Rajuihin rajoitustoimiin johtaneessa tapahtumassa ollut opiskelija Keskisuomalaiselle: "Baariin meneminen oli virhe, ja tunnen siitä syyllisyyttä" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tartunnan saanut vaihto-opiskelija KSML:lle: Tällaista oli kohtalokkaissa ”korona­juhlissa”

Illanviettoon ravintolassa osallistuneista yli sadalla on todettu koronavirustartunta.

31.1. 23:15

Jyväskylän rajusti synkentyneen koronatilanteen yksi selitys löytyy 21. tammikuuta pidetystä opiskelijoiden illanvietosta. Kaupungin keskustassa sijaitsevaan baariin kerääntyi illan aikana noin 150 henkilöä, joista suurin osa oli opiskelijoita. Keskisuomalaisen mukaan näistä suurin osa oli vaihto-opiskelijoita.

Illanviettoon osallistuneista yli sadalla on todettu koronavirustartunta. Tapahtumat ovat johtaneet laajoihin rajoitustoimiin.

  • Yllä olevalla videolla tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo Jyväskylän koronatilanteesta.

Yksi juhliin osallistuneista, saksalainen vaihto-opiskelija Diana, kertoi kokemuksistaan ”koronajuhlissa” Keskisuomalaiselle. Hän kertoi lehdelle myös saaneensa tartunnan. Hänen vointinsa oli haastatteluhetkellä hyvä.

Diana kertoi Keskisuomalaiselle harkinneensa tapahtumaan lähtemistä noin viikon ajan ja tiedostaneensa riskit. Kun varsinainen opiskelijatapahtuma ravintolassa peruttiin, hän päätti silti lähteä, koska muutama hänen tuttavansa oli menossa joka tapauksessa baariin.

Ravintolassa Diana huomasi paikalla olevan enemmän ihmisiä kuin hän odotti. Väenpaljoudesta huolimatta hän päätti jäädä.

– Omasta puolestani tuntui oudolta olla tilassa, joka oli täynnä ihmisiä. Baarissa oli tarpeeksi tilaa pitää etäisyyksiä, mutta kaikki eivät niitä pitäneet, hän kertoo.

Tartuntaketjun on kerrottu saaneen alun Heidi’s Bier Barista.­

Jälkeenpäin hän kertoo katuvansa päästöstä lähteä ja ymmärtävänsä, miksi asiasta on noussut niin suuri kohu.

Illanvietosta lähteneen tartuntaryppään ja toisen laajan tartuntaketjun takia Jyväskylän koronatilanne on räjähtänyt käsiin. Toinen laaja tartuntaketju on peräisin jyväskyläläiseltä kuntosalilta. Molemmissa tapauksissa selvitetään, sisältävätkö tartunnat koronaviruksen muunnoksia.

Jyväskylässä on todettu viikossa yli 200 koronavirustartuntaa. Niistä moni on peräisin kahdesta tartuntaketjusta.­

Sunnuntaina Jyväskylän kaupunki ilmoitti rajuista rajoitustoimista. Kaupunki sulkee esimerkiksi museot ja kirjastot kahdeksi viikoksi. Lisäksi alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytetään.

Yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat ilmoittaneet, että eivät ota keväällä maahan enempää vaihto-oppilaita.

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoi torstaina Ilta-Sanomille, että mikään ei viittaa siihen, että virus olisi peräisin ulkomailta. Hän piti hyvin todennäköisenä, että virustartunta on kotimaista alkuperää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?