THL:n emeritusprofessorilta tyly näkymä koronasta – esittää kovia muutoksia Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n emeritus­professorilta tyly näkymä koronasta – esittää kovia muutoksia Suomeen

THL:n emeritusprofessorin Matti Jantusen mielestä tarvitaan tiukkoja rajoituksia Suomen ulkorajoille ja maan sisälle.

9.2. 18:43

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) pitkän uran tehnyt emeritusprofessori Matti Jantunen uskoo, että koronasta jää ihmiskuntaan pitkäaikainen riesa.

Hän kirjoittaa blogissaan, että alueellisesti ja väliaikaisesti rokottamisella voidaan saada aikaan tulosta, mutta ei välittömästi. Koronasta syntyy uusia variantteja, ja ne edellyttävät Jantusen mielestä vähintään rokotusten päivittämistä influenssarokotusten tapaan.

– Nopein ja varmin tie vapauteen on edelleen tukahduttaminen, Jantunen arvioi.

Jantunen ottaa esimerkiksi tukahduttamisstrategian valinneet maat, Australian ja Uuden-Seelannin. Maat ovat painaneet koronakuolemat murto-osaan Eurooppaan verrattuna. Maat ovat vapautuneet myös Eurooppaa riivaavista rajoituksista.

Jantusen mielestä tarvitaan tiukkoja rajoituksia Suomen ulkorajoille ja maan sisälle.

Rajalla jokaiselta tulijalta pitäisi vaatia dokumenttia virustestistä. Sen jälkeen matkailijan pitäisi olla kaksi viikkoa karanteenihotellissa. Henkilö pitäisi testata vielä ennen pääsyä karanteenista.

Suomen sisällä pitäisi Jantusen mielestä rajoittaa liikkumiset ja tapaamiset minimiin. Maassa pitäisi sallia vain välttämätön kauppa-, terveys-, viranomais- ja työasiointi. Kodin ulkopuolella ihmisten pitäisi käyttää FFP2-maskia. Tavata saisi vain samassa taloudessa asuvia.

Rajoitukset jatkuisivat, kunnes kahden viikon tartunnat on saatu painettua minimiin.

Viruksen tukahduttamista on ehdottanut Jantusen lisäksi Eroon koronasta -työryhmä.

Jos Britanniassa havaittu koronaviruksen muunnos alkaa levitä kotoperäisesti Suomessa, sen leviämisen estäminen voi työryhmän mukaan edellyttää yhteiskunnan erittäin tiukkaa sulkua.

Suomenkin tilanne voi kriisiytyä viikoissa, työryhmä katsoi muistiossaan.

Lasse Lehtonen.

Husin diagnostiikka­johtaja Lasse Lehtonen sanoo olleensa professori Jantusen kanssa saman aate­maailman kannattaja jo vuoden verran.

– Olen kuitenkin vähän toiveikkaampi rokotusten suhteen. Rokote on paras keino tukahduttaa epidemia. Tukahduttaminen on paras tapa pitää yhteis­kunta toiminnassa suurin piirtein normaalilla tavalla.

Lehtonen uskoo, että koronasta tulee uusia muunnoksia. Hän lisää, että viruksen monitorointi­järjestelmät ovat tulevaisuudessa paremmassa kunnossa.

– Euroopan tartunta­tauti­viraston roolia on alettua vahvistaa niin, että meillä on hyvä tilannekuva ja paremmat toiminta­valmiudet reagoida, jos uusia muunnoksia lähtee liikkeelle.

Lehtonen uskoo myös, että virusta vastaan kehitetään koko ajan uusia rokotteita. Kun virus­tyyppi muuttuu, uuden tekniikan ansiosta markkinoille voidaan nopeasti tuoda täsmä­rokotteita.

Korona­rokottamisesta tulee samanlaista rokottamista kuin kausi-influenssaa vastaan.

– Rokote on tukahduttamis­keino. Jos onnistumme tukahduttamaan epidemian, ihmiset pystyvät aika normaalisti elämään ainakin maan sisällä. Uskon, että Euroopan sisällä palataan Schengen-matkustukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?