THL:n Nohynek: Suomi voisi teoriassa hyväksyä Venäjän Sputnik-rokotteen käyttöön itse – ”Venäjällä on hyviä virologeja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n Nohynek: Suomi voisi teoriassa hyväksyä Venäjän Sputnik-rokotteen käyttöön itse – ”Venäjällä on hyviä virologeja”

Venäjä hakee Sputnik-rokotteelleen suositusta myyntiluvalle Euroopan lääkevirastolta.

2.2. 20:22 | Päivitetty 2.2. 20:39

Suomen rokotusohjelmaa on arvosteltu hitaasta liikkeelle lähtemisestä. Pelastajaksi on toivottu AstraZenecan rokotetta ja Pfizerin ja BioNTechin rokotteen nopeampaa tuotantoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo nyt Twitter-tilillään venäläisen Sputnik V -rokotteen hyvistä testituloksista.

Sputnik-V -rokote kuvattuna Argentiinassa.

– Näyttää siltä, että immuunivaste syntyy tehokkaasti ja suoja laboratoriovarmistetulta taudilta on erinomainen jo yhden annoksen jälkeen, hän kertoo.

Nohynek sanoo että nyt täytyy odottaa vielä, millaisia tulokset ovat toisen annoksen jälkeen.

– Venäjä on käynnistänyt myyntiluvan saamisen Sputnikin käyttöön otolle Euroopan lääkevirastolta eli Emalta.

Voisiko Suomi siis hankkia näitä rokotteita?

– Jokainen EU-maa voi toki hankkia myös kahdenvälisesti muilta kuin EU-sopimuksen osapuolena olevilta lääkeyrityksiltä rokotteita, vaikka olemmekin mukana EU:n yhteishankinnoissa.

– Itse asiassa meidän ei tarvitsisi edes odottaa Eman lupaa, vaan teoriassa Fimean lupa riittäisi. Mutta yleensä olemme ottaneet käyttöön keskitetyn myyntiluvan kautta eli Eman hyväksymiä rokotteita, hän sanoo.

Fimea on Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus, ja vastaa Suomessa lääkkeiden luvista ja valvonnasta.

Sputnik-V on käytössä jo EU-maista Unkarissa ja Puolassa.

Olisiko siis harkittava Sputnik-V:n hankintaa Suomeen?

– Sputnik-V sai vähän huonon maineen osittain siksi, kun Venäjä otti sen laajaan käyttöön jo silloin, kun vasta vaiheen 1 testit muutamalla kymmenellä ihmisellä tehtynä olivat valmiit. Täytyy kuitenkin muistaa, että Venäjällä on hyviä virologeja ja pitkä virusrokotteiden kehittämisen perinne.

Pitäisikö Suomen hankkia Sputnik-V osaksi rokotevalikoimaamme?

– Me olemme sitoutuneet hankkimaan jo viittä eri rokotetta EU:n yhteishankinnoissa. Jos niiden tuotannossa tai suojatehossa ilmenee ongelmia, tai jos tulevaisuudessa tarvitaan säännöllisin välein tehosteannoksia, Sputnik-V voisi olla hyvä vaihtoehto muiden adenovirusvektorien rinnalla, Nohynek sanoo.

Lääketieteen aikakauslehti Lancet julkaisi artikkelin Sputnik-V:stä tuoreimmassa numerossaan 2.2.2021.

Juttua on täydennetty 2.2.2021 kello 20.32 uudella kysymyksellä ja vastauksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?