Sairaan­hoitopiiri pestasi karanteeniin määrätylle kansan­opistolle yö­valvojia – rehtori hämmästyi Facebook-ilmoitusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sairaan­hoitopiiri pestasi karanteeniin määrätylle kansan­opistolle yö­valvojia – rehtori hämmästyi Facebook-ilmoitusta

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri poisti ilmoitukset, koska rekrytointi ratkesi yksityisen palveluntuottajan kautta.

Itä-Karjalan kansanopisto Punkaharjulla.­

10.2. 7:15 | Päivitetty 10.2. 17:43

Kansanopistolla paljastui viime viikon lopulla tehdyssä testauksessa 14 koronavirustartuntaa. Opiston opiskelijat ja henkilökunta määrättiin välittömästi karanteeniin.

Itä-Karjalan kansanopisto on sisäoppilaitos. Koska tartunnan saaneiden joukossa oli myös henkilökuntaa, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri haki opistolle Facebookissa ja Kuntarekryssä ”akuuttiin tilapäiseen tarpeeseen yövalvojia” valvomaan asuntolassa olevien opiskelijoiden liikkumista.

Kansanopiston rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki hämmästyi Sosterin menettelystä kuultuaan siitä Ilta-Sanomilta. Hänen mielestään olisi ollut korrektia neuvotella asiasta ennen ilmoitusten julkaisemista hänen kanssaan. Opiston imagoon ei sovi hakea henkilökuntaa Facebookissa.

– Ymmärsin niin, että Sosterilla on tarjota avuksemme tällaista henkilökuntaa itsellään, kun keskustelin asiasta viikonvaihteessa Sosterin tartuntatautilääkärin kanssa. Se, että yövalvojia haettiinkin ulkopuolelta, oli minulle yllätys, itsekin koronaan sairastunut rehtori sanoi.

Tenojoki oli tiistaina yhteydessä Sosteriin ja vaati, että hakuilmoitukset on poistettava Facebookista ja Kuntarekrystä välittömästi.

Sosteri poisti ilmoitukset, mutta syynä oli rekrytoinnin ratkeaminen yksityisen palveluntuottajan kautta, kuntayhtymästä viestitettiin Ilta-Sanomille.

Kokouksesta toiseen kiirehtinyt Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen vastasi Ilta-Sanomien tiedusteluun kuntayhtymän tiedottajan välittämänä sähköpostilla.

Luukkosen mukaan kyseessä oli tartuntalain mukainen toimi.

– Kyseessä on sisäoppilaitos, jossa opiskelijat asuvat ja saavat peruspalvelut oppilaitokselta. Meillä on tartuntatautilain mukainen velvoite turvata peruspalvelut opistolle eristyksen ja karanteenin ajaksi. Olemme vastanneet tähän avuntarpeeseen, Luukkonen kirjoitti.

Hänen mukaansa yövalvojan pääasiallisena tehtävänä ei ole niinkään valvoa karanteenissa pysymistä, vaan varmistaa eristyksessä olevien sairastuneiden ja karanteeniin määrättyjen turvallisuus ja avunsaanti myös yöaikaan. Kyseessä on Luukkosen mukaan karanteeniajan määräaikainen toimi.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri haki Itä-Karjalan kansanopistolle yövalvojia Facebookissa. Rehtori vaati ilmoituksen poistamista opiston imagoon sopimattomana.­

Opistolla on kolme asuntolanhoitajaa. Rehtori Tenojoen mukaan heidän tehtävänsä on paljon monipuolisempi kuin perinteisen asuntolan valvojan työ. Siihen kuuluu muun muassa opiskelijoiden ohjaamista ja heidän avustamistaan monissa tehtävissä.

– Toki heidän työnkuvaansa kuuluu myös turvallisuuden valvonta, myös yöaikaan. Niin että rauha ja rakkaus vallitsee, ja tietysti paloturvallisuus.

Mikäli korona saadaan kuriin, opisto pystyy Tenojoen mukaan järjestämään asuntolan yövalvonnan vakituisella henkilökunnalla karanteeniajan yli.

– Tiedän koko joukon henkilöitä, jotka ovat hakeneet joskus meiltä töitä. Opistolla on myös paljon hyviä ystäviä, jotka ovat valmiita meitä auttamaan. Kyllä tästä selvitään, Tenojoki sanoi.

Hän on kiitollinen Sosterille siitä avusta, jota se on tarjonnut opiston ruokahuollon järjestämiseksi, koska osa opiston keittiön henkilökuntaa on sairastunut. Sosteri muun muassa toimittaa ruuat eristyksissä oleville opiskelijoille.

Itä-Karjalan kansanopistolla on normaaliaikana paikan päällä noin 120 opiskelijaa. Nyt opiskelijoita on majoittuneena sisäoppilaitoksessa viitisenkymmentä.

Koronavirus on koetellut opistoa aikaisemminkin. Syksyllä opistolla altistui koronalle noin 150 henkilöä ja osa opetusryhmistä joutui silloinkin karanteeniin.

Oikaisu 10.2.2021 klo 17.24: Toisin kuin jutussa kerrottiin, rekrytointia ei lopetettu rehtorin vaatimuksen vuoksi, vaan koska rekrytointi ratkesi yksityisen palveluntuottajan kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?