Poliisi tutkii Suomen rikoshistorian suurinta huumevyyhtiä: Ryhmä salakuljetti jättimäärän huumeita kukkien seassa – kytkeytyy Katiska-juttuun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi tutkii Suomen rikos­historian suurinta huume­vyyhtiä: Ryhmä sala­kuljetti jättimäärän huumeita kukkien seassa – kytkeytyy Katiska-juttuun

Alankomaista johdettu rikollisryhmä oli myös Katiska-vyyhden huumeiden merkittävä lähde.

Poliisin mukaan Suomeen salakuljetetut huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen.

4.2. 12:32 | Päivitetty 4.2. 13:56

Poliisin mukaan Alankomaista johdettu rikollisryhmä salakuljetti jättimäärän huumeita kukkien seassa Suomeen vuosina 2018–2020. Huumeiden katukauppa-arvo on 20 miljoonaa euroa.

Jättimäistä huumerikoskokonaisuutta ovat tutkineet keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos, Hämeen poliisilaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos ja Pohjanmaan poliisilaitos.

Poliisin toimenpiteiden kohteena on Suomessa ollut yhteensä yli 50 henkilöä.

Poliisi kertoo, että huumausainekuljetusten järjestäjiksi epäillään 44- ja 47-vuotiaita hollantilaisia miehiä.

– He ovat tällä hetkellä tutkintavankeina Suomessa ja odottavat syyteharkinnan alkamista ja tulevaa oikeudenkäyntiä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty KRP:stä.

Kaksikko järjesti huumeita Alankomaista Suomeen ainakin pääkaupunkiseudulla, Kaakkois-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla toimineille tilaajille.

Epäillyt ottivat huumausaineet vastaan Alankomaissa ja pakkasivat ja lastasivat ne Suomeen kuljetusta varten. Huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen.

Kukkarullakot kuljetettiin Alankomaista rahdin mukana Vuosaaren satamaan. Rahtia kuljettanutta yritystä ei epäillä osallisuudesta mihinkään rikokseen.

Huumeet kuljetettiin Suomessa useimmiten eri myymälöihin toimitettavien kukkien ja kasvien kuljetusreitin varrelle sovittuihin luovutuspaikkoihin.

Yhteensä 17 huume-erästä kolme meni Suomen kautta Ruotsiin ja Tukholmaan.

Alankomaista johdetulla huumeoperaatiolla on myös kytkös Suomea kohahduttaneeseen Katiska-vyyhtiin, jossa pääepäiltyinä ovat liikemies Niko Ranta-aho ja entinen jengipomo Janne Tranberg. Katiskassa odotetaan Helsingin käräjäoikeuden tuomiota, joka annettaneen huhtikuussa 2021.

Rädyn mukaan alankomaalainen rikollisryhmä oli ”hyvin merkittävä” lähde Katiska-vyyhdissä paljastuneille huumeille. Rikollisryhmän tuomista huume-eristä kaksi liittyy Katiskaan.

Nyt paljastuneessa jutussa voidaan puhua Suomen rikoshistorian suurimmasta jutusta, sanoo Räty.

– Jos katsotaan yleisiä mittareita, näin voidaan arvioida. Omassa parinkymmenen vuoden tutkintahistoriassani tämä on ehdottomasti suurin.

Ensinnäkin on huumeiden määrä. Esitutkinnan mukaan maahantuontiorganisaatio levitti eri puolelle Suomea ja Tukholmaan yhteensä 310 kg marihuanaa, 312 kg amfetamiinia, 53 kg hasista, 15 kg kokaiinia, 14 kg MDMA:ta, 2 kg kristallia, 142 000 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-tablettia sekä 100 000 Xanax-tablettia, 2 kiloa ketamiinia ja yli 50 000 kappaletta muita lääkeaineita.

– Siinä on noin 800 kiloa huumausaineita, josta vähän yli puolet erittäin vaarallisia huumausaineita.

Toiseksi on katukauppa-arvo, yhteensä yli 20 miljoonaa euroa.

Kolmanneksi on takavarikoidun rikoshyödyn määrä. Esitutkinnan yhteydessä poliisin yksiköt takavarikoivat rikoshyötynä yhteensä hieman yli miljoona euroa ja ottivat turvaamistoimien kohteeksi noin 700 000 euron arvosta kiinteää omaisuutta.

Huumeiden alkuperää on Rädyn mukaan vaikea arvioida tarkalleen.

Alankomaiden tiedetään olevan keskeinen kauttakulkupaikka, kun Etelä-Amerikasta tullutta kokaiinia levitetään Eurooppaan. Hasiksen lähtömaa lienee Marokko.

– Amfetamiinin osalta taas tiedetään, että Alankomaissa ja Belgiassa on myös omia amfetamiinilaboratorioita. Myös ekstaasi valmistetaan ja myydään pillereiksi Alankomaissa.

– Lähtömaat jäävät arvailujen varaan, mutta tällaisia ovat olleet yleiset trendit.

Kello 13.53. Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?