.

Keväällä kukaan ei tiennyt, että koronatilanne on yhä päällä. Laukka sanoo, että Oulussa keskustellaan paljon siitä, pitäisikö soittokierros uusia.

– Arvelen, että on psykososiaalisen tuen tarvetta. Täällä on monella huoli vanhusten jaksamisesta. Myös minulla. Jos päätös soittamisesta tulee, niin saan soittoporukan kasaan kahdessa vuorokaudessa, Laukka lupaa.

 Ihmiset olivat tavattoman iloisia, että heille soitettiin.

Vantaan kaupunki jakoi soittelun useamman eri yksikön kesken.

Projektipäällikkö Anne Aaltio tiimeineen otti yhteyttä yli 85-vuotiaisiin, jotka eivät ole kaupungin palveluiden piirissä.

Siis joiden luona ei käy edes kaupungin kotihoito.

Tällaisia ihmisiä oli 1 650. Tavoittamatta jäi 291 henkilöä, heille kaupunki lähetti kirjeen.

– Teksti muovattiin ikäihmisen näkökulmasta. Mietimme kovasti, että myös THL lähetti kirjeen, joten kaupunki yritti ennen kaikkea kertoa, mistä numeroista Vantaan kaupungilta saa apua erilaisiin tarpeisiin, Aaltio sanoo.

Puhelinkeskusteluissa esiin nousi arjen järjestäminen. Monet halusivat kertoa, miten olivat saaneet kauppa-asiat sujumaan ja keneltä lähipiiristä tai naapureista sai apua.

– Osa oli kovasti odottanut soittoa. Osa taas koki, että ei ole tällaisen kaupungin erityishuolenpidon tarpeessa ja että he osaavat kyllä itsekin hoitaa asiansa, Aaltio kertoo.

Puhelut toivat esiin myös sen, että osa vanhuksista oli todella yksinäisiä. Heiltä ei löytynyt lähipiiristä ihmistä, joka olisi voinut auttaa.

Vantaa tarttui asiaan, ja näitä ikäihmisiä tavattiin kesällä turvallisesti ulkona. Yhteydenpito yksinäisiin vanhuksiin jatkuu meneillä olevassa Etsivän vanhustyön projektissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?