Nyt puhuu ”Valdemar” – tällainen on mies Alkon legendaarisen viiksihahmon takana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu ”Valdemar” – tällainen on mies Alkon legendaarisen viiksihahmon takana

Poika ilmiantoi isänsä. Nyt puhuu ”Valdemar”.

Valdemar-viinin etikettiä koristaa Shahrzad Hazratin iloinen ilme.­

8.2. 16:59

Lasi kallellaan, nestepinta kallellaan, iloinen pää kallellaan, – mutta valtavat viikset vatupassissa.

Kuka on muikea mies – suu ja pää – mahtavien viiksien takana? Kuka veti viiniä viiksiin ilmeellä, jolla voisi ahmia turkkilaista jugurttia tai melkein mitä tahansa etnisen maalaisrahvaan nautintoainetta?

Sosiaalisessa mediassa virisi viikonvaihteessa keskustelua Alkon myymästä väkevästä viinistä, tuotteesta numero 327734, Valdemarista.

Tai ei itse viinistä, joka on tuoteselosteen mukaan viisitoista prosenttista, ruskeanpunaista ja makeaa ja aromiltaan vadelmaista, hennosti katkeroitua ja kevyesti yrttinen.

Ja sisältää sulfideja.

Ei, vaan etiketistä pullon ulkopuolella ja siitä, kuka on etiketin viiksien takapuolella?

Viikset näyttävät kuin ne olisi otettu kierrätykseen Saksan edesmenneeltä keisarilta, joka totteli kutsumanimeä Vilhelm I. Muitakin esikuvia tulee hakematta mieleen vaikka Korvatunturilta.

Mediaspersoona Tuomas Enbuske kysyi väkevästi vadelmaisen viiksivallun perään Twitterissä udellen, onko hänet löydetty ”vasiten koekuvausten kautta” vai mahtaako ”heppu” itse tietää olevansa viinipullon kyljessä.

Vastaus tuli nopeasti kuin Alkon hyllyltä jälkeen itsepalveluun siirtymisen.

Kian Hazrati kertoi etiketin viiksimiehen olevan isänsä, taidemaalari Shahrzad Hazrati, joka aikoinaan työskenteli etiketin suunnitelleessa mainostoimistossa.

Shahrzad on siis Valdemar.

Mies ja etiketti, Valdemar (vas) ja Shahrzad Hazrati tuoreessa kuvassa.­

Kian kertoi viiksien sittemmin hävinneen ja paljasti niiden olleen tekoviikset. Tavallaan siis viiksiperuukki.

Mutta annetaan Valdemar-Shahrzadin kertoa itse.

– Olin joskus viime vuosituhannella töissä (turkulaisessa) mainostoimisto Rientolassa, jota johti Visa Nurmi. Siihen piti alun perin tulla viiksekkään intialaisen miehen kuva, mutta häntä ei tavoitettu eikä saatu lupaa käyttää kuvaa.

– Sitten joku heitti vitsinä, että pistetään minulle tekoviikset ja katsotaan, miten se toimii.

Sanoista tekoihin, tilattiin Helsingistä viikset, lähdettiin studioon ja annettiin kameran laulaa ylistystä nenänaliselle karvoitukselle.

Ja sehän toimi. Intialainen viiksisuuruus saatettiin saman tien unohtaa. Valdemar oli syntynyt.

– Kun kävelin studiosta viiksien kanssa pois, ihmiset katsoivat aika pitkään, Shahrzad muistelee.

– Päätin, että ravintolaan en niissä mene.

Ilman viiksiä kukaan ei osannut yhdistää Shahrzadia Valdemariin. Ei vaikka hän vei pullon ystävilleen ja käski katsomaan tosi tarkkaan.

– Kukaan ei tunnistanut.

Voi sanoa, että viikset tekivät Valdemarin.

Valdemar on vadelmainen väkevä viiksiviini.­

Valdemarille kasvonsa lisä­viiksillä antanut Shahrzad syntyi vuonna 1957 Iranissa kurdi­alueella Ghorvehissa, kylässä, jossa puhuttiin turkkia. Hän opiskeli sisustus­arkkitehtuuria Polyteknisessä yliopistossa vuosina 1975-77. Hän opiskeli myös taidetta, kunnes Iranin yli­opistot suljettiin.

Suomeen Shahrzad tuli 10. marraskuuta 1990. Muu perhe oli Suomessa jo odottamassa. He joutuivat pakenemaan Iranin islamilaista kulttuuri­vallankumousta.

Suomessa on tapahtunut hyviä asioita ja ja surullisia asioita.

– Minulla on nyt rauhallinen pieni elämä, Shahrzad kertoo.

Hän asuu Littoisissa Kaarinassa ja maalaa. Maalauksia on näytteillä netissä. Siellä viikset eivät peitä mitään, vaikka mukana on alastomia naisoletettuja.

Valdemar tai tupla­viiksillä Waldemar on skandinaavinen miehen etunimi. Sen kanta­sana on Vladimir, joka tarkoittaa ”rauhan­ruhtinasta”. Tunnettuja Vladimir-nimisiä ovat Vladimir Putin ja Vladimir Petrov, entisen Puna­koneen keskus­hyökkääjä.

Pohjois­maihin nimen toi Tanskan hallitsija Valdemar I (k. 1182), jonka äidin isoisä oli Novgorodin ja myöhemmin Kiovan hallitsija Vladimir Suuri.

Valdemarin toimittaa Alkolle kansain­välisen juoma­jätin Pernod Ricardin Suomen filiaali. IS ei onnistunut tavoittamaan juoma­jätin edustajaa kommentoimaan Valdemarin nykykuntoa.

Ajatus­leikkinä voi miettiä, voisiko alkoholi­juoman nimi olla Suomessa Shahrzad? Ei voisi, liian shshr... mongerrus­herkkä, vaikka Alkot toimivatkin nykyisin itse­palvelu­periaatteella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?