Kommentti: Euroopan pitää itse hoitaa Venäjä – Yhdysvaltojen apua saadaan odottaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Euroopan pitää itse hoitaa Venäjä – Yhdysvaltojen apua saadaan odottaa

EU:lla pitää olla selvä suunnitelma Venäjän otteiden koventuessa. Muuten unioni on pelkkä paperitiikeri, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Putinin Venäjä ei paljoa piittaa EU:n moitteista.­

9.2. 19:15

Se oli harkittu nöyryytys koko unionille. Perjantaina kesken EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin Moskovan vierailun Kreml karkotti kolme EU-diplomaattia. Borrel luki asiasta somesta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei välittänyt kertoa hänelle tuollaista pikkujuttua.

EU-maat vastasivat karkottamalla venäläisdiplomaatteja, mutta se oli enää asiaan kuuluva ele.

Borrell oli turhaan vaatinut Aleksei Navalnyin vapauttamista. Karkotetut diplomaatit olivat venäläisten mukaan läsnä Navalnyita tukevissa mielenosoituksissa.

Navalnyin kohtelu murhayrityksineen ja tuomioineen on ollut synkkää, välillä iljettävää tragikomiikkaa. Borrellin osalta Venäjä vaihtoi tyylilajiksi farssin.

EU:n asema Venäjän silmissä tuli selväksi.

Suurvalta Euroopan itäisellä laidalla luisuu yhä suorempaan diktatuuriin ja militarismiin. EU:n pitäisi tehdä jotain asialle muistakin kuin periaatteellisista syistä.

Mistä apua?

Biden puhuu kotiyleisölle

Viime viikolla moni käänsi korvansa Yhdysvaltain suuntaan, kun presidentti Joe Biden ilmoitti, että ei aio enää katsoa sivusta Venäjän ”aggressiivisia toimia”. Niihin kuuluu omien kansalaisten kuten Navalnyin myrkyttäminen.

Biden vakuutti tehneensä asiat selviksi puhelinkeskustelussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Ei kuitenkaan kannata odottaa ristiretkeä, jossa Eurooppa Yhdysvaltain johdolla ratsastaa järjestämään Venäjän asiat. Biden on poliitikko, joka puhuu omilleen. Yhdysvalloissa Venäjä ei ole ykkösasia.

Bidenin demokraateille se on tärkeä lähinnä siksi, että edellistä presidenttiä Donald Trumpia syytettiin Putinin kanssa veljeilystä. Näin hän henkilönä tekikin, mutta kongressin ansioista Yhdysvaltain Venäjän politiikka oli aivan toista. Monien mielestä maiden välit olivat hyytävyydeltään lähinnä kylmän sodan jäisimpiä päiviä jo Trumpin kauden lopulla.

Ensi töinään Biden sopi Putinin kanssa Uusi Start -aserajoitussopimuksen jatkosta viime hetkellä. Trumpin aikana neuvottelut karahtivat kiville.

On koko ihmiskunnan kannalta hyvä, että Venäjä ja Yhdysvallat sopivat tällaisista asioista, koska niiden ydinaseilla ihmiskunta voidaan tappaa. Mutta ei ole itsestään selvää onko Venäjälle parempi Trump vai Biden.

Kotiyleisöönsä päin Bidenin pitää näyttää kovalta, koska republikaanit tulevat tekemään kaikkensa, jotta hän näyttäisi pehmolta. Mutta tämän taistelun päänäyttämö ovat Kiina ja Iran.

Ja suurimpia taistelujaan Biden käy oman maansa sisällä. Vastustajat ovat pandemia, talouden romahduksen uhka ja revanssia haluavat trumpilaiset.

Eurooppa omillaan

Navalnyin puolesta järjestyt isot mielenosoitukset tuntuvat ainakin hetkeksi hiljenneen Venäjällä. Kreml toivoo, että ote säilyisi kuten Valko-Venäjällä. Siellä diktaattori Aljaksandr Lukashenka on pystynyt pysymään vallassa huolimatta paljon jättimäisemmistä mielenosoituksista.

Myös Valko-Venäjän oppositio odottaa tukea EU:lta. Jos Valko-Venäjän ongelma halutaan ratkaista, pitää ratkaista myös Venäjän ongelma.

Siitä on kiinni se, tuleeko EU:sta itsenäinen voimatekijä maailmalla vai jääkö se voimattomaksi kauppaliitoksi.

Ensimmäinen erä meni Kremlille. Euroopan pitää saada joukkueensa kasaan ja pelaamaan samaan suuntaan.

Seuraavat suuret protestit Venäjällä ovat edessä viimeistään syyskuussa, kun maassa pidetään valtakunnan duuman vaalit. Syyksi Navalnyin murhayritykseen on pidetty juuri hänen yrityksiään vaikuttaa äänestämiseen niissä. On vaikea kuvitella, että nyt kadulla mieltään osoittaneet hyväksyisivät Kremlille mieluisan tuloksen tuolloin.

EU:lla pitäisi olla valmiina selvä, julkinen toimintasuunnitelma tuolloin. Jos taas nähdään jälkijunassa tuleva hajanainen vastareaktio, Kreml on oikeassa.

Brysselissä ja muissa EU:n pääkaupungeissa pesii vain paperitiikereitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?